ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω ότι αυτά τα φορολογικά νομοσχέδια μου θυμίζουν σενάρια τηλεοπτικής σειράς όπου περιμένει ο καθένας να δει τι συμβαίνει στο επόμενο επεισόδιο.

Ενώ πριν από λίγες ημέρες στην ίδια Αίθουσα ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που ήταν προαπαιτούμενο, ως γνωστό, για τη λήψη της επάρατου δόσης, σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα άλλο προαπαιτούμενο, τις φορολογικές διαδικασίες και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος, το οποίο και δεν διευκρινίσατε ποτέ γιατί είναι κατεπείγον.

Πρόκειται για άλλο ένα νομοθέτημα που γράφτηκε στο πόδι ή σε κάποια άλλη χώρα και που όλοι πιστεύουν ότι θα λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και θα επιφέρει μια φορολογική δικαιοσύνη. Χρόνια τώρα το ίδιο έργο! Αν πράγματι θέλετε να συμβεί κάτι τέτοιο, μια είναι η λύση, ένα φορολογικό νομοσχέδιο με συνταγματική ισχύ δέκα ετών για να μπορούν όλοι να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι σ’ αυτή τη χώρα και οι Έλληνες και όσοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας χωρίς να έχουν αγωνία για το τι θα τους ξημερώσει.

Θα επιμείνω για άλλη μια φορά στην πάγια θέση μου ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι άμυνα. Και δεν εννοώ φυσικά αυτούς που μπορούν να αποφύγουν έντεχνα την απειλή της φορολογικής διοίκησης και τους οποίους γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και δεν τους αγγίζετε, αλλά τους πολλούς που δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν αλλιώς, που δεν γνωρίζουν τι χαράτσι θα τους έρθει ή κάποιο πρόστιμο από τον ουρανό ή αλλαγή φορολογίας ή αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ ή πτώση του τζίρου, αν πρόκειται για επιχειρήσεις, όπου έχετε βάλει και εσείς το χεράκι σας για να συμβεί αυτό κ.λπ., κ.λπ.

Θα επιμείνω επίσης στο γεγονός ότι τη μεγαλύτερη φοροκλοπή την κάνει το κράτος με το να μην ανταποδίδει σωστά τη λήψη των φόρων υπέρ της κοινωνίας. Οι οργανωμένες κοινωνίες χρησιμοποιούν την κρατική φορολογία προκειμένου να ανταποδώσουν στους φορολογούμενους πολίτες υπηρεσίες.

Κατ’ αυτή τη λογική, κάποιος θα μπορούσε να ανεχθεί υψηλότερη φορολογία έναντι υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών, δημόσιας υγείας, δημόσιας παιδείας, δημόσιας ασφάλισης, καλής σύνταξης. Τι απ’ όλα αυτά εγγυάται το ελληνικό κράτος δωρεάν; Τίποτα. Κατ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, η φορολογία στην Ελλάδα συνιστά κλοπή και είναι άλλη μια κλοπή που ψηφίζουμε σήμερα.

Ο νέος Κώδικας καθιερώνει νέα ηπιότερα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, παράλληλα όμως αυστηροποιεί το πλαίσιο αναγκαστικής είσπραξης των προστίμων και των φόρων με μέτρα, όπως κατασχέσεις ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να αντλούν στοιχεία από τρίτους, ακόμα και σε περιπτώσεις επαγγελματικού απορρήτου.

Προβλέπει επιστροφή φόρου σε ενενήντα ημέρες, αλλά καταβολή οφειλόμενου φόρου σε τριάντα. Μέχρι και πράξη προληπτικού προσδιορισμού προβλέπεται για τυχόν άτομα που σκοπεύουν να το σκάσουν από τη χώρα, χωρίς να πληρώσουν φόρους. Εντυπωσιακό!

Έχουμε μια πληθώρα από λίστες οι οποίες αφορούν φοροκλέφτες που παραμένουν στην Ελλάδα και δεν έχουν φύγει. Γι’ αυτούς επί της ουσίας θα γίνει κάτι; Με το να προσθέτετε διατάξεις σαν αυτή του προληπτικού προσδιορισμού, που κατά τη δική μου άποψη γίνονται μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, δεν προσδίδετε κάποιο ιδιαίτερο όφελος για τα δημόσια οικονομικά. Αν δεν τηρείται ο νόμος, δεν θα πετύχετε τίποτα αξιόλογο. Και πώς να τηρηθεί ο νόμος από τους πολίτες, όταν το ίδιο το κράτος είναι από τους κύριους παραβάτες; Έχουμε αρκετά παραδείγματα που το αποδεικνύουν αυτό.

Έχουμε κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς για τους οποίους τα μέλη της κυβέρνησης δεσμεύονταν ότι δεν κινδυνεύουν από τις τράπεζες. Αυτό που δεν μας έλεγαν είναι ότι οι καταθέσεις κινδυνεύουν πρωτίστως από την ίδια την κυβέρνηση, που τελικά θα κατάσχει καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο.

Τα ελληνικά νοικοκυριά από το Σεπτέμβρη και ύστερα πρόκειται να αντιμετωπίσουν μια τεράστια φορολαίλαπα, αλλά και κατασχέσεις. Σε συνδυασμό με την άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1.1.2014, είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων, με την απόλυτη υποστήριξη της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, είναι η κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας του Έλληνα οικογενειάρχη.

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι το κράτος ουσιαστικά επιτίθεται στους Έλληνες πολίτες, μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης που αφορά τα φορολογικά βάρη βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Για μισθωτό με δύο παιδιά στην Ελλάδα το φορολογικό βάρος αντιστοιχεί στο 43% του κόστους εργασίας και μόνο η Γαλλία με 43,1% βρίσκεται υψηλοτέρα. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 26,1%. Σημειώνεται επιπλέον ότι οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 13% από την έναρξη της κρίσης.

Ένα από τα πολλά παραδείγματα της ανελέητης επίθεσης που εξαπολύει η συγκυβέρνηση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η αδιαλλαξία που επιδεικνύει όσον αφορά τη μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Η αγορά στενάζει για ρευστότητα, τα λουκέτα στα καταστήματα και επιχειρήσεις διαδέχονται το ένα το άλλο και εσείς προσπαθείτε με μεσοβέζικες προτάσεις να λύσετε τα προβλήματα. Γιατί τι άλλο από μεσοβέζικη λύση αποτελεί η βεβαίωση οφειλής μηνιαίας ισχύος ή τρίμηνης ή εξάμηνης ή του χρόνου; Και το λέω αυτό γιατί θα καθορίζεται από το Γενικό Γραμματέα. Η ουσία είναι ότι χωρίς φορολογική ενημερότητα ο κάθε επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να χαίρει εμπιστοσύνης από τις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, ώστε να στηρίξει και να αναπτύξει την επιχείρηση του.

Άλλο ένα δείγμα της αδιαφορίας που δείχνει η κυβέρνηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών, αποτελούν οι λιγοστές με τις οποίες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αλλά και, θα έλεγα, η εκδικητική πολιτική για όσους τόλμησαν και δεν πληρώσουν μόλις μια δόση στην ώρα της.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 43 προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν καταβάλει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μία δόση, η ρύθμιση θα παύει να ισχύει και πλέον το κράτος θα απαιτεί την πλήρη εξόφληση του συνόλου του φόρου, ενώ θα τον υποχρεώνει να καταβάλει και 15% τόκο. Εάν βέβαια ο φορολογούμενος αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πλήρη εξόφληση του φόρου του - πράγμα πολύ πιθανό, ειδάλλως δεν θα έμπαινε καν στον κόπο να μπει σε ρύθμιση - θα έρθει αντιμέτωπος με τη κατάσχεση περιουσίας του.

Μπορείτε να αντιληφθείτε τις συνέπειες που θα έχει αυτό στις χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο ανάμεσά τους; Είστε προετοιμασμένοι από το Σεπτέμβριο να διαχειριστείτε το θυμό και την οργή που θα προκληθεί από τα βάναυσα αυτά μέτρα; Παίζετε με τις τύχες του απλού κόσμου, ενώ δημιουργείτε την εντύπωση ότι έχετε βαλθεί να ξεκάνετε όσους έχουν απομείνει ακόμη και πληρώνουν τους φόρους τους.

Την λογική που σας διέπει βέβαια την καταλαβαίνει κανείς και στο άρθρο 44 στο οποίο αναφέρεται η σειρά προτεραιότητας η οποία θα ακολουθείται προκειμένου να εξοφληθεί ο φόρος που αναλογεί στον εκάστοτε φορολογούμενο. Εδώ, λοιπόν, το κράτος θα εισπράττει πρώτα τους τόκους, τα έξοδα είσπραξης και τα πρόστιμα που σχετίζονται με το φόρο και στη συνέχεια το αρχικό ποσό του φόρου αυτού καθεαυτού. Εσείς γίνεστε χειρότεροι και από τους τραπεζίτες. Η στρατηγική σας είναι ίδια με αυτή των ιδιωτικών τραπεζών. Καταντήσατε το κράτος να μην ενδιαφέρεται για τους πολίτες του, αλλά για το κέρδος.

Συνεχίζω με τα άρθρα 45 έως 48 με τα οποία εξουδετερώνετε ουσιαστικά κάθε σπίθα καλής θέλησης για να πιστέψει κανείς σε εσάς. Φτάνετε μάλιστα στο σημείο να επιβάλλεται κατάσχεση κινητών, ακινήτων, εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του δημοσίου, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου. Όλα αυτά, αν και ισχύουν για συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνουν χωρίς καν δικαστική απόφαση.

Λέτε εσείς ότι μπορεί να συμβαίνει σε επείγουσες περιπτώσεις στο άρθρο 46, ισχύει όμως, και για το άρθρο 47 - και γιατί δεν είναι διατυπωμένο; Και που ορίζεται το ποιές είναι αυτές οι επείγουσες ειδικές περιπτώσεις; - ενώ στο άρθρο 49 διατυπώνονται ακριβώς οι περιπτώσεις με τις πληροφορίες ή τις υπόνοιες.

Στο άρθρο 55, που είναι κάθετη αντίθεσή μας για όποια επιβολή μειωμένων προστίμων σε περιπτώσεις εικονικών ή πλαστών τιμολογίων, θεωρούμε ότι υπάρχει δόλος και πρέπει να τιμωρείται ανάλογα. Και διαφωνώ μαζί σας ότι πρέπει να εξετάσετε διαφορετικά για να μην τυχόν κλείσει η επιχείρηση και την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Πρέπει και το κράτος και οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν σοβαρότητα.

Και επειδή μάλλον κάτι φωτογραφίζετε με αυτές τις διατάξεις θα το ψάξουμε όσο μπορούμε. Και όταν λέω «φωτογραφικές διατάξεις» εννοώ το εξής: Σε έρευνα του ΣΔΟΕ, η οποία θα δούμε αν ισχύει, υπάρχουν πληροφορίες ότι πολιτικό πρόσωπο ενέχεται σε ιστορία διάθεσης εικονικών τιμολογίων της εταιρείας του προς κόμμα το οποίο δεν υπάρχει σήμερα στη Βουλή. Θα τα ψάξουμε, θα το ερευνήσουμε και γι’ αυτό και επιφυλασσόμαστε.

Περαιτέρω, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, κύριοι της συγκυβέρνησης, το παρόν νομοσχέδιο προωθεί ένα κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα όμως, στο άρθρο 61 μας λέτε ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων μπορεί να απαλλάσσει φορολογούμενους από τόκους και πρόστιμα. Κάνετε δηλαδή μια ακόμα φορά διαχωρισμό των πολιτών ανάλογα με τις προσβάσεις του καθενός στα κέντρα εξουσίας. Γιατί εύλογα κανείς καταλαβαίνει ότι με αυτό το άρθρο, καθώς και με το άρθρο 12 ο Γενικός Γραμματέας κινδυνεύει να καταντήσει έρμαιο συμφερόντων και ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων.

Τέλος, με το άρθρο 63 αποδεικνύετε για άλλη μια φορά τη μεγαλοψυχία σας επιτρέποντας στο φορολογούμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη καταβάλλοντας βέβαια, το 50% της βεβαιωμένης οφειλής με την κατάθεση προσφυγής του. Μα, αφού προσφεύγει επειδή δεν έχει να πληρώσει πρέπει σώνει και καλά να έχει να καταβάλει τα μισά; Εάν δεν έχει και αυτά τι θα γίνει, κατάσχεση; Τότε, ποιος ο λόγος να προσφύγει στη δικαιοσύνη;

Και μη μου πείτε ότι έχει δικαίωμα ο φορολογούμενος να καταθέσει αίτημα αναστολής της καταβολής, γιατί πρώτον, για να πάρει τελικά αναστολή πρέπει να αποδείξει ότι με την πληρωμή αυτού του ποσού θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και δεύτερον, η απόφαση πρέπει να εκδοθεί εντός είκοσι ημερών. Εάν δηλαδή η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης καθυστερήσει να εκδώσει την απόφαση, δεν υπάρχει αναστολή καταβολής. Πόσοι θα στελεχώνουν αυτήν την υπηρεσία αλήθεια; Γιατί θα είναι τόσες πολλές αιτήσεις για αναστολή καταβολής που είκοσι ημέρες διορία για την έκδοση της απόφασης φαντάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να οδηγηθεί την κοινωνία σε αδιέξοδο. Θα μπορούσε κάποιος να δει θετικά το γεγονός ότι προσπαθείτε να ενοποιήσετε το φορολογικό χάος που εσείς οι ίδιοι έχετε δημιουργήσει, όμως φοβάμαι όμως ότι για ακόμη μια φορά κοιτάτε το δέντρο και χάνετε το δάσος, τους πολίτες δηλαδή αυτής της χώρας.

Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί με όσους κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους, εφόσον με το που χάσουν για ένα μήνα μια δόση θα είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν άμεσα ολόκληρη την οφειλή τους, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί συνάνθρωποί μας θα χάσουν ακόμα και το σπίτι τους; Είναι απλό, θα γεμίσουν οι φύλακες, οι ήδη ασφυκτικά γεμάτες και θα αυξηθούν οι αυτοκτονίες. Αυτό θέλετε; Δεν κινδυνολογώ και ούτε λαϊκίζω. Αυτό γίνεται στις μέρες μας, οι φυλακές γεμίσουν από φορολογούμενους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Και πώς να ανταπεξέλθουν όταν η κυβέρνηση κούρεψε τα εισοδήματά τους, αλλά δεν τολμά να κουρέψει τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες;

Εμείς, ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται. Ήδη η νομική μας υπηρεσία βοηθά αρκετούς φορολογουμένους με τις υποθέσεις τους προσφέροντας υποστήριξη με όποιον τρόπο μπορεί. Στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε τον ελληνικό λαό, ο οποίος δυστυχώς δεν ενημερώνεται επαρκώς από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και να του δώσουμε να καταλάβει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος πέραν των μνημονίων και της εξάρτησης από δανειστές και τοκογλύφους.

Εμείς εμμένουμε στη στάση μας για διαγραφή του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων μέσω της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να δούμε τι πραγματικά χρωστάμε καθορίζοντας την ελληνική ΑΟΖ, εγγράφοντας τις πολεμικές αποζημιώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και αναλαμβάνοντας την πλήρη εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την εθνική μας ανεξαρτησία.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας πω ότι θεωρούμε πως αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος ενός μίνι μνημονίου, γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε και επί της αρχής και επί του συνόλου και επί των άρθρων. Και στέλνουμε ένα μήνυμα: Αν η Τρόικα βάζει προαπαιτούμενα, ο λαός πρέπει να βάζει απαιτούμενα. Και αυτά τα απαιτούμενα είναι ανάσες ζωής και ελπίδας ότι αύριο θα υπάρχει και θα επιβιώσει.


Σας ευχαριστώ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου