ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ ΚΑΙ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Θέμα: «Συνεχίζονται οι αδικαιολόγητες αυξήσεις για τις Υ.Κ.Ω στα τιμολόγια τις ΔΕΗ»

Κύριε Υπουργέ,

σε μια περίοδο όπου πολλά νοικοκυριά για λόγους οικονομίας περιόρισαν δραστικά τους προηγούμενους μήνες τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, προτιμώντας να ζεσταίνονται με το κλιματιστικό, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι υψηλότερες όσο αυξάνεται η κατανάλωση και  λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στον τελικό λογαριασμό.

Τα νοικοκυριά αυτά, περνούν σε υψηλότερες κλίμακες χρεώσεων, κάτι το οποίο διαπιστώνουν τώρα με την παραλαβή των εκκαθαριστικών λογαριασμών, με το «Ηλεκτροσόκ» που επιφυλάσσει η ΔΕΗ σε πολλά νοικοκυριά  και βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξήσεις που θα φθάσουν ακόμη και στο 20%-30% για όλο το τρέχον έτος, δηλαδή πολύ ψηλότερα από το μεσοσταθμικό ποσοστό που είχε ανακοινωθεί.

Στις υψηλές κλιμακωτές χρεώσεις, συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση που επέβαλε εφέτος η ΔΕΗ στις περίφημες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (γνωστές ως ΥΚΩ), σε συνδυασμό βεβαίως με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν και στις χρεώσεις της κιλοβατώρας.

Όπως αναφέρει η έγκριτη εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σε προγενέστερο άρθρο σχετικά με τις παράλογες χρεώσεις ΥΚΩ :«έστω ότι ένα νοικοκυριό, έκανε εφέτος λόγω του παρατεταμένου κρύου ακόμη μεγαλύτερη χρήση του κλιματιστικού του και ξεπέρασε κατά μία κιλοβατώρα τις 2.000 KWh. Τότε η επιβάρυνση ανεβαίνει και άλλο, διότι τόσο η ενέργεια όσο και οι ΥΚΩ υπολογίζονται κλιμακωτά, με το σκεπτικό να «τιμωρούν» τις πιο υψηλές καταναλώσεις.

Έτσι, θα κληθεί να πληρώσει 186,5 ευρώ έναντι των 127 ευρώ πέρυσι, δηλαδή 59 ευρώ επιπλέον. Μεγάλο μέρος από την αύξηση αυτή, οφείλεται στις χρεώσεις ΥΚΩ, ενώ πέρυσι και πρόπερσι καταναλώνοντας 1.600 κιλοβατώρες πλήρωσε μόλις 8,4 ευρώ/4μηνο, εφέτος με 2.001 κιλοβατώρες θα κληθεί να καταβάλει 80 ευρώ!».

Επειδή παρ’ όλες τις καταγγελίες για την επιβάρυνση υπέρ Υ.Κ.Ω που στην ουσία καταρρίπτουν το επιχείρημα της ΔΕΗ  ότι τα χρήματα υπέρ ΥΚΩ προορίζονται για τα νησιωτικά και απομακρυσμένα νοικοκυριά και την εξίσωση του κόστους της κιλοβατώρας καθώς και την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και της εφαρμογής του κοινωνικού τιμολογίου, η ΔΕΗ επιβαρύνει με αυξητικούς ρυθμούς  τα οικιακά τιμολόγια , προς  ικανοποίηση των εντολών της τρόικα  και χωρίς να αναλογίζεται ότι σε χιλιάδες νοικοκυριά έχει διακοπεί το ρεύμα επί μήνες χωρίς κανείς να συγκινείται,

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

  1. Λειτουργεί η ΔΕΗ σε πλαίσια οικονομίας και περιστολής άσκοπων δαπανών  προς εξυπηρέτηση αναγκών κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τη λιτότητα και την οικονομική ύφεση;
  2. Ελέγχεται η ΔΕΗ από το Υπουργείο σας για το πού και πώς διαθέτει τα ποσά  που παρακρατεί  υπέρ ΥΚΩ; Εάν ναι, παρακαλούμε να απαντήσετε με αναλυτικά στοιχεία για το πού και πόσα χρήματα διατέθηκαν από την κράτηση αυτή στα τιμολόγια της ΔΕΗ τα τελευταία  τρία χρόνια (2010-2011-2012) .
  3. Αληθεύει η πληροφορία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για πελάτες υπεράνω πάσης υποψίας οι οποίοι περιλαμβάνονται στους  καταλόγους με τις ρευματοκλοπές 2009-2012 που κατέγραψαν ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ στην Αττική, μεταξύ των οποίων είναι και μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι του οποίου ο μετρητής, στο πάρκο κεραιών του Υμηττού ήταν «πειραγμένος», ώστε να καταγράφεται πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται και συγκεκριμένα 12kw αντί για 58kw ανά ώρα;

Αθήνα  5/3/2013

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου