ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΚΑΙ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ «ΦΙΑΣΚΟΥ» ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

«Φιάσκο με προγράμματα του ΟΑΕΔ- Χάνουν άνεργοι τα δικαιώματά τους;»

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Για ελάχιστα χρήματα και χωρίς να ενημερωθούν κατά την δημοσίευση της πρόσκλησης μακροχρόνια άνεργοι, μένουν στον αέρα, αφού μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων παραμένουν χωρίς δουλειά και την ίδια στιγμή χάνουν τα δικαιώματα που τους παραχωρεί η πολιτεία ως ανέργους, όπως απαλλαγή από το χαράτσι και μοριοδότηση για δικαίωμα συμμετοχής σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας.

Με την κοινή ερώτηση αναμένουμε διευκρινήσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με το αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, και αν πρόκειται να αποκαταστήσουν την αδικία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ τον  κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΕΣΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΦΙΑΣΚΟ» ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ»

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, η «πρόσκληση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης» που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο ο ΟΑΕΔ για όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους της χώρας, κατέληξε σε «διπλό φιάσκο». Όπως αναφέρεται, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παραμένουν μέχρι και σήμερα άνεργοι ενώ «έχασαν την πριμοδότηση» τους για μελλοντικές προκηρύξεις θέσεων εργασίας καθώς και την εξαίρεσή τους από το χαράτσι της ΔΕΗ, αφού  διαγράφηκαν από τις λίστες των μακροχρόνια ανέργων.

Προφανώς η κυβέρνηση σκόπευε αξιοποιώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εμφανίσει μειωμένους τους δείκτες της ανεργίας διαγράφοντας από τις λίστες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους, χωρίς όμως αυτοί να έχουν βρει  εργασία. 

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα o ΟΑΕΔ καλούσε τους μακροχρόνια ανέργους να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο για «βασικές δεξιότητες χρήσης νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών» που θα πραγματοποιούνταν από πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.

Αρχικά η ανακοίνωση του Οργανισμού αφορούσε 18.000 διαθέσιμες θέσεις, στη συνέχεια όμως, αυτές διπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 36.000. Στην πρόσκληση του ο οργανισμός δεν διευκρίνισε σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ότι οι μακροχρόνια άνεργοι θα διαγράφονταν από τις λίστες της συγκεκριμένης κατηγορίας ανέργων.

Ακόμη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο ΟΑΕΔ εξέδωσε «πρόσθετη διευκρινιστική  ανακοίνωση» μετά την υποβολή των αιτήσεων με την οποία γνωστοποιούσε ότι σε περίπτωση που ένας μακροχρόνια άνεργος συμμετείχε στο πρόγραμμα, θα διαγραφόταν από την συγκεκριμένη κατηγορία γεγονός που συνεπάγεται ότι θα έχανε τα επιπλέον μόρια προ της  ένταξής τους  στο πρόγραμμα, για  προκηρύξεις θέσεων εργασίας,  αλλά και την εξαίρεση του από το χαράτσι της ΔΕΗ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1)    Ισχύουν τα παραπάνω δημοσιεύματα σχετικά με την πρόσκληση του ΟΑΕΔ;

2)    Αναφερόταν στους όρους της πρόσκλησης ότι οι συμμετέχοντες που θα επιλέγονταν θα διαγράφονταν από τους καταλόγους των μακροχρόνια ανέργων και αν ναι γιατί;

3)    Εκδόθηκε συμπληρωματική πρόσθετη διευκρινιστική ανακοίνωση μετά την υποβολή των αιτήσεων με την οποία γνωστοποιούνταν ότι σε περίπτωση που ένα μακροχρόνια άνεργος συμμετείχε στο πρόγραμμα θα διαγραφόταν από τους κατάλογους της κατηγορίας αυτής των ανέργων;

4)    Δόθηκε στους αιτούντες η δυνατότητα της ανάκλησης της αίτησής τους και διευκρινίστηκε ότι τυχόν επιλογή τους στο πρόγραμμα σήμαινε την απώλεια των μορίων για την τυχόν χρησιμοποίηση τους σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας και ότι έχαναν την εξαίρεση τους από το χαράτσι της ΔΕH;

5)    Διεγράφησαν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από τους καταλόγους των μακροχρόνια ανέργων;

6)    Έχει προβλεφθεί από τον ΟΑΕΔ ότι σε περίπτωση που κάποιος μακροχρόνια άνεργος παρακολουθήσει ένα και μόνο πρόγραμμα, του οποίου τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι σχεδόν μηδενικά, να μην χάνει πλεονεκτήματα όπως διακοπή επιδόματος ανεργίας, παύση επιπλέον μοριοδότησης σε ότι αφορά της προκηρύξεις και εξαίρεση από το χαράτσι της ΔΕΗ;

Επίσης ζητείται η κατάθεση:

1)    Της πρόσκλησης του ΟΑΕΔ που αφορούσε την παρακολούθηση σεμιναρίων για βασικές δεξιότητες χρήσης νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών που θα πραγματοποιούνταν από πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.

2)    Τυχόν πρόσθετης διευκρινιστικής ανακοίνωσης.

3)    Πίνακα με τον συνολικό αριθμό των θέσεων που διατέθηκαν και του ποσού που χορηγήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου