ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Θέμα: «Δαπάνες για την υλοποίηση και εφαρμογή του προγράμματος  «Καλλικράτης» από το Υπουργείο Εσωτερικών και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς και ανώνυμες εταιρείες»


Α. Με την υπ’ αριθμ. 178/11/17.7.2012 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, αιτήθηκα μεταξύ άλλων, να κατατεθεί στην Βουλή, κατηγοριοποιημένος πίνακας κατ’ έτος από 1.1.2010 έως την ημέρα κατάθεσης της σχετικής ερώτησης και ΑΚΕ, στον οποίο να περιλαμβάνεται το σύνολο των υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) καθώς και των εξωτερικών τακτικών ή έκτακτων συνεργατών, οι οποίοι έλαβαν με οιονδήποτε τρόπο και για οιονδήποτε λόγο, οποιασδήποτε μορφής αμοιβή, αποζημίωση, έξοδα παράστασης, οδοιπορικά ή με κάθε άλλο τρόπο, χρήματα στα πλαίσια προγραμματικών συμβάσεων, ή άσκησης διδασκαλίας, ή συμμετοχής σε σεμινάρια καθώς και το συνολικό ποσό χρημάτων που έλαβε ο κάθε ένας από αυτούς, από τους ανωτέρω φορείς.
 
Β. Έλαβα την υπ’ αριθμ. 807/13.8.2012 ελλιπή απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, επί της εν λόγω Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, στην οποία αναφερόταν ότι επί του τετάρτου ερωτήματος αυτής: «το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και του Ι.Τ.Α. καθώς και των εξωτερικών τακτικών ή έκτακτων συνεργατών, οι οποίοι έλαβαν με οποιονδήποτε τρόπο οποιασδήποτε μορφής οικονομική απολαβή και, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, θα ενημερωθεί η Ελληνική Αντιπροσωπεία.»

Αφού διαπίστωσα ότι παρά την πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος, δεν είχε ακόμη περιέλθει τίποτε σχετικό προς εμένα, αναγκάστηκα να επανέλθω με την υπ’ αριθμ. 1068/8.10.2012, αιτούμενος ξανά να κατατεθεί ο σχετικός κατηγοριοποιημένος πίνακας κατ’ έτος από 1.1.2010 έως και την 14.9.2012, ημερομηνία κατάθεσης της δεύτερης ανάλογης Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων.

Γ. Ήδη συμπληρώθηκε χρονικό διάστημα άνω των τριών (3) μηνών από την κατάθεση της αρχικής με αριθμ. 178/11/17.7.2012 Ερώτησης και ΑΚΕ και χρονικό διάστημα πέραν του ενός (1) μηνός από την δεύτερη, με αριθμ. 1661/99/14.9.2012 Ερώτηση και ΑΚΕ, καθώς και χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών από την υπ’ αριθμ. 807/13.8.2012 πρώτη απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία όπως προαναφέρθηκε αναφέρονταν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων και ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, θα ενημερωθεί η Ελληνική Αντιπροσωπεία.

Δ. Με την νέα με αριθμ. 1068/8.10.2012 απάντηση του, το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε πάλι παρελκυστικά και πλημμελώς, αποστέλλοντας μόνο τα αιτούμενα στοιχεία που αφορούν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.), χωρίς να αποστέλλει τα σχετικά στοιχεία που αφορούν την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.(ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), επικαλούμενο ξανά ότι θα τα αποστείλει στην Εθνική Αντιπροσωπεία, μόλις αυτά περιέλθουν στο ίδιο από την ΕΕΤΑΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών και καλείται να καταθέσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία:

  1. Να κατατεθεί επιτέλους ο κατηγοριοποιημένος πίνακας κατ’ έτος από 1.1.2010 έως και την 14.9.2012, καθώς και να κατατεθεί όμοιος κατηγοριοποιημένος πίνακας και για το διανυθέν χρονικό διάστημα από 14.9.2012 έως και σήμερα, στον οποίο να περιλαμβάνεται το σύνολο των υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., καθώς και των  εξωτερικών τακτικών ή έκτακτων συνεργατών, οι οποίοι έλαβαν με οιονδήποτε τρόπο και για οιονδήποτε λόγο, οποιασδήποτε μορφής αμοιβή, αποζημίωση, έξοδα παράστασης, οδοιπορικά ή με κάθε άλλο τρόπο, χρήματα στα πλαίσια προγραμματικών συμβάσεων, ή άσκησης διδασκαλίας, ή συμμετοχής σε σεμινάρια καθώς και το συνολικό ποσό χρημάτων που έλαβε ο κάθε ένας από αυτούς, από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. (με τα σχετικά έγγραφα αντίστοιχα).

  1. Με την μη αποστολή των προαναφερόμενων στοιχείων που αφορούν την Ε.Ε.Τ.Α.Α. στην Εθνική Αντιπροσωπεία, δεν ακυρώνεται εν τοις πράγμασι η  γραπτή τοποθέτησή σας , δια μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, «ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει αναδείξει την τήρηση της διαφάνειας σε βασική αρχή της εν γένει λειτουργίας των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Εσωτερικών και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων»;

  1. Να γνωστοποιηθούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία, οι μελέτες και τα προσχέδια των υπουργικών αποφάσεων για ΦΟΣΔΑ και ΕΣΔΚΝΑ, οι οποίες όπως προκύπτει από το 452/1.10.2012 έγγραφο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.), κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο 279.019.35 €. Να κατατεθεί το παραδοτέο έργο της συγκεκριμένης μελέτης του Ι.Τ.Α.

  1. Ποια ήταν η υπηρεσιακή ανάγκη και η σκοπιμότητα που επέβαλε την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης στις 13 περιφέρειες της χώρας  και ποιο είναι το Προεδρικό Διάταγμα που δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί  χωρίς την μελέτη αυτή, το οποίο αόριστα επικαλείται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Ραγκούσης, σε απάντησή του, στις 18.10.2012, στην εφημερίδα «Δημοκρατία»; Υπάρχει εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Εσωτερικών, που επεξεργάστηκε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, να εκπονηθεί μελέτη για να καταστεί δυνατή η έκδοσή του; Εάν υπάρχει, να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο.

  1. Ποια είναι η μετοχική σύνθεση και ποια είναι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ASE SYNERGY AE; Να κατατεθούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία οι αποφάσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» του ΥΠΕΣ, που αφορούν την ένταξη σε αυτό του έργου που εκτέλεσε το Ι.ΤΑ. με τίτλο «μελέτες και προσχέδια υπουργικών αποφάσεων για ΦΟΣΔΑ και ΕΣΔΚΝΑ». Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

  1. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει δαπανηθεί για την υλοποίηση και εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», από το υπουργείο Εσωτερικών, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», από τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ) και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ);

  1. Πώς είναι δυνατό να ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, κ. Ραγκούσης, σε απάντησή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» υλοποιήθηκε «με σχεδόν μηδενικό κόστος», κατά την ακριβή δήλωσή του, όταν έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ειδική Υπηρεσία  Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΥΠΕΣ, από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., αλλά και το Ι.Τ.Α., με οποιασδήποτε  μορφής έργο, όπως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει αποκαλύψει στο πρόσφατο παρελθόν;

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2012

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Κουράκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου