ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: «Καταστροφές στις καλλιέργειες από τους άγριους και ημιάγριους χοίρους στο Δήμο Λαγκαδά, στις περιοχές γύρω από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη»
  
Κύριοι Υπουργοί,

στο Δήμο Λαγκαδά -σύμφωνα με τις καταγγελίες των γεωκτηνοτρόφων, που δραστηριοποιούνται στις περιοχές γύρω από τις προστατευόμενες από τη συνθήκη Ραμσάρ λίμνες Κορώνεια και Βόλβη - ,έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των άγριων και ημιάγριων χοίρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καταστροφές αγγίζουν και το 80-100% της σοδειάς, ενώ προκαλούνται σημαντικές ζημίες και στα λάστιχα ποτίσματος των χωραφιών.

Δεδομένου ότι οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν ήδη ένα πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο γίνεται δυσβάσταχτο με τις πολιτικές οικονομικής εξαθλίωσης των μνημονίων, αδυνατούν να καλύψουν και το κόστος αποκατάστασης αυτών των ζημιών, οι οποίες είναι επαναλαμβανόμενες.

Η απάντηση που έχουν λάβει οι αγρότες μέχρι τώρα από τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις αποζημιώσεις, είναι ότι αποζημιώσεις δίνονται μόνο για τις καταστροφές που συντελούνται στην Α’ ζώνη της προστατευόμενης περιοχής από τη Συνθήκη Ραμσάρ, στην οποία όμως απαγορεύονται οι καλλιέργειες. Όλες οι καλλιέργειες βρίσκονται στη Β’ ζώνη, κι έτσι οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Εκ των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ερωτάσθε, κύριοι Υπουργοί:

1.    Προτίθεστε να προβείτε σε αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να λάβουν αποζημίωση οι παραγωγοί για την καταστροφή της σοδειάς τους από τους αγριόχοιρους;
2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός των άγριων και ημιάγριων χοίρων στην περιοχή ώστε να μην προκαλούνται ζημιές στις καλλιέργειες, σεβόμενοι, παράλληλα τη βιοποικιλότητα στο προστατευόμενο οικοσύστημα των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης;

Η Ερωτώσα Βουλευτής


Σταυρούλα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου