ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ


«Υπέρογκα χρέη Δημοσίου και ΟΤΑ, απαλλαγή ισχυρών από το χαράτσι και προβλήματα των εργαζομένων»

.................. 


Με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ/ΚΗΕ συναντήθηκε η Βουλευτής Ν. Κοζάνης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ραχήλ Μακρή. Στην συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ επιβεβαιώθηκε ο κοινός προσανατολισμός των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και της ΓΕΝΟΠ στην προστασία των εργαζομένων, στα πλαίσια των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων που λειτουργεί η επιχείρηση, επισημάνθηκε ο στρατηγικός ρόλος της ΔΕΗ στην ελληνική οικονομία, το τρομακτικό αδιέξοδο που έφερε στη ΔΕΗ η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ, οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις Βενιζέλου υπέρ ιδιωτών, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προβλήματα και η αδιαπραγμάτευτη απόφαση της προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρίας. Σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία των σημείων οι θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ συμπίπτουν με τις θέσεις της ΓΕΝΟΠ.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση αναφέρθηκαν διεξοδικά και η ΓΕΝΟΠ παρέδωσε στοιχεία για περαιτέρω κοινοβουλευτικές ενέργειες σχετικά με την επίσημη λίστα των μεγαλοφειλετών του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, τις οφειλές του στενού και ευρύτερου Δημοσίου τομέα προς την επιχείρηση που αγγίζουν τα 154 εκ. Ευρώ, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών που φτάνει στο αστρονομικό ποσό του 1,5 δις Ευρώ. Στην λίστα των μεγάλων οφειλετών φιγουράρει και ο Δήμος Εορδαίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με περίπου πέντε εκατομμύριο Ευρώ οφειλές, από τις οποίες οι οφειλές των 4,62 να είναι υπό δικαστική διεκδίκηση.

Η ΓΕΝΟΠ παρέδωσε λίστες με επιχειρηματίες που δεν αποδίδουν το «χαράτσι» στο κράτος εξηγώντας ότι το χαράτσι είναι έκτακτος φόρος και δεν «χωρά» έκπτωση για τους λόγους ενίσχυσης της εργασίας που επικαλέστηκαν οι εμπνευστές και οι συνεχιστές του έργου τους. Ανάμεσα στις εταιρείες που υπάρχουν στη λίστα βρίσκονται τηλεοπτικοί σταθμοί, καζίνο αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες.

Στην Υπουργική απόφαση που εξέδωσαν για το χαράτσι (1211/10-10-2011) και η οποία καταγγέλθηκε στο ΣΤΕ με αίτημα ακύρωσης, το τέλος διατηρούσε αναλογικότητα, αφού υπολογιζόταν με βάση το μέγεθος, την παλαιότητα ζώνης και τιμής του ακινήτου. Αφορούσε σπίτια και εμπορικά ακίνητα και προέβλεπε μειώσεις και απαλλαγές για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς και απαλλαγή 35% των τετραγωνικών μέτρων των ξενοδοχείων. Με βάση αυτή την απόφαση το ΣΤΕ έκρινε ότι η απόφαση δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας. Στις 16/12/20122 και ενώ το ΣΤΕ εξέταζε το θέμα με την παλαιά απόφαση, το υπουργείο οικονομικών αιφνιδίως εκδίδει νέα απόφαση εισάγοντας νέα δεδομένα για τα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση με εμβαδόν πάνω από 1000 τ.μ. με μειωμένο συντελεστή κατά 30% και από 1000 και πάνω με 60%. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα απώλεια 700εκ. Ευρώ για το κράτος.

Για τα σοβαρότατα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι 19.999 άνθρωποι που δουλεύουν στην επιχείρηση δεν αρκούν για τις ανάγκες των παραγωγικών μονάδων όπως ορυχείων και ΑΗΣ, και αναγκάζονται με πίεση της διοίκησης να εργάζονται υπερωρίες σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που μας έχει επιπλήξει. Οι 1εκ. ώρες υπερωριών στοιχίζουν στην επιχείρηση 35 εκ. Ευρώ. Με αυτό το ποσό θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 3.500 θέσεις εργασίας στην παραγωγή συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Προβλήματα υπάρχουν και στο ασφαλιστικό κομμάτι, με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους, η καταβολή του εφάπαξ να αμφισβητείται, ενώ την ίδια στιγμή η καταβολή των συντάξεων να καθυστερεί έως και δύο χρόνια. 

Η κ. Μακρή δεσμεύθηκε ότι θα φέρει στο Κοινοβούλιο όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους αλλά και το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και ότι θα υπάρχει συνεχής συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για βελτίωση των συνθηκών εργασίας αλλά και την περαιτέρω προστασία των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου