ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

«Το πολυνομοσχέδιο που έχει έρθει σήμερα, στο πρώτο του κομμάτι, το φορολογικό, από το άρθρο 1 μέχρι 75, όλοι περιμέναμε να είναι το δίκαιο, το απλό, το κατανοητό, αυτό το νομοσχέδιο που θα έχει προοπτική δεκαετίας. Να είναι ένα εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, την ανεργία.

Σας ρωτώ, κύριοι συνάδελφοι: Το διαβάσατε; Είναι ασφαλές; Είναι σταθερό; Είναι απλό; Είναι κατανοητό; Έχει διατάξεις που βοηθούν; Διότι όσοι το διαβάσατε, θα είδατε, βέβαια, ότι είναι καθαρά αντιαναπτυξιακό, φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων.

Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου και η ΓΕΣΕΒΕ σας απευθύνει επισημάνσεις για το πόσο θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις και μάλιστα σε καιρό κρίσης, όπου τα λουκέτα στην αγορά έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο, οι άνεργοι Έλληνες τα δύο εκατομμύρια και οι αυτοκτονίες τις τέσσερις χιλιάδες.

Που είναι στο νομοσχέδιο αυτό τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή όταν ξέρουμε ότι οι έχοντες και κατέχοντες τα έχουν όλοι σε off shore εταιρείες; Πού είναι τα μέτρα για το λαθρεμπόριο; Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται για την έξοδό μας από την κρίση; Είναι σαν αυτά τα μέτρα που κοροϊδεύετε τον κόσμο, που φέρατε για τα κόκκινα δάνεια, και καλά ότι θα μπουν στις ρυθμίσεις και στις διατάξεις, ενώ δεν μπαίνει ούτε το 4%;

Άκουσα τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Ρήγα, της συγκυβέρνησης. Απαιτούν και κάνουν κριτική για ένα νομοσχέδιο στο οποίο έχουν όλες τις αντιρρήσεις που έχουμε και όλοι οι υπόλοιποι. Όπως, όμως, λένε, θα το στηρίξουν.

Το πολυνομοσχέδιο αυτό φέρνει οριζόντιες απολύσεις στους δήμους και στο δημόσιο. Καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι λέει «μνημονιακή προϋπόθεση».

Θα σταθώ, όμως, ιδιαιτέρως σε ένα ζήτημα που αποτελεί ισχυρό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον παραλογισμό και την αναλγησία που διέπει όλο αυτό το νομοσχέδιο. Αναφέρομαι στη φορολόγηση των πολυτέκνων. Στο άρθρο 15 επαναλαμβάνεται η φορολογική νομοθεσία που θα ισχύσει για το 2013, σύμφωνα με την οποία όσο πιο πολλά παιδιά έχεις, τόσο πιο άγρια και βαριά πρόκειται να είναι η φορολόγηση και η αντιμετώπισή σου από το κράτος. Καθιερώνονται και επισήμως τα παιδιά ως κριτήριο πολυτελείας. Ακολουθείτε μια αντιπολυτεκνική αντιοικογενειακή, αντιδημογραφική πολιτική.

Δεν θα σας πάω στις περιπτώσεις εκείνων των οικογενειών που έχουν πάνω από πέντε παιδιά. Θα σας δώσω το παράδειγμα των οικογενειών που έχουν τέσσερα παιδιά. Υπάρχουν περίπου οκτώ χιλιάδες οικογένειες με τέσσερα παιδιά που δήλωσαν εισόδημα από 10 χιλιάδες έως 25 χιλιάδες ευρώ για το έτος 2011. Όλοι μαζί πλήρωσαν φόρο ύψους 162 χιλιάδων ευρώ. Τώρα καλούνται να πληρώσουν 27 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για αύξηση 16.700%. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα παγκόσμια χρονικά. Ως αντίθεση στο παράδειγμα αυτό, απαλλάσσονται φορολογικά άγαμοι, άτεκνοι συμπολίτες που δηλώνουν 5 χιλιάδες έως 10 χιλιάδες ευρώ. Φυσικά, δεν το λέω αυτό για να τσεκουρώσετε φορολογικά αυτούς τους ταλαίπωρους ή τους άνεργους. Απλά δίνω το παράδειγμα για να σας δείξω πόσο άδικο είναι όλο αυτό για την ελληνική οικογένεια.

Επίσης, μελετώντας όλες αυτές τις φορολογικές διατάξεις, βλέπουμε ότι συντηρούνται και επεκτείνονται όλοι οι παραλογισμοί του φορολογικού μας συστήματος. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα δεν υπάρχει ο παραμικρός εξορθολογισμός ως προς τα αντικειμενικά κριτήρια – στην ονομασία τους, βέβαια, μόνο «αντικειμενικά» - που καθαρίζουν το δήθεν τεκμαρτό εισόδημα.

Για να τα πούμε πιο απλά: Πάλι ο χαμηλοεισοδηματίας, ο συνταξιούχος, ο απολυμένος και ο άνεργος θα κληθούν να πληρώσουν αιματηρή φορολογία για ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο που απέκτησαν όσο δούλευαν σκληρά ή ένα που κληρονόμησαν.

Σε ό,τι αφορά γενικά την ανάγκη για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη φορολόγηση, εκεί που πράγματι υπάρχει η λεγόμενη φορολογητέα ύλη, βλέπουμε ότι στο πολυνομοσχέδιο θεσπίζονται όχι κίνητρα, αλλά αντικίνητρα. Ένα από τα πλέον κραυγαλέα, είναι η αλλαγή τρεις φορές της συλλογής αποδείξεων.

Για τις απολύσεις: Έρχονται χωρίς σκέψη, χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καν αξιολόγηση.

Όσον αφορά τους σχολικούς φύλακες: Για να υπάρξει η ανάγκη αυτής της ειδικότητας είδαμε τους βανδαλισμούς, είδαμε τους εμπόρους ναρκωτικών έξω από τα σχολεία, είδαμε το τι σπατάλες είχε το δημόσιο προκειμένου να επισκευάσει όλα αυτά που γινόντουσαν και τέλος πάντων τα προβλήματα στα σχολεία. Ποιος θα φυλάει πια τους μαθητές;

Τι θα γίνει με τη δημοτική αστυνομία; Οι δήμοι είχαν έσοδα από αυτήν την προσπάθεια. Ο κόσμος, οι πολίτες ένιωθαν ασφάλεια. Θα δείτε άλλες πόλεις, είπαν κάποιοι δήμαρχοι. Συν το ότι αφαιρούνται από τους δήμους πάρα πολλά έσοδα.

Καταργείτε πενήντα δύο ειδικότητες μέσα στα επαγγελματικά λύκεια και τις σχολές. Οι σαράντα έξι από αυτές είναι στο τομέα Υγείας και Πρόνοιας, τον οποίο καταργείτε ουσιαστικά στη δημόσια δωρεάν Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επίσης, θα σας πω και κάτι άλλο που με ενδιαφέρει εμένα: Το 80% των παιδιών που δεν μπορούν να πάνε σε αυτά τα τεχνικά ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ είναι γυναίκες. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν μπορούν να γίνουν – ας πούμε - μηχανικοί αυτοκινήτων ή όλα τα υπόλοιπα τα οποία δεν καταργούνται.

Τα παιδιά λοιπόν των φτωχών οικογενειών τι θα κάνουν; Θα πάνε στα δημόσια ΙΕΚ ή μήπως τελικά πάλι στον ιδιωτικό τομέα θα αναγκαστούν να απευθυνθούν, έστω και αν δεν έχουν χρήματα; Δυστυχώς, αυτές οι φτωχές οικογένειες μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσα να πω πάρα πολλά και θα φροντίσω, αν μπορέσω, να μιλήσω και επί των άρθρων. Επειδή όμως αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί προβλήματα και δεν δίνει λύσεις, επειδή επιτίθεται στην ελληνική οικογένεια, εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ το καταψηφίζουμε. Θέλω όμως να σας πω – και απευθύνομαι σ’ όλους τους συναδέλφους Βουλευτές της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης - να το σκεφτείτε άλλη μία φορά. Είναι ένα πολυνομοσχέδιο που επιτίθεται στην ελληνική οικογένεια. Είναι ένα πολυνομοσχέδιο που αφαιρεί την αξιοπρέπειά μας. Είναι ένα πολυνομοσχέδιο που δεν αρκεί μόνο με λόγια να το κατηγορείτε. Ελάτε με πράξεις να το καταψηφίσετε.


Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου