ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Θέμα: «Στελέχωση σχολείων του εξωτερικού»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει σαν συνέπεια την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των μετεγγραφών μαθητών προς ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία κ. Κεντριστάκη κάνουν αναφορά για αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά 40% την τελευταία διετία με προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου στο μέλλον.
Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητας των νέων μαθητών δε γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα επιτείνοντας τα προβλήματα του σχολικού προγράμματος.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ανακοίνωσε μειώσεις τόσο στον αριθμό των αποσπασμένων καθηγητών καθώς και της χρηματοδότησης της λειτουργίας των εν λόγω σχολικών μονάδων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ήταν 2.350 την περίοδο 2009-2010, 1.850 την περίοδο 2010-2011 και 1.430 την περίοδο 2011-2012, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν από 105 εκ ευρώ που προβλέπονταν το 2009 σε 73 εκ. ευρώ για το 2011.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες ενέργειες έχει κάνει η Κυβέρνηση για τη στελέχωση των σχολείων που παρουσιάζουν αύξηση μαθητών;
  2. Ποιος είναι ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού σήμερα και ποια η πρόβλεψη για την επόμενη σχολική περίοδο;
  3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αφομοίωση των νέων μαθητών στη σχολική κοινότητα και της αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης γνώσης της επίσημης γλώσσας της χώρας που εδρεύει το σχολείο;

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2012

Ο ερωτών Βουλευτής

  Γιάννης Κουράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου