ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗ


«Απώλεια εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να διατεθούν υπέρ των αγροτών για την υγειονομική προστασία των φυτών»
  
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη κατέθεσε σήμερα 13 Μαΐου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς, σχετικά με την μη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τους αγρότες για την υγειονομική προστασία των φυτών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Η Ελλάδα από το 1999 έως το 2009 δεν κατάφερε να πάρει παρά μόνο 33.824 ευρώ από τα 29.257.732 που μοιράστηκαν οι αγροτικές περιοχές των ανταγωνιστριών χωρών για την υγειονομική προστασία των φυτών, τη στιγμή που η συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. ήταν 95% και μόλις το 5% ήταν από εθνικούς πόρους.

Μάλιστα η Πορτογαλία εισέπραξε 21.400.000 ευρώ.

Επίσης πάρα πολλά κονδύλια μοιράστηκαν στην Ε.Ε. το 2011, χρονιά κατά την οποία η αγροτική Κρήτη και ολόκληρη η Ελλάδα, δεινοπάθησαν από το έντομο «TUTA ABSOLUTA» που διέλυσε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας κ.λ.π.

Την ίδια εποχή το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών, είχε ξεκινήσει να κατατρώγει ανενόχλητο τους φοίνικες της Κρήτης και συνεχίζει απτόητο μέχρι και σήμερα να απειλεί ακόμα και το φοινικόδασος Βάϊ στη Σητεία.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Υγείας και Καταναλωτών «όχι μόνο η Ελλάδα δεν έκανε αίτηση για χρηματοδότηση την περίοδο 2010-2011, αλλά και για ένα διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ, τη στιγμή που οι άλλες χώρες έχουν πάρει εκατομμύρια».

Από 500 έως 1000 ευρώ ανά στρέμμα θερμοκηπιακής ντομάτας, έχει κοστίσει σε κάθε παραγωγό της Ιεράπετρας, η θωράκιση του θερμοκηπίου του με εντομοστεγή δίχτυα και με φυτοπροστατευτικά, που έχουν ανεβάσει υπερβολικά το κόστος παραγωγής.

Οι ανταγωνιστές τους όμως ευρωπαίοι αγρότες αυτά τα πήραν δωρεάν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο η χώρα μας δεν αξιοποίησε τα παραπάνω κονδύλια της Ε.Ε. μέχρι στιγμής και τι προτίθεται να κάνει για την αξιοποίηση τους στο μέλλον;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου