ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

«ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Την απαράδεκτη και σε ένα μεγάλο βαθμό επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων τουλάχιστον 20 περιοχών της Λέσβου κωλυσιεργία όλων των αρμόδιων φορέων, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου έχει καταντήσει… γεφύρι της Άρτας εφόσον «παρά το γεγονός ότι έχει ήδη συσταθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση το Κέντρο Υγείας στον τότε Δήμο Μανταμάδου» και «έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Μανταμάδου κτίριο για τη στέγασή του», οι απαραίτητες τροποποιήσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία του Κ.Υ. έχουν μείνει στα χαρτιά.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ: ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από προσπάθειες πολλών ετών των αρμόδιων φορέων, το 2009  εκδόθηκε η υπ. αριθμ. Υ3α/Γ.Π οικ 26748/23.2.2099 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης (ΦΕΚ  Β! 434/11-3-09) με την οποία συστάθηκαν το Κέντρο Υγείας στον τότε Δήμο Μανταμάδου ν. Λέσβου καθώς και οι θέσεις προσωπικού του.

Ως περιοχή ευθύνης του ορίστηκαν, εκτός από τον Μανταμάδο και οι περιοχές Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Θερμής, Ν. Κυδωνιών, Μυστεγνών, Πηγής, Κώμης, Παναγιούδας, Παμφίλων, Αφάλωνα, Μόριας, Συκαμινέας, Σκάλας Συκαμινέας, Αργένου, Λεπέτυμνου, Βαφειού, Υψηλομετώπου, Στύψης και Νάπης

Ο τ. Δήμος Μανταμάδου είχε εν τω μεταξύ παραχωρήσει κτίριο για τη στέγαση του, του οποίου η καταλληλότητα διαπιστώθηκε από κλιμάκιο του Υπ. Υγείας με επικεφαλής τον τ. Υφυπουργό κ. Γιαννόπουλο.
Επειδή απαιτήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις στο κτίριο, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης ανέθεσε σε ομάδα μελετητών τη σύνταξη της σχετικής μελέτης η οποία και εκπονήθηκε.

Περαιτέρω η Περιφέρεια Β. Αιγαίου δρομολόγησε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, όμως και πάλι δημιουργήθηκαν καθυστερήσεις, καθώς η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας ζητούσε ως απαιτούμενο «δικαιολογητικό ένταξης» την ύπαρξη μελέτης για τον εξοπλισμό.

Παράλληλα υπογράφηκε μεταξύ του Υπ. Υγείας και του τ. Δήμου Μανταμάδου προγραμματική σύμβαση  προκειμένου να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας στο υφιστάμενο κτίριο μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις ενώ και η διοίκηση του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης, όπου υπάγεται το Κ.Υ, ενέκρινε την προκήρυξη θέσεων για την στελέχωση του.

Όπως υπενθυμίζει ο τέως Βουλευτής και νυν επικεφαλής Πολιτευτής Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Σπύρος Γαληνός, δυστυχώς τον Ιανουάριο του 2011 ξέσπασε πυρκαγιά στο εν λόγω κτίριο με αποτέλεσμα η στέγη να καταστραφεί ολοσχερώς, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση προβλεπόταν να αντικατασταθεί βάση της μελέτης. Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο» έχει ήδη προβεί σε κάποιες ενέργειες για την επισκευή της στέγης.

Με δεδομένο ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει επιτέλους να αποκεντρωθεί και στην προσπάθεια αυτή τα Κ.Υ μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας του Κ. Υ. Μανταμάδου, το οποίο έχει συσταθεί από το 2009 αλλά δεν έχει λειτουργήσει και η περιοχή ευθύνης του σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασης περιλαμβάνει είκοσι άλλες όμορες περιοχές, που στερούνται την επιτόπια πρωτοβάθμια περίθαλψη;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την επισκευή της στέγης του υπάρχοντος κτιρίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου