ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ


«ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΠΤΕΡΥΓΑ Η ΚΛΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ»

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα και τις δραματικές επιπτώσεις των αποφάσεων της «τρικομματικής πλειοψηφίας των προθύμων», στον τομέα της Υγείας στην Κέρκυρα, όπως αυτές εκφράζονται στην ανακοίνωση του σωματείου των ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, μετέφερε με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.

 Σύμφωνα με το σωματείο των ιατρών, «οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται κατά 41,4%, συμβάλλοντας στην πιο βάρβαρη μετακύλιση του βάρους στις άδειες πλέον τσέπες των λεηλατούμενων πολιτών».

Στην Κέρκυρα, «υπάρχουν σπουδαίες ελλείψεις υλικών-φαρμάκων και προσωπικού», οι οποίες σε συνδυασμό με «τις μειώσεις κονδυλίων, οδηγούν σε επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης».

Επίσης στην Ερώτησή του ο Τέρενς Κουίκ στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα, μέσω της ισοπέδωσης της Δημόσιας Υγείας, στην περιφερειακή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Εξ’ άλλου είναι πολύ πρόσφατη η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από το βήμα της Βουλής, ότι θα δοθούν σε ιδιώτες Νοσοκομεία της Περιφέρειας».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

Κύριε Υπουργέ,

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο τομέα της Υγείας στην Κέρκυρα όπως η έλλειψη φαρμάκων θέτουν για μια ακόμα φορά οι γιατροί του ΕΣΥ μετά τη Γενική Συνέλευση του σωματείου τους.

Αναλυτικά η ΕΓΕΣΥΚ ανακοινώνει τα εξής:

«Στη γενική συνέλευση της ΕΓΕΣΥΚ της 4ης/12/2012, αφού συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία στη χώρα αλλά και την Κέρκυρα ειδικότερα έγιναν οι παρακάτω εκτιμήσεις:

Τα μέτρα που ενέκρινε η τρικομματική πλειοψηφία των προθύμων με την ψήφιση του περιβόητου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στην Υγεία.

Οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται κατά 41,4%. Οι αμοιβές των λειτουργών της Υγείας ακρωτηριάζονται. Η μισθολογική εξόντωση των νοσοκομειακών γιατρών με τις περικοπές στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο και την ωριαία αποζημίωση των εφημεριών, εξαφανίζει και τα τελευταία υπολείμματα της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του 2008.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Τα μέτρα κάνουν πιο βάρβαρη τη μετακύλιση του βάρους στις άδειες τσέπες των λεηλατούμενων πολιτών, καθώς τροποποιούν δραματικά τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, για να εισπράξουν άλλα 65 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%.

Αυξάνουν τα ποσοστά συμμετοχής και τις κρατήσεις των ασφαλισμένων, πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, εμποδίζουν τη πρόσβαση των ανασφάλιστων, καθιερώνουν αυθαίρετα την αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας και καλύπτουν μόνον τα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα, επιβάλλουν κράτηση ενός ευρώ για κάθε συνταγή. Θα επιβάλλουν είσπραξη – χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα νοσοκομεία, μέτρο που παρεμποδίζει τη νοσηλεία των φτωχών ανθρώπων, θα αυξήσει τις απώλειες ανθρώπων και θα κάνει πιο τραγική την ανθρωπιστική κρίση.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπάρχουν σπουδαίες ελλείψεις υλικών – φαρμάκων και προσωπικού που κάνουν πια σχεδόν αδύνατη την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το ΤΕΠ συνεχίζει να λειτουργεί στο όρια της νομιμότητας, χωρίς να τηρεί υποτυπώδεις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας

Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό σε συνάρτηση με τις μειώσεις των κονδυλίων οδηγούν σε επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Ακόμα δεν έχουν καταβληθεί χρωστούμενα από εφημερίες του 2011.

Και φυσικά, όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα, μέσω της ισοπέδωσης της Δημόσιας Υγείας, στην περιφερειακή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Εξ’ άλλου είναι πολύ πρόσφατη η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από το βήμα της Βουλής, ότι θα δοθούν σε ιδιώτες Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Πότε σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την έλλειψη φαρμάκων στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας;

2.    Πότε θα αναπληρώσετε και τις ελλείψεις του προσωπικού;

3.    Πότε θα καταβληθούν οι χρωστούμενες εφημερίες από το 2011; Φαντάζομαι ότι οι δικές σας βουλευτικές αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ.

4.    Το Περιφερειακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας ή πτέρυγα αυτού ή έστω και ορισμένες κλίνες, είναι στα σχέδια του Υπουργείου σας για να παραχωρηθούν, ακόμα και με ενοίκιο, σε ιδιώτες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου