ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Θέμα: «Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας»


Πληροφορίες, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, φέρουν την κυβέρνηση ευνοϊκά διατεθειμένη να υποκύψει στις πιέσεις των τραπεζών και να άρει το μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, που εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια και που απαγορεύει στις τράπεζες να προχωρήσουν στη διαδικασία πλειστηριασμού για οφειλές προερχόμενες από δάνεια.
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των τραπεζών, κι όπως καταγράφεται σε σχετικά δημοσιεύματα του τύπου, η εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει επιφέρει αύξηση των επισφαλειών, καθώς πάνω από 40.000 φυσικά πρόσωπα έχουν αναζητήσει την προστασία τους στις διατάξεις του. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν, πως το μέτρο, που έχει θετικές επιπτώσεις για ένα μεγάλο αριθμό δανειοληπτών, δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση, και αυτός είναι και ο λόγος που αναζητείται ένας μηχανισμός σταδιακής εκτόνωσης κι ότι η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών φέρεται να υποστηρίζουν, πως, εάν διατεθεί μαζικά στην αγορά το απόθεμα των σπιτιών που έχουν συσσωρευτεί, θα προκαλέσει απότομη και μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων, με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι αναφορές αυτές αν και ανώνυμες, είναι αποκαλυπτικές των προθέσεων του υπουργείου στο θέμα αυτό. Στο ίδιο μήκος κύματος, το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει, πως η σταδιακή «αποσυμπίεση» της κατάστασης θα μπορούσε να γίνει μέσω της μείωσης του ύψους της αντικειμενικής αξίας, η οποία προσδιορίζεται από το μέτρο, δηλ. από τις 200.000 ευρώ το όριο να μειωθεί στα 150.000 ή ακόμη και στο μισό. Αναγνωρίζουν, όμως ότι το μέτρο θα μπορούσε να συνοδευθεί με την προστασία ευπαθών ομάδων, όπως πολύτεκνοι ή άνεργοι, αλλά με την επιπρόσθετη  προϋπόθεση, ότι δεν διαθέτουν άλλη ακίνητη περιουσία.

Οι τράπεζες σιωπούν, πως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν εξισωθεί ή ήδη είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, και το οποίο μέτρο, εάν υιοθετηθεί, θα σημάνει ανατροπή του προστατευτικού καθεστώτος, με τον αυτόματο αποκλεισμό χιλιάδων κατοικιών από το νόμο. Σύμφωνα μάλιστα με τη συλλογιστική των τραπεζών, κι όπως αυτή παρουσιάζεται μέχρι στιγμής, «η απότομη πτώση των τιμών σε περίπτωση μαζικών πλειστηριασμών θα οδηγούσε σε αναντιστοιχία των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει με τις καλύψεις που συνοδεύουν αυτά τα δάνεια» γεγονός που θα οδηγούσε στην ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, ενώ το ποσό στήριξης που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ.

Οι διαρροές αυτές ουσιαστικά προλειαίνουν το έδαφος για την αλλαγή ή κατάργηση του ισχύοντος νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εις βάρος των δανειοληπτών και ο οποίος αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό ανάχωμα προστασίας της κύριας κατοικίας από τις κατασχέσεις των τραπεζών.

Μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας, όπως έχουν επανειλημμένως αναφερθεί από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση της προστασίας των δανειοληπτών από τις κατασχέσεις των τραπεζών. Οι δανειστές της χώρας, είναι αναμενόμενο από την πλευρά τους, πιέζουν για σκληρότερους όρους, που κατά την άποψή τους θα εξασφαλίσουν με κάθε τρόπο την αποπληρωμή των δανείων τους, ενώ αντιθέτως φαίνεται ανεξήγητο, γιατί συγχρόνως προνοούν και για τα οικονομικά συμφέροντα των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται, ότι μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ήταν και η εξαγγελία νομοθετικής ρύθμισης, που θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να πληρώνουν μόνο τόκους για 3 χρόνια, ενώ η κάθε δόση του δανείου να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει κάθε διαπραγματευτικό όπλο στους δανειστές, ενώ το περισσότερο που προσδοκά είναι να εξασφαλίσει μία, μικρή έστω, παράγραφο στα κείμενα των συνόδων της Ε.Ε., μία όποια θετική αναφορά για τις θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση έχει λησμονήσει, ότι εκτός από τους οικονομικούς δείκτες υπάρχει η αδήριτη ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, και που οφείλει να αποτελεί βασικό κριτήριο κάθε επιλογών.


Ερωτάται ο  κ. Υπουργός:

Ποια η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί κατάργησης της αναστολής των πλειστηριασμών;

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2012                       
                                                                                                                                              Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου