ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ

«Στήριξη στην παραδοσιακή οικοτεχνική καλλιέργεια καπνού Δυτικής Φθιώτιδας»
  
Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά ανακοίνωση του Συλλόγου Καλλιεργητών Δυτ. Φθιώτιδας Πατροπαράδοτων Ποικιλιών Καπνού στην οποία ζητάνε τη συνέχιση και τη νομιμοποίηση της υπέρ εκατονταετίας παραδοσιακής οικοτεχνικής καλλιέργειας καπνού-ποικιλιών ανατολικού τύπου ορεινών και ημιορεινών περιοχών Δυτικής Φθιώτιδας (Καπνοχώρια) και διάθεσης λεπτοκομμένου καπνού από φυσικά πρόσωπα-κατοίκους των άνω περιοχών.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος ζητάει την χορήγηση αδειών από αρμόδια Εθνική Υπηρεσία, σε σχετικά μικρές ποσότητες για κάθε οικογενειακή εκμετάλλευση, κλιμακωτά, ανάλογα με τα μέλη των οικογενειών του κάθε καλλιεργητή. Τον επανακαθορισμό ζωνών καλλιέργειας - προϊόν επιστημονικής έρευνας του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (Ε.Ο.Κ.).

Επίσης επειδή για την επεξεργασία και τη τυποποίηση του προϊόντος δεν κρίνεται απαραίτητο «επαγγελματικό εργαστήριο», να δίνεται η δυνατότητα στους καλλιεργητές να χρησιμοποιούν τους δικούς τους χώρους.

Τέλος να μην επιβαρύνεται με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης βιομηχανικού καπνού, αλλά ως αγροτικό προϊόν, επώνυμο, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία τους θα ενισχύσει την τοπική αγορά και παράλληλα την εθνική οικονομία. Θα βοηθήσει στη διατήρηση παραδόσεων αιώνων, θα ευνοήσει την αποκέντρωση και την καταπολέμηση της ανεργίας.


Στην αναφορά ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου