ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Θέμα: «Διαφυγόντα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιση οχημάτων»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια έντονα αυξητική τάση μείωσης του τζίρου από τον συνολικό κλάδο των οχημάτων Ι.Χ. Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας σε ποσοστό ακόμα και 100% σε σύγκριση με το 2009, η επιβολή έκτακτης εισφοράς για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού και τα τεκμήρια συνέβαλλαν στην απόφαση πολλών ιδιοκτητών να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στερώντας από το δημόσιο τόσο τα έσοδα από τα τέλη όσο και από τον κύκλο εργασιών που περιελάμβανε ασφάλιση οχήματος, επισκευές και συντηρήσεις, κατανάλωση καυσίμων. 
Ταυτόχρονα, αρκετοί πολίτες αδυνατώντας να καλύψουν το υψηλό κόστος τελών και ασφάλισης, χρησιμοποιούσαν παράνομα τα οχήματά τους αυξάνοντας την παραβατικότητα και συμβάλλοντας στην ανάγκη υψηλών καλύψεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες προς το επικουρικό ταμείο καθώς επίσης έχαναν το δικαίωμα πώλησης του οχήματος με αρνητικές συνέπειες και για τα δημόσια έσοδα.

Τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται μια νέα τάση των ιδιωτών να ασκούν ένα νόμιμο, κατά το Δικηγορικό Σύλλογο Βουλγαρίας, δικαίωμά τους με την κυκλοφορία οχημάτων με βουλγάρικες πινακίδες. Η κυκλοφορία ενός οχήματος με βουλγάρικες πινακίδες έχει το 1/3 του κόστους σε σύγκριση με τη χρήση ελληνικών πινακίδων όσον αφορά τα τέλη και την ασφάλιση ενώ προϋποθέτει την ίδρυση μιας εταιρείας στα γεωγραφικά όρια της Βουλγαρίας. Τη συγκεκριμένη υποχρέωση αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν σε λίγες μόνο ημέρες και με χαμηλό κόστος πολλοί δικηγόροι της γείτονας χώρας, όπως διαφημίζουν στις προσωπικές ή εταιρικές ιστοσελίδες τους.
Επειδή η περίοδος των τελών κυκλοφορίας πλησιάζει, θα ήταν χρήσιμο το Υπουργείο να στοχεύσει σε ενέργειες που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα ανακουφίζοντας ταυτόχρονα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχει γίνει κάποια μελέτη για τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από τη συγκεκριμένη τάση των ιδιοκτητών Ι.Χ; Παραθέστε αναλυτικό πίνακα με τα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας την τελευταία πενταετία.
  2. Υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα οχήματα που κυκλοφορούν στη χώρα την τελευταία πενταετία και το ύψος του κύκλου εργασιών αυτών;
  3. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η στρέβλωση;
  4. Προβλέπεται κάποια μείωση του κόστους των τελών κυκλοφορίας για όσους επαναφέρουν τις ελληνικές πινακίδες προς χρήση;
  5. Προβλέπεται κάποια μείωση των τελών για ειδικές κατηγορίες πολιτών που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης;

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου  2012

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Κουράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου