ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


«ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΡΗΤΡΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;»

Στην οικονομική και κοινωνική ερήμωση των νησιών του Αιγαίου, αναφέρθηκε η βουλευτής Δωδεκανήσου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μίκα Ιατρίδη στην ομιλία της στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, η οποία συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Σπιλάνη.

 Δεν μπορούμε να μιλάμε για νησιωτική Ελλάδα, όταν με την πολιτική του Μνημονίου τα νησιά μας στερούνται των βασικών και αυτονόητων υποδομών και υπηρεσιών, τόνισε η βουλευτής Δωδεκανήσου.

Σε ό,τι αφορά την παιδεία, η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, ακόμα και πριν λίγες ημέρες, νησιά όπως η Κάσος και το Καστελόριζο δεν είχαν εκπαιδευτικούς για τα βασικά μαθήματα. Είναι λυπηρό, πρόσθεσε η βουλευτής, μια ανάσα από την Τουρκία και οι μαθητές των ακριτικών νησιών να μην διδάσκονται τη γλώσσα μας. Δεν είναι δυνατόν να παραμένει σε αναστολή των εργασιών του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρά τις προσπάθειες του Πρύτανη, όταν προγραμματίζονται απολύσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Δεν είναι δυνατόν, τόνισε ακόμη, η βουλευτής Δωδεκανήσου, το Νοσοκομείο της Ρόδου να αναγκάζεται να δέχεται δωρεές από ιδιώτες για να λειτουργήσει, πολλά από τα χειρουργεία να  ακυρώνονται, ενώ είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και κλινικές. Και, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Μνημονίου να στερεί τα αεροπορικά εισιτήρια στους καρκινοπαθείς και να μην μπορούν αυτοί να μετακινηθούν για τη θεραπεία τους ούτε με το αεροπλάνο, ούτε με το πλοίο, αφού είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν για πολλές ώρες. Πέρα από το γεγονός ότι η ακτοπλοϊκή κατάσταση στο Αιγαίο είναι, αυτή τη στιγμή, στη χειρότερη δυνατή κατάσταση.

Ας καταλάβουν επιτέλους οι κυβερνώντες, σημείωσε η υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ναυτιλίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ότι τα νησιά μας δεν συνδέονται με γέφυρες. Η εδαφική συνοχή επιτυγχάνεται με τα πλοία και πλοία δεν υπάρχουν, ή είναι πολύ λίγα. Τώρα τη στιγμή που μιλάμε, ακόμα και η κεντρική γραμμή των Κυκλάδων, Πειραιάς - Σύρος -Τήνος - Μύκονος, αναμένεται να μείνει χωρίς πλοίο. Πώς θα μετακινηθούν οι νεφροπαθείς της Τήνου και της Μυκόνου προς το νοσοκομείο της Σύρου;

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι σε σχέση με τη γραμμή της Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, ο κ. Σπιλάνης απάντησε στην κα Ιατρίδη ότι το Υπουργείο καταλήγει στη λύση της προέκτασης της γραμμής Ραφήνας -  Άνδρου - Τήνου - Μυκόνου και προς τη Σύρο.

Στη συνέχεια, η Μίκα Ιατρίδη, αναρωτήθηκε για ποια ρήτρα νησιωτικότητας μπορούμε να μιλάμε, όταν οι κυβερνητικοί νησιώτες βουλευτές ψήφισαν τη δραστική περικοπή για τις πιστώσεις των άγονων γραμμών; Όταν οι κυβερνητικοί νησιώτες βουλευτές υποστηρίζουν τη ρήτρα αυτόματης διόρθωσης όταν δεν εκπληρώνονται οι στόχοι; Και αν στις περικοπές, όπως θα ζητά η ρήτρα, συμπεριληφθεί επιπλέον μείωση στις πιστώσεις των άγονων γραμμών, πώς θα εξυπηρετηθούν οι νησιώτες;

Τι θα γίνει με τα λιμάνια των μικρών νησιών; Όταν το ΤΑΙΠΕΔ πάρει τα λιμάνια και τις μαρίνες φιλέτα της Ρόδου, της Κω και άλλων νησιών και δίνει τα έσοδα τους για την αποπληρωμή του χρέους; Από πού θα βγουν οι πόροι για τα έργα και τη συντήρηση των μικρότερων λιμανιών;

Για ποια ρήτρα νησιωτικότητας μπορούμε να μιλάμε όταν οι δήμοι των μικρών νησιών είτε δεν έχουν κανέναν υπάλληλο, όπως η Κάσος, ή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υπαλλήλους.

Τέλος, απαντώντας στα σχόλια κυβερνητικών βουλευτών, η Μίκα Ιατρίδη τόνισε ότι δεν είμαστε εμείς οι λαϊκιστές που ζητάμε να μάθουμε το πώς και το γιατί μπήκαμε στο Μνημόνιο. Άλλωστε, αυτή ήταν και μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά. Ούτε είμαστε λαϊκιστές γιατί ζητάμε να οριστεί η ΑΟΖ, κομβικό σημείο για το μέλλον των νησιών μας, που και αυτό αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του κ. Σαμαρά.

Για μας είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, για να αποφύγουμε την ανθρωπιστική κρίση στην οποία καταδικάζει τον ελληνικό λαό η πολιτική του Μνημονίου σημείωσε, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η βουλευτής Δωδεκανήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου