ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Θέμα: «Λειτουργία Α’ και Β/βάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών Αθλητών Πετοσφαίρισης (ΠΑ.Σ.Α.Π.)»

Παρά το γεγονός ότι στον πρόσφατο αθλητικό νόμο (ν.4049/2012), με παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Α.Π.) τροποποιήθηκε η παράγραφος (ν.4049/2012, άρθρο 15, παρ.3) που εντάσσει το κόστος λειτουργίας των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, στον τακτικό προϋπολογισμό της Γ.Γ.Α., τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πετοσφαιριστές με βάση τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Πετοσφαιριστών ειδικότερα με την μη λειτουργία της Α’ Βάθμιας ΕΕΟΔΑΠ παραμένουν άλυτα.

 «Η παράγραφος 2 του άρθρου 127 του ν. 2725/1999, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 του ν. 3262/2004, τροποποιείται ως εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζονται τα θέματα κοινής στέγασης, γραμματειακής και επιστημονικής υποστήριξης των δικαιοδοτικών οργάνων και επιτροπών των άρθρων 95, 119, 122 και 127Β.

Η αποζημίωση των μελών των παραπάνω δικαιοδοτικών οργάνων και επιτροπών και των γραμματέων τους καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού και βαρύνει τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού»

Παράλληλα ο ΠΑ.Σ.Α.Π. έχει ήδη στείλει, το διευκρινιστικό σημείωμα που κατέθεσε  στην Γ.Γ.Α., κατόπιν αιτήματος του τότε Υπουργού Πολιτισμού, στο οποίο λεπτομερώς αναδεικνύεται το πρόβλημα και αποτελεί τη βάση της σχετικής τροποποίηση της ανωτέρω παραγράφου.

Έκτοτε, δυστυχώς, ούτε ο καθορισμός της αποζημίωσης έγινε, ούτε κονδύλι έχει προβλεφθεί, με αποτέλεσμα η Α’ Βάθμια ΕΕΟΔΑΠ αυτή τη στιγμή να μην λειτουργεί για άλλη μια φορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνεδριάσεις της Α’ Βάθμιας ΕΕΟΔΑΠ έχουν ανασταλεί επ’ αόριστο για δεύτερη φορά (17 υποθέσεις αναμένουν να συζητηθούν), αλλά και όσες υποθέσεις έχουν συζητηθεί (38), αναμένουν αποφάσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τον 1,5 χρόνο, λόγω «λευκής απεργίας» των δικαστικών. Σε αυτές δεν αναφέρουμε τις δεκάδες περιπτώσεις αθλητών οι οποίοι περιμένουν την επαναλειτουργία της Α΄ Βάθμιας ΕΕΟΔΑΠ προκειμένου να καταθέσουν τις προσφυγές τους.

Το θέμα έχει αρχίζει να αγγίζει και την λειτουργία της Β’ Βάθμιας (λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ) λόγω της καθυστέρησης πληρωμών από την Ομοσπονδία.

Οπότε γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή η δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκονται οι αθλητές, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι (σημειωτέον δεν έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια).

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, έχει αποδεχθεί να γίνει ο ενδιάμεσος κρίκος (της αποζημίωσης των μελών της Α’ Βάθμιας ΕΕΟΔΑΠ), χωρίς όμως να επιβαρυνθεί ο ήδη εγκεκριμένος προϋπολογισμός της.

Μάλιστα στο τελευταίο ΔΣ, η Ε.Ο.ΠΕ., έκανε ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του  ΠΑ.Σ.Α.Π. για τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 127 του ν.2725/1999, ώστε η αποζημίωση των μελών – δικαστών των ΕΕΟΔΑΠ να προκύπτει από την προσθήκη της στα δικαστικά έξοδα της απόφασης, που επιβάλλονται από τους δικαστές ή από τα παράβολα που καταθέτουν οι διάδικοι, αφού πρώτα γίνει επανακαθορισμός των αμοιβών τους, με προσαρμογή στις γενικότερες οικονομικές συνθήκες.

Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι επιλύεται το πρόβλημα της αποζημίωσης των μελών των Επιτροπών και αφετέρου απαλλάσσεται η ΓΓΑ από την δαπάνη που την βαρύνει.

Ταυτόχρονα, τόσο ο ΠΑ.Σ.Α.Π. όσο και η ΕΟΠΕ και η ΕΣΑΠ (Ένωση Σωματείων Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών) έχουν συμφωνήσει ώστε οι   εκπρόσωποι τους στις ανωτέρω Επιτροπές, να μην αμείβονται.

Η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος κρίνεται αναγκαία, διότι συν τις άλλοις δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στη Volley League, παραπλανεί την Ε.Ε.Α. (εφόσον δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις) και οδηγεί δεκάδες αθλητές σε απόγνωση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Για ποιο λόγο δεν συνεδριάζει η Α’ Βάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών Αθλητών Πετοσφαίρισης (τελευταία συνεδρίαση Ιούνιος του 2012 και είχε προηγηθεί και μια αποχή από τον 7/2011 έως τον 2/2012) και γιατί εκκρεμούν 38 αποφάσεις υποθέσεων που έχουν συζητηθεί (άλλες 17 έχουν αναβληθεί), κάποιες περισσότερο από 1,5 χρόνο, την ώρα που σε άλλα αθλήματα η απόδοση της δικαιοσύνης είναι πολύ ταχύτερη;
  1. Αληθεύει ότι ο βασικός λόγος της «λευκής απεργίας» και της παύσης των συνεδριάσεων είναι οικονομικός (δηλαδή το χρέος των 48,600,00 ευρώ, έγγραφο Ένωσης Σωματείων Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών (ΕΣΑΠ) προς ΠΑ.Σ.Α.Π. αριθμ. Πρωτ. 1855/12.11.2012);
  1. Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για να αποπληρώσει αυτό το χρέος;
  1. Τι σκοπεύει να κάνει η Πολιτεία έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν δεκάδες αμειβόμενοι πετοσφαιριστές, στους οποίους έχει αφαιρεθεί πλέον το αναφαίρετο θεμελιώδες δικαίωμα, της προσφυγής στην δικαιοσύνη (σημειωτέον, σύμφωνα με τον ν.2725/99 οι μόνες αρμόδιες για την επίλυση των οικονομικών διαφορών ΤΑΑ – αθλητών είναι οι ανωτέρω επιτροπές) και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος της Volley League; (Μόνο 3 υποθέσεις τελεσιδίκησαν και έφτασαν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού)

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου