ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


Θέμα: «Συνταγογράφηση ΕΟΠΥΥ- Νεφροπαθείς»


Σύμφωνα με πρόσφατη ρύθμιση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και με τροποποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο ΕΟΠΥΥ από την 1η Οκτωβρίου αποζημιώνει πλέον μόνο την τιμή αναφοράς ανά κατηγορία φαρμάκου (ανώτατη τιμή αποζημίωσης) και δραστική ουσία, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή, και ο γιατρός συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Στην ουσία, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο το φθηνότερο γενόσημο κάθε κατηγορίας δραστικής ουσίας («τιμή αναφοράς ανά κατηγορία φαρμάκου»), ενώ τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα ΜΜΕ, πως οι εκπρόσωποι της τρόϊκα επιμένουν στην πλήρη κατάργηση της αναγραφής της εμπορικής ουσίας δηλ. στην αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας στην ιατρική  συνταγή, ενώ η ελληνική πλευρά φέρεται, ότι έχει προτείνει την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας, δίπλα στην δραστική ουσία.
Με το νέο σύστημα αποζημίωσης, η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα εκτιναχθεί στα ύψη. Οι ασθενείς θα πληρώνουν πολύ ακριβότερα τα φάρμακά τους, καθώς εκτός από τη συμμετοχή τους, που ανέρχεται στο 25% (εκτός ορισμένων περιπτώσεων που είναι μηδενική ή στο 10%) επί της τιμής αναφοράς, θα πρέπει να καταβάλουν τη διαφορά μεταξύ λιανική τιμής και τιμής αναφοράς, αν επιλέξουν να αγοράσουν το ακριβότερο σκεύασμα.
Σε πολλές περιπτώσεις η διαφορά αυτή μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη και στο 60%. Σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση θα βρεθούν ασθενείς με χρόνια και βαρέα νοσήματα, και οι οποίοι εξαρτούνται κατ’ ουσία από τη χορήγηση συγκεκριμένων τύπων φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής: «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι, πάσχοντες από κατάθλιψη, καρκίνο, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς και άλλοι, αναγκάζονται να πληρώσουν - και μάλιστα τεράστια ποσά - ενώ μέχρι σήμερα η συμμετοχή τους ήταν μηδενική».

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών σε ανακοίνωσή τους, που εξέδωσαν πρόσφατα, χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς για να μπορέσουν να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να διατηρήσει το μόσχευμα, πρέπει να παίρνουν συγκεκριμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για όλη τους τη ζωή. Τα φάρμακα αυτά καθορίζουν τη διατήρηση του μοσχεύματος και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και σταθερά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς υποβάλλονται τακτικά σε συγκεκριμένες εξετάσεις». «Η ζωή αυτών των ασθενών κινδυνεύει σοβαρά».

Επισημαίνουν, πως «Στην περίπτωση που το προτεινόμενο φάρμακο είναι ακριβότερο από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, τότε ο γιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο, ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή του επί της τιμής αναφοράς θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής. Σήμερα, με το μέτρο αυτό, καταδικάζονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους, με άμεσο κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματός τους. Αυτό συμβαίνει, όταν για καθαρά οικονομικούς λόγους αναγκάζονται να αλλάζουν τα φάρμακά που χρειάζονται ανάλογα με την τιμή τους αλλά και τη δυνατότητα που έχουν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν, τη συγκεκριμένη και σταθερή αγωγή που θα μπορεί να διατηρήσει τα σταθερά επίπεδα που χρειάζονται».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, και ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάριος Σαλμάς παρουσίασαν την Δευτέρα στους ελεγκτές της τρόικας κατάλογο μέτρων και τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα επιτύχουν εξοικονόμηση ύψους 950 εκατομμυρίων ευρώ το 2013. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τονίζουν, ότι «οι οικονομικοί λόγοι δεν μπορεί να αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα σε θέματα υγείας, ειδικά στις περιπτώσεις των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων τα οποία είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη διατήρηση του μοσχεύματος αλλά και της ίδιας της ζωής των μεταμοσχευμένων».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Θα εξαιρεθούν, όπως ζητείται, τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα από το μέτρο της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας;

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2012

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Βουλευτής Ν. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου