ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθούμε σήμερα. Μα πάνω από όλα δεν υπάρχει δικαιολογία για τη γελοιοποίηση της Βουλής με ένα σχέδιο νόμου όπως ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας. Η Βουλή βέβαια έχει ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις κατά την συζήτηση Μνημονίων, Πολυνομοσχεδίων κτλ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γίνονται και αποδεκτές. Όχι τουλάχιστον από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο μέχρι προχθές το βράδυ δεν είχαμε καν στα χέρια μας. Ένα νομοσχέδιο που δεν είχε αναρτηθεί ούτε στον ιστότοπο της Βουλής μέχρι τις 8:30 προχθές το βράδυ. Νομοσχέδιο που μαζί με τις εκθέσεις που το συνοδεύουν φτάνει τις 100 σελίδες! Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή ούτε της Βουλής ούτε της νομοθετικής διαδικασίας.

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε εδώ ένα κείμενο που τιτλοφορείται μάλιστα και κώδικας, το οποίο ουδέποτε τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Εγώ μέχρι χθες πίστευα ότι ο κ. Μαυραγάνης είναι σοβαρός άνθρωπος και φυσικά δεν περίμενα να δω μια τέτοια συμπεριφορά έναντι της Βουλής.

Αν αυτή είναι η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζετε τα θερινά τμήματα τότε θα βρείτε μπροστά σας δυσάρεστες εκπλήξεις. Γιατί ο συγκεκριμένος ευτελισμός της κοινοβουλευτικής λειτουργίας είναι για μένα πολύ χειρότερος από πολλές άλλες περιπτώσεις για τις οποίες διαμαρτυρήθηκαν διάφοροι σοβαροφανείς κήνσορες αντιδημοκρατικών συμπεριφορών.

Κύριε Πρόεδρε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μια πρώτη παρατήρηση στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι ότι μαζί του όλη η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων πάει περίπατο. Έχουμε για παράδειγμα στο Άρθρο 15 γενικές και απόλυτες εξουσιοδοτήσεις του Γενικού Γραμματέα που θα μπορεί να ζητά από κρατικές υπηρεσίες αλλά και από κάθε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών, εισαγγελικών και ανεξάρτητων αρχών, κάθε διαθέσιμη πληροφορία! Ακόμη και πρωτότυπα έγγραφα, μητρώα ή στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους. Έχουμε εδώ την θεσμοθέτηση ενός «Μεγάλου Αδελφού» που θα γνωρίζει τα πάντα για μας, ακόμα και αν δεν έχουν να κάνουν με την φορολόγηση μας!

Υπάρχει επίσης απόλυτη απουσία των συνηθισμένων εγγυήσεων προστασίας των πολιτών από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Έτσι μπορούμε να έχουμε συσσώρευση βουνών ακόμη και ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων, τα οποία θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Εσόδων, δηλαδή στον Μεγάλο Αδελφό, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο έχει πρόσβαση.

Αυτά σε ό,τι αφορά τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου. Πάμε τώρα στις επιπτώσεις.

Ακούσαμε χθες τον κ. Στουρνάρα να λέει σε ομιλία του εκτός Βουλής – εκεί συνήθως είναι που μιλά - κάποια πράγματα για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα είπε ότι «Ως Υπουργείο είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων με τα ληξιπρόθεσμα». Ο κ. Στουρνάρας προσπάθησε δηλαδή να πείσει ότι το κράτος εισπράττει τις καθυστερημένες οφειλές των πολιτών αφού δήθεν λειτούργησε η τελευταία ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο.

Είναι όμως έτσι; Έσπευσαν όντως οι πολίτες να πληρώσουν τους φόρους που χρωστούσαν; Την απάντηση την δίνει στον κ. Στουρνάρα ο ίδιος ο ιστότοπος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων. Εκεί ο κ. Θεοχάρης μας λέει πως για το 1ο εξάμηνο το 2013 οι εισπράξεις παλιών οφειλών ανήλθαν στα 723 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1.140 εκατ. ευρώ. Έχει δηλαδή ήδη καταγραφεί απόκλιση 37% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Άρα όταν ο κ. Στουρνάρας ισχυρίζεται πως «ως Υπουργείο είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων με τα ληξιπρόθεσμα» απλά μας λέει ψέματα!

Η αλήθεια είναι ότι πλέον η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φόρων είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν να τους πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Ο λόγος είναι παρά πολύ απλός: οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για κάτι τέτοιο αφού δεν έχουν εισοδήματα!

Και εδώ μπαίνει το σημερινό νομοσχέδιο. Εισάγετε νέες, ακραίες διαδικασίες είσπραξης φόρων σε βάρος της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελευθέρων επαγγελματιών, ακόμη και των ανέργων.

Η στόχευση σας είναι απλή: αφού δεν υπάρχουν πια εισοδήματα, θέλετε να βάλετε χέρι στις οικονομίες των ανθρώπων, στο σπίτι τους, σ’ ένα οικόπεδο που μπορεί να έχουν από την οικογένεια τους.

Έτσι δίνετε το δικαίωμα στις φορολογικές αρχές, ακόμα και προληπτικά, να μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων για να παίρνουν χρήματα. Δίνετε στον κ. Θεοχάρη τη δυνατότητα να βρίσκει ακίνητα όσων χρωστούν ακόμα και ασήμαντα ποσά και να προβαίνει στην κατάσχεση τους!

Συγκεκριμένα στο άρθρο 46 προτείνετε την επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης - χωρίς δικαστική απόφαση - κινητών, ακινήτων, εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτου!

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή την ακραία, σοβιετικής έμπνευσης διάταξη; Δυστυχώς στην χώρα που ζούμε, όλοι γνωρίζουμε πως λειτουργεί το Ελληνικό κράτος που έφτιαξαν η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ένα κράτος εγγενώς άδικο που εισπράττει από τους νόμιμους, τους δηλωμένους και τους ήδη φορολογημένους. Είναι το κράτος της εύκολης λύσης που κουβαλάνε στις πλάτες τους τα συνήθη υποζύγια, οι φορολογούμενοι.

Στην ίδια όμως χώρα ζουν και οι φοροαπατεώνες μαζί με τους φοροκλέφτες. Ζουν οι μεγαλοκαταθέτες της λίστας Lagarde. Ζουν οι διακινητές μαύρου χρήματος. Ζουν οι αφορολόγητοι καναλάρχες. Ζουν και οι καταχραστές του Δημοσίου που λεηλάτησαν τα κρατικά ταμεία αλλά παραμένουν ελεύθεροι.

Όλοι αυτοί εξ ορισμού μένουν εκτός φορολογικών διαδικασιών. Κανείς πλέον δεν περιμένει από το κράτος διαπλοκής που στηρίζει το σύστημα αυτό να πριονίσει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Έτσι πάμε να εισπράξουμε ξανά από εκείνους που ήδη πλήρωσαν, αν και δεν έχουν άλλα χρήματα να δώσουν. Είναι όμως δηλωμένοι στην εφορία, άρα εύκολοι στόχοι. Γιατί ας μην κρυβόμαστε κανείς δεν θα ασχοληθεί με τους δύσκολους, τους μεγάλους και σκοτεινούς φορολογικούς στόχους.

Τα θύματα λοιπόν του κώδικα που συζητάμε σήμερα θα είναι για μια ακόμη φορά οι μεροκαματιάρηδες, οι νέοι των 500 ευρώ, οι απολυμένοι και οι ηλικιωμένοι που κατάφεραν με τα χρόνια να μαζέψουν κάποια χρήματα σαν μαξιλάρι ασφαλείας για τους ίδιους και για τα εγγόνια τους.

Αυτά τα λεφτά θέλετε να λεηλατήσετε με το παρόν νομοσχέδιο. Στοχεύετε ευθέως στο υστέρημα, στο σπίτι, στο χωράφι που κρατά ακόμα ο Έλληνας σαν οικογενειακή περιουσία. Από ‘κει νομίζετε ότι θα βγάλετε τα σπασμένα του Μνημονίου. Κάνετε λάθος!.

Η σοβιετικού τύπου δήμευση προσωπικής περιουσίας των πολιτών από το Κράτος δεν είναι λύση. Είναι καταστροφή. Η μετατροπή του Ελληνικού Δημοσίου σε δήθεν νόμιμο τοκογλύφο στην ουσία απονομιμοποιεί την κρατική εξουσία. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να χρωστά ένα δίμηνο και να του βάζει το Κράτος επιτόκιο 10%. Αν χρωστά 1 χρόνο το επιτόκιο να ανεβαίνει στο 20%! Αυτό είναι καθαρή τοκογλυφία.

Κύριε υπουργέ θέλω να σας ρωτήσω κάτι για τα εικονικά τιμολόγια. Ποιους εξυπηρετούν οι διατάξεις των παραγράφων 2γ και 2δ του άρθρου 55; Γιατί τέτοια χάδια στους φοροκλέφτες; Μήπως όταν την γράφατε είχατε κάποιους στο μυαλό σας; Μήπως σε συνδυασμό με τις μεταβατικές διατάξεις ωφελείται κάποιο γνωστό πρώην κοινοβουλευτικό κόμμα;


Κύριε υπουργέ, τα πολλά λόγια είναι φτώχια όπως κι οι χιλιάδες περίτεχνες λέξεις που περιέχει το παρόν νομοσχέδιο. Είναι φτώχια για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους. Το μόνο που προοιωνίζετε είναι την λεηλασία της ατομικής περιουσίας των Ελλήνων και την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Η εφαρμογή του δεν πρόκειται να σας φέρει νέα έσοδα αλλά νέες θύελλες. Γιατί αυτό που σπείρατε, αυτό μόνο μπορείτε να θερίσετε και τίποτα άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου