ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»


Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Α’ Πειραιά Παναγιώτης Μελάς, μιλώντας στη Βουλή στο Νομοσχέδιο «Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Προνοίας» μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το Νομοσχέδιο αυτό αναφέρεται σε πολλά θέματα όπως, στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, σε εργασιακά και σε πολλά άλλα.

Σε κάποια άρθρα γίνεται μια προσπάθεια να βελτιωθούν κάποια νοσηρά  φαινόμενα, που υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως π.χ. η παραβατικότητα που υπάρχει στο χώρο των συντάξεων και η οποία είναι μια από τις αιτίες της σπατάλης του Δημοσίου χρήματος. Το ποσόν της σπατάλης ανέρχεται στα 400 περίπου εκατομμύρια ευρώ ετησίως και το εισέπρατταν άνθρωποι, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα. Σήμερα, επιβάλλεται, η σπατάλη του Δημοσίου χρήματος να μειωθεί στο ελάχιστο, για να μην πω να μηδενιστεί. Αλλά δυστυχώς δε συμβαίνει.

Πρέπει το ταχύτερο, να λειτουργήσει εύρυθμα το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», για να μη χαθεί και άλλο Δημόσιο χρήμα.

Όσον αφορά την παραβατική συμπεριφορά υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο, αντικειμενικοί και όχι υπερβολικοί. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί σήμερα μεγάλη μείωση των αποδοχών τους και έχει αυξηθεί η εργασία τους, λόγω ελάττωσης του αριθμού των υπηρετούντων υπαλλήλων σε πολλούς τομείς. Πρέπει να μπει μια τάξη στη λειτουργία του Δημοσίου τομέα, αλλά στα πλαίσια της λογικής για τον κάθε εργαζόμενο. Άλλο να υπάρχει δόλος για κάποια παράνομη ενέργεια και άλλο να γίνεται ένα λάθος, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας.

Η αναστολή λειτουργίας Οργανικών Μονάδων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που θα οδηγήσει προφανώς σε διακοπή, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι  θα αποβεί εις βάρος των πολιτών, όπως έχει συμβεί με την κατάργηση υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, Δ.Ο.Υ κλπ.

Επίσης, η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) αποτελούν τεράστιο λάθος. Αυτό, διότι, οι Οργανισμοί αυτοί, για πάρα πολλά χρόνια αποτέλεσαν φορείς παροχής αποτελεσματικών υπηρεσιών στους δικαιούχους εργαζόμενους. Ο ΟΕΚ, με τα προγράμματα απόκτησης κατοικίας για τους εργαζόμενους, έκανε πραγματικότητα το όνειρο κάθε οικογενειάρχη, για απόκτηση στέγης. Ο ΟΕΕ προσέφερε σπουδαίο  έργο με τις κοινωνικές δράσεις και τα προγράμματά του.

Και ο κ. Μελάς κατέληξε: Θα κλείσω, με ένα θέμα, που πρέπει να το δείτε με ιδιαίτερη προσοχή! Αυτό έχει σχέση με την παράταση των αναπηρικών συντάξεων των ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και περνούν σήμερα μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως όλος ο Ελληνικός Λαός. Η ανθρώπινη ευαισθησία, απαιτεί, λόγω της αναπηρίας τους, να προσεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η παράταση εξαμήνου που δίνετε για τις αναπηρικές συντάξεις, δεν είναι αρκετή.

Δεν βγαίνουν οι αναπηρικές συντάξεις σε έξι (6) μήνες, αφού η λίστα αναμονής ανέρχεται σήμερα σε 59.000 αιτούντες και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι, είτε για παράταση σύνταξης είτε για επαναχορήγηση επιδομάτων.

Αποτέλεσμα του μεγάλου αυτού αριθμού είναι, οι αιτούντες, να αναμένουν ακόμη και ένα χρόνο να εξεταστούν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος -ελάχιστου σε σχέση με τις ανάγκες- προσωπικού.

Γι αυτό, πρέπει ο χρόνος της παράτασης χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων και πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων, να αυξηθεί τουλάχιστον σε εννέα (9) μήνες, για να μην πω σε ένα χρόνο. Με την παράταση αυτή δεν θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα, που θα έχουν σχέση με την επιβίωση των ανθρώπων αυτών.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου