ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Σήμερα σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «ασυνόδευτα ανήλικα» οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκπροσωπήθηκαν από τις Βουλευτές Μ. Χρυσοβελώνη και Σ. Ξουλίδου. Ακολουθεί η τοποθέτηση της αναπλ. Γραμματέως Κ.Ο και Βουλευτή Μαγνησίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη:

«Θέλω πρώτα απ’ όλα να αναγνωρίσω δημόσια την πρωτοβουλία του φίλου Γιώργου Σούρλα στην διοργάνωση της σημερινής ημερίδας. Εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε κάθε δημόσια συζήτηση που αφορά το μεταναστευτικό σαν μιαν αναγκαία κοινωνική παρέμβαση. Σαν ένα εργαλείο καλύτερης κατανόησης των προβλημάτων που συνεπάγεται η ανεξέλεγκτη μετανάστευση αλλά και σαν μια ευκαιρία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα πραγματικά δεδομένα του προβλήματος.

Ζούμε δυστυχώς μια περίοδο που χαρακτηρίζεται τόσο από την άγνοια σημαντικών παραμέτρων της λαθρομετανάστευσης όσο και από την εκμετάλλευση της αγανάκτησης των Ελλήνων, προκειμένου να διοχετευτεί η οργή τους σε ακραίους χώρους. Και τις δυο αυτές παθογένειες πρέπει να τις καταπολεμήσουμε παράλληλα. Ιδιαίτερα όταν αγγίζουν το ευαίσθητο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η χώρα μας έχει –δικαίως κατά την άποψη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ- εισπράξει την διεθνή κατακραυγή για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους ασυνόδευτους ανήλικους στα κέντρα πρώτης υποδοχής. Είμαι σίγουρη πως θα ακούσουμε πολλά για το θέμα από τον διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας 1ης υποδοχής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Εδώ επομένως πέραν των λόγων ή των καλών προθέσεων υπάρχει και το ζήτημα της πράξης. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δημιουργηθούν κάποτε κατάλληλες υποδομές υποδοχής, να συντηρούνται σωστά και πάνω από όλα να τις λειτουργεί το κατάλληλο προσωπικό.

Υπάρχει όμως και το νομικό ζήτημα στο οποίο φοβάμαι ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει κάνει αρκετά. Μιλώ για την διαδικασία διαπίστωσης της ανηλικότητας, ιδιαίτερα για δικαστικούς και σωφρονιστικούς σκοπούς. Είναι σε όλους μας γνωστό το φαινόμενο αλλοδαποί κακοποιοί να αυτοπαρουσιάζονται ως ανήλικοι προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Και ενώ είναι πολλές φόρες πασιφανής η αλήθεια, το σύστημα παρουσιάζεται αδύναμο να αποδείξει τα στοιχειώδη. Οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες αρνούμενοι κάθε ιατρική εξέταση οχυρώνονται πίσω από την αδράνεια των κρατικών υπηρεσιών να τους ελέγξουν. Έτσι συνεχίζουν να δηλώνουν μόνοι τους ανήλικοι, αναπόδεικτα, όπως έγινε στις υποθέσεις της δολοφονίας του Θανάση Λαζανά στη Πάτρα και του βιασμού της μικρής Μυρτώς στην Πάρο. Το κάνουν γιατί δεν έχουν ή πετάνε τα πραγματικά αποδεικτικά έγγραφα ταυτότητας τους, για να μπορούν να επικαλούνται όποια ιδιότητα τους βολεύει. Από εκεί και πέρα όμως, είναι ευθύνη ενός σοβαρού και οργανωμένου κράτους να επιβάλει στοιχειώδεις κανόνες και πάνω από όλα να προστατέψει το ίδιο την σοβαρότητα του.

Υπενθυμίζω πως ο άτυχος Θανάσης Λαζανάς δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάιο στη Πάτρα από αλλοδαπό που παρουσιάστηκε μετά την σύλληψη του σαν «17χρονος Αφγανός». Το ίδιο συνέβη και στην υπόθεση βιασμού της 15χρονης Μυρτώς στην Πάρο, όπου ο αλλοδαπός που την κακοποίησε παρουσιάστηκε ξανά σαν «ανήλικος Πακιστανός»!

Σε αυτό το σημείο αναγκάζομαι να υπενθυμίσω ότι ο κ. Ρουπακιώτης δεν τίμησε την υπόσχεση που έδωσε τον Ιανουάριο να συμπεριλάβει ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που θα αφορούσε τους δήθεν ανήλικους κακοποιούς όταν διαπράττουν βαριά εγκλήματα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει πως όταν αμφισβητείται η δήλωση αλλοδαπών ότι είναι ανήλικοι θα διατάσσεται άμεσα πραγματογνωμοσύνη από ιατροδικαστή. Δυστυχώς τελικά δεν κατατέθηκε καμία τέτοια τροπολογία ούτε βέβαια είδαμε το μέτρο αυτό να εφαρμόζεται στην πράξη.

Θεωρούμε ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πως η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων πρέπει και μπορεί να συμβαδίζει με την προστασία της Ελληνικής κοινωνίας. Δείχνοντας την αυτονόητη ευαισθησία μας στα προβλήματα των λαθρομεταναστών δεν θα πρέπει όμως να αγνοούμε τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας μας για ασφάλεια αλλά κυρίως για απόδοση δικαιοσύνης σε όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου