ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» για τις διαθεσιμότητες από τον κ. Μανιτάκη»

Σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητήθηκαν μετά από πρόταση της Βουλευτή Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνας Χρυσοβελώνη, οι παρενέργειες στην Δημόσια Διοίκηση από την πρωτοβουλία του υπουργού κ. Μανιτάκη για μαζικές διαθεσιμότητες προσωπικού.

Ο αρμόδιος υπουργός μετά από ερωτήσεις της Μαρίνας Χρυσοβελώνη που επέμεινε στη σχέση διαθεσιμότητας και απόλυσης δήλωσε ότι «θα κάνει ότι μπορεί» για να μεταταχθούν όλοι όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ώστε να αποφευχθεί η αυτοδίκαιη απόλυση τους μετά την πάροδο του 12μηνου... Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας δεν δεσμεύτηκε αλλά δήλωσε πως:

«Θα κριθώ και εγώ αργότερα, όπως όλοι μας, από την Ιστορία».

Οι παραπάνω μη δεσμευτικές θέσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αλλά και άλλων βουλευτών για το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα «κινητικότητας», το οποίο ισοδυναμεί με την πιο βίαιη ανακατανομή προσωπικού στο Δημόσιο που επιχειρήθηκε ποτέ καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να την αποδεχθούν ακόμα και επί ποινή απόλυσης! Το μέτρο της αναγκαστικής αλλαγής θα λαμβάνεται με την υπογραφή μόνο του κ. Μανιτάκη και χωρίς την απαραίτητη συναίνεση του υπαλλήλου.

Έτσι λοιπόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να ζουν υπό την απειλή της διαθεσιμότητας μέσα σε μια κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας και θα παραμένουν εκτεθειμένοι προκειμένου να ακολουθούν «πιο πρόθυμα» τις κατευθύνσεις του αρμόδιου Υπουργείου.

Η Μ. Χρυσοβελώνη υπενθύμισε στον υπουργό τις διαβεβαιώσεις που παρείχε στη Βουλή κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όπου δήλωσε πως «κάθε άλλη συζήτηση που γίνεται ή ακούγεται [...] για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη»!

Επίσης του επεσήμανε πως μέχρι σήμερα ούτε μια αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που και ο ίδιος παραδέχθηκε.
Όμως παρά την δεδομένη έλλειψη αξιολογήσεων ο υπουργός δυστυχώς δεν δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τις μαζικές  διαθεσιμότητες – εφεδρείες τις οποίες προωθεί.

Τέλος η Μαρίνα Χρυσοβελώνη επανέθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό που παρέμειναν αναπάντητα. Μερικά από αυτά ήσαν τα εξής:

  1. Πώς είναι δυνατόν να τίθενται σε διαθεσιμότητα, αυτόματα και χωρίς κριτήρια επίδοσης, χιλιάδες άνθρωποι; Πώς γνωρίζει το υπουργείο αν ο καθένας τους είναι καλός ή κακός υπάλληλος, κατάλληλος ή ακατάλληλος για τη θέση όπου υπηρετεί;
  1. Γιατί δεν έχει τελειώσει μέχρι σήμερα η αξιολόγηση ούτε μιας δημόσιας υπηρεσίας; Πώς είναι δυνατόν να καταργούνται θέσεις όταν ο ν. 4024/11 ρητά προαπαιτεί γι’ αυτό την ύπαρξη έκθεσης αξιολόγησης κάθε υπηρεσίας που επηρεάζεται, πριν καταργηθούν οργανικές θέσεις της που τυχόν πλεονάζουν;
  1. Για όλο το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2016 η κυβέρνηση προβλέπει εξοικονομήσεις 167 εκατ. Ευρώ μόνο από τις διαθεσιμότητες. Πόσα συνολικά άτομα θα αφορούν αυτές;
  1. Θα συνεχιστούν και το 2013 οι παράνομες διαθεσιμότητες χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους αξιολόγηση;
  1. Πότε θα εκδοθεί τελικά η κρίσιμη και απολύτως αναγκαία Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει με ποια αντικειμενικά, διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια θα γίνονται οι μετατάξεις/μεταφορές υπαλλήλων στο πλαίσιο του προγράμματος «κινητικότητας» που προωθεί στο Δημόσιο ο κ. Μανιτάκης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου