ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ KAVALLA OIL


Στο ανωτέρω υπό συζήτηση σχέδιο νόμου υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα. Ένα τυπικής φύσεως και ένα πολύ ουσιαστικό. Το τυπικό είναι η διαδικασία που ακολουθείται για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Το εισάγετε ως κύρωση συμφωνίας ενώ στην ουσία είναι τροποποίηση ήδη υπάρχοντος νόμου.

Εάν δεν το έχετε αντιληφθεί η αρχική συμφωνία συμπεριλαμβάνονταν στον ν2779/1999.

Όταν συζητήθηκε η αρχική συμφωνία ακολουθήθηκε η κανονική διαδικασία με τρείς συνεδριάσεις επιτροπών στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου 1999, που διήρκεσαν συνολικά περίπου 9 ώρες. Σε αυτές κατέστη δυνατή η πλήρης παρουσίαση των οποίων προβλημάτων και η υποβολή προτάσεων από τα κόμματα και τους φορείς για την επίλυση τους.

Σήμερα εισάγετε το νομοσχέδιο ως κύρωση παρόλο που δεν υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, αφού δεν αποτελεί συμφωνία του ελληνικού κράτος με αντισυμβαλλόμενο διεθνή οργανισμό ή άλλο κράτος. Ούτε φυσικά υφίσταται άλλος ουσιαστικός λόγος παρά μόνο η βιασύνη σας να υιοθετήσετε τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Σας καλούμε να αποσύρετε τώρα το νομοσχέδιο, να προβείτε στις απαιτούμενες διορθώσεις και να το παρακαταθέσετε με την αρμόζουσα διαδικασία. Μην τρέφετε ουτοπίες δεν σας το λέμε για να προστατεύσουμε εσάς. Για την Ελληνική πολιτεία νοιαζόμαστε που είχε την ατυχία να ανατεθεί σε εσάς η διακυβέρνηση της και τώρα κινδυνεύει να χάσει κάθε ρανίδα αξιοπρέπειας με τις νομοθετικές σας απρέπειες.

Πέρα από την τυπική αιτία απόσυρσης του νομοσχεδίου, υπάρχει και η ουσιαστική. Αιτία που εάν δεν την αναγνωρίζετε ειλικρινά, κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε από πολιτική μωρία, ενώ εάν την αναγνωρίζετε και εθελοτυφλείτε, τότε ρέπετε ολοταχώς προς την διαπλοκή.

Το νομοσχέδιο παρουσιάζει ενδείξεις διαπλοκής.

Πιο συγκεκριμένα η αρχική σύμβαση ήταν διμερής. Μεταξύ της KABALA OIL και του Ελληνικού Δημοσίου. Ύστερα εμφανίστηκε η Ενεργειακή Αιγαίου ως εκδοχέας της KABALA OIL και κάτοχος του 67% των μετοχών. Αυτό βέβαια δεν κάνει την Ενεργειακή Αιγαίου σε καμία περίπτωση αντισυμβαλλόμενο μέρος της αρχικής σύμβασης.

Με τις παρούσες διατάξεις μετατρέπετε την σύμβαση σε τριμερή. Το ελληνικό δημόσιο συμβάλλεται με την KABALA OIL, την οποία χαρακτηρίζετε αρχικό ανάδοχο και την Ενεργειακή Αιγαίου ως δεύτερο ανάδοχο.

Γνωρίζοντας ότι η Ενεργειακή Αιγαίου ήδη κατέχει την πλειοψηφία της KABALA OIL, ποιος ο λόγος να μπει και ως ξεχωριστός ανάδοχος;

Σας είχαμε κάνει την ερώτηση στην επιτροπή και είχατε δεσμευτεί να μας απαντήσετε. Δεν το πράξατε επί της ουσίας.

Η μεθόδευση εισαγωγής ως ξεχωριστού αναδόχου της εν λόγω εταιρίας, δημιουργεί μόνο ένα ενδεχόμενο. Η Ενεργειακή Αιγαίου να οδηγήσει σε χρεοκοπία την KABALA OIL και μετά να παραμείνει ως μόνη ανάδοχος.

Δυστυχώς τα γεγονότα αυτή την εξέλιξη τεκμηριώνουν. Στην από 26 Φεβρουαρίου 2013 επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ το Διοικητικό συμβούλιο της KAVALA OIL αποκαλύπτει χρέη 28 εκατομμυρίων ευρώ που η Ενεργειακή Αιγαίου έχει δημιουργήσει ως πλειοψηφικός μέτοχος της KAVALA OIL. Σας καταθέτω την επιστολή αυτή στα πρακτικά, για να ενημερωθεί όποιος συνάδελφος δεν έχει μελετήσει το θέμα.

Η αποκάλυψη αυτή θορύβησε την Ενεργειακή Αιγαίου, η οποία κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και εξώδικη αίτηση – δήλωση για να φιμώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της KAVALA OIL. Χαρακτηριστικά στο εξώδικο ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ που υπογράφει ο νόμιμος εκπρόσωπος της ENERGEAN OIL & GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ» και περιλαμβάνεται στην Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων αναφέρεται ότι:

«Επιπροσθέτως, σας καλούμε να απόσχετε άμεσα από τις συνεχείς, παράνομες και παράλογες προσπάθειες και ενέργειές σας που σκοπούν στην παρεμπόδιση της κύρωσης από τη Βουλή των Ελλήνων της Τροποποιητικής Σύμβασης για την παράταση των αδειών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου.».

Σας καταθέτω και την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Έχουν συνειδητοποιήσει οι ημέτεροι σας ότι η αποδοχή ή απόρριψη ενός νομοθετήματος γίνεται από τους Έλληνες Βουλευτές;

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι εάν η Ενεργειακή Αιγαίου έχει ήδη δημιουργήσει 28 εκατομμύρια χρέη, σε ένα χρόνο θα έχει φέρει την KAVALA OIL σε τέτοιο οικονομικό αδιέξοδο που θα υποχρεωθεί σε χρεοκοπία.

Με τον τρόπο αυτό η Ενεργειακή Αιγαίου θα μείνει ως μόνος ανάδοχος και θα πουλά δικαιώματα σε άλλους πιθανούς επενδυτές.

Το γεγονός αυτό σημαίνει καταδίκη στον εφιάλτη της ανεργίας για εκατοντάδες οικογένειες του νομού Καβάλας, οικονομικό μαρασμό της περιοχής και ούτε μια στάλα πετρελαίου, που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί το Ελληνικό δημόσιο.

Αντίθετα η Ενεργειακή Αιγαίου θα έχει πλουτίσει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα λάβει από την πώληση των δικαιωμάτων, που της δίνετε με το παρόν νομοσχέδιο.

Εν κατακλείδι μην γίνεστε από Υπουργός, απλός υπουργός δηλαδή βοηθός που κουβαλά την λάσπη στο οικοδόμημα της εξαθλίωσης των Ελλήνων και του ξεπουλήματος του συνόλου της δημόσιας περιουσίας.

Σταθείτε έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η θέση σας και αφαιρέστε την Ενεργειακή Αιγαίου από δεύτερο ανάδοχο ή αποσύρετε το νομοσχέδιο για να το επεξεργαστείτε. Τα λάθη συγχωρούνται. Ο δόλος όχι.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταψηφίζουμε το εν λόγω νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου