ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ! ΕΚΟΨΑΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΑΡΑΒΑΛΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
  
Οργή και αναπάντητα ερωτηματικά προξενεί η αψυχολόγητη απόφαση του Τμήματος Εντελλόμενων Εξόδων της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, να περικόψει το ευτελές ποσό των 20.000 ευρώ που απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα έξοδα καυσίμων στις Εθελοντικές Οργανώσεις που συμβάλλουν σημαντικά στις δράσεις πυροπροστασίας.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό την κοινοβουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου», που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ο λόγος γίνεται για ένα ποσό της τάξεως των 20.000 ευρώ που διατίθεται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια και που φέτος δεν εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε) του Υπουργείου Οικονομικών, με το σκεπτικό ότι δεν προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία η κάλυψη εξόδων των Εθελοντικών Οργανώσεων, ακόμη και γι’ αυτό το σκοπό».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, φέτος θα διατίθεντο στην Αερολέσχη Μυτιλήνης 18.000 ευρώ, ενώ από 1.000 ευρώ περίπου θα λάμβαναν το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών, η Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους και ο Σύλλογος Εθελοντών «Άμπελος».

Μεγάλο όμως είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, καθώς τα οχήματα πολλών Συλλόγων εθελοντών δεν έχουν συντηρηθεί.

Όπως είναι γνωστό, «εκτός μάχης» έχουν τεθεί και τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα που διέθεταν οι πρώην Δήμοι, είτε λόγω βλαβών, είτε λόγω έλλειψης αδειών και ασφάλισης, ή ακόμη κι επειδή δεν διαθέτει ο Δήμος οδηγούς για να τα κινήσουν.

Και επειδή ο παραλογισμός σε αυτή τη χώρα περισσεύει, υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για τη χρήση πυροσβεστικών οχημάτων από Αντιδημάρχους, οι οποίοι έβγαλαν τις αντλίες νερού για να κυκλοφορούν με αυτά!!

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή του ποσού που απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν, τα έξοδα καυσίμων στις Εθελοντικές Οργανώσεις Πυροπροστασίας; Πότε θα εκταμιευθούν τα κονδύλια;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την απόσυρση των διατάξεων του νόμου βάσει του οποίου οι εθελοντές, οφείλουν να διαθέτουν δίπλωμα... «χειριστή μηχανήματος» για να οδηγήσουν ένα Δημοτικό αγροτικό αυτοκίνητο 4Χ4 (!) που εύκολα μετατρέπεται σε πυροσβεστικό όχημα, τη συντήρηση και λειτουργία των πυροσβεστικών οχημάτων που διέθεταν οι πρώην Δήμοι, τη διενέργεια ΕΔΕ για τους Αντιδημάρχους οι οποίοι αφαίρεσαν τις αντλίες νερού και κυκλοφορούν με τα πυροσβεστικά οχήματα και το «ξεπάγωμα» του περσινού διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Και προσθέτει:

«Σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα και ξεσπάσει πυρκαγιά στη Λέσβο, κατανοείτε ότι δίνετε τη χαριστική βολή στη βαριά βιομηχανία του νησιού, τον Τουρισμό, αφού προωθείτε εμμέσως πλην σαφώς τους επισκέπτες στα παράλια της Τουρκίας, το φυσικό περιβάλλον της οποίας, σαφώς θα υπερτερεί έναντι του ακριτικού νησιού; Έχετε σκεφθεί ότι συμβάλλετε στην ολική καταστροφή σπανίων οικοσυστημάτων αλλά και στην εξαφάνιση των 24 ενδημικών ειδών της χλωρίδας της Λέσβου; Εάν, κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, υπάρξει απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, ποιος θα φέρει τις ποινικές και αστικές ευθύνες;».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: «ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΙΚ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

κ.κ. Υπουργοί,

Οργή και αναπάντητα ερωτηματικά προξενεί η αψυχολόγητη απόφαση του Τμήματος Εντελλόμενων Εξόδων της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, να περικόψει το ευτελές ποσό των 20.000 ευρώ που απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα έξοδα καυσίμων στις Εθελοντικές Οργανώσεις που συμβάλλουν σημαντικά στις δράσεις πυροπροστασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου», που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

«Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ήταν λόγια του αέρα όσα εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί μας, πριν 10 μέρες, αναφορικά με τη βαρύτητα που δίνει, ειδικά φέτος, η κυβέρνηση στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Σαν να μην έφθανε ότι τα πετζετέλ έφθασαν μόλις προχθές, μέσα Ιουνίου, στο νησί μας, ότι οι εποχικοί δασοπυροσβέστες δεν έχουν ακόμα πιάσει δουλειά και ότι ο περσινός διαγωνισμός για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική «πάγωσε» επ’ αόριστον, η κυβέρνηση ήρθε αυτή τη χρονιά, για πρώτη φορά, να κόψει τη διάθεση καυσίμων στις Εθελοντικές Οργανώσεις που συμβάλλουν σημαντικά στις δράσεις πυροπροστασίας!

Ο λόγος για ένα ποσό της τάξεως των 20.000 ευρώ περίπου που διατίθεται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια και φέτος δεν εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε) του Υπουργείου Οικονομικών, με το σκεπτικό ότι δεν προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία η κάλυψη εξόδων των Εθελοντικών Οργανώσεων, ακόμη και γι’ αυτό το σκοπό.

Η εμπλοκή αυτή παρουσιάστηκε την επόμενη ημέρα της επίσκεψης του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Μυτιλήνη κι ενώ ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τις δασικές πυρκαγιές, ότι η κυβέρνηση έχει διευθετήσει κάθε ζήτημα που έχει να κάνει με τη συντήρηση και λειτουργία των πυροσβεστικών οχημάτων που έχουν παραχωρηθεί στους Συλλόγους των εθελοντών.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας είχε εγκρίνει τη διάθεση 22.000 ευρώ για την προμήθεια καυσίμων και η απόφαση αυτή είχε σταλεί στην Υ.Δ.Ε., προκειμένου το Τμήμα των Εντελλόμενων Εξόδων να δώσει την έγκρισή του για τη δαπάνη. Αντ’ αυτού, η απάντηση που πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης, Ηρακλής Βερβέρης, ήταν αρνητική.

«Πράγματι, η απάντηση της Υ.Δ.Ε. ήταν εντελώς απροσδόκητη γιατί δεν επιτρέπει τη διάθεση καυσίμων, ενώ κάθε χρόνο παίρναμε αυτή την έγκριση και από ίδιους πόρους καλύπταμε τα έξοδα των Συλλόγων.

Αμέσως ενημέρωσα τον κ. Στυλιανίδη εγγράφως, καθώς και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Αθανασίου προκειμένου να παρέμβουν ώστε να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Βερβέρης.

Διώχνουν τους εθελοντές

Με αυτές τις μεθοδεύσεις επί της ουσίας η Αυτοδιοίκηση της Λέσβου και του αρμόδιου Υπουργείου, διώχνουν με τον τρόπο τους, τους εθελοντές από τα δάση, τη στιγμή που άπαντες γνωρίζουν για τις πολύτιμες υπηρεσίες αυτών των οργανώσεων κυρίως ως προς την πυροφύλαξη. Ιδιαίτερα δε τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε η κάλυψη του κόστους καυσίμων από τους Συλλόγους θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη, παρά τον «πατριωτισμό» αυτών των ανθρώπων.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στις 20.000 ευρώ, ενώ παλαιότερα ήταν πολύ μεγαλύτερο και κάλυπτε περισσότερες Οργανώσεις. Λόγω της οικονομικής κατάστασης και των περικοπών που εφαρμόζονται παντού, μειώθηκε και αυτή η πίστωση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική για να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι εθελοντές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, φέτος θα διέθετε στην Αερολέσχη Μυτιλήνης 18.000 ευρώ, ενώ από 1.000 ευρώ περίπου θα λάμβαναν το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών, η Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους και ο Σύλλογος Εθελοντών «Άμπελος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά δεν δίνονται απευθείας στους Συλλόγους, αλλά η Περιφέρεια πληρώνει τα τιμολόγια που προσκομίζουν για την προμήθεια καυσίμων.

Επιπρόσθετα, μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραπάνω, καθώς και άλλοι Σύλλογοι εθελοντών με τα οχήματα που διαθέτουν και δεν έχουν συντηρηθεί.

Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες συνέβη το ατύχημα στην Παγανή με το ένα και μοναδικό πυροσβεστικό όχημα του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών και το οποίο για να επισκευασθεί και να μπορεί να λειτουργήσει απαιτούνται 9.000 ευρώ. Κανένας φορέας μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα των μελών του Σωματείου για την κάλυψη του κόστους επισκευής.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα Σωματεία που παρακαλούν για να συντηρηθούν τα οχήματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, «εκτός μάχης» έχουν τεθεί και τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα που διέθεταν οι πρώην Δήμοι, είτε λόγω βλαβών, είτε λόγω έλλειψης αδειών και ασφάλισης, ή ακόμη κι επειδή δεν διαθέτει ο Δήμος οδηγούς για να τα κινήσουν.

Τέλος, έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στις καταγγελίες που υπάρχουν για τη χρήση πυροσβεστικών οχημάτων από Αντιδημάρχους, οι οποίοι έβγαλαν τις αντλίες νερού από πάνω για να κυκλοφορούν με αυτά!!

Χθες το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής για το συντονισμό των Εθελοντικών Οργανώσεων στην αντιμετώπιση των ».

κ.κ. Υπουργοί,

Οφείλω να σας υπενθυμίσω, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Σωτήρη Γεωργακόπουλο, είχα επισημάνει ότι ως Βουλευτής σηκώνω τη σημαία του εθελοντισμού για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση, ζητώντας να αναλάβουν σχετικές δράσεις όλοι οι Πολιτευτές και τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στις 19 Εκλογικές Περιφέρειες που έχω υπό την εποπτεία μου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

 1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή του ποσού που απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα έξοδα καυσίμων στις Εθελοντικές Οργανώσεις οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στις δράσεις πυροπροστασίας;
 2. Πότε θα εκταμιευθούν τα απαιτούμενα κονδύλια;
 3. Προτίθεστε να κάνετε αποδεκτό το αίτημα του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών για την κάλυψη των εξόδων επισκευής του μοναδικού πυροσβεστικού τους οχήματος;
 4. Σχεδιάζετε να αποσύρετε τις διατάξεις του νόμου βάσει του οποίου οι εθελοντές, οφείλουν να διαθέτουν δίπλωμα... «χειριστή μηχανήματος» για να οδηγήσουν ένα Δημοτικό αγροτικό αυτοκίνητο 4Χ4 (!) που με την προσθήκη μίας δεξαμενής μετατρέπεται σε βοηθητικό πυροσβεστικό όχημα;
 5. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προχωρήσει η συντήρηση και λειτουργία των πυροσβεστικών οχημάτων που διέθεταν οι πρώην Δήμοι; Θα καλύψετε τα έξοδα ασφάλισής τους; Σκοπεύετε να προκηρύξετε διαγωνισμό, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις οδηγών;
 6. Θα διατάξετε τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων, των αντιδημάρχων που αφαίρεσαν τις αντλίες νερού και κυκλοφορούν με τα πυροσβεστικά οχήματα;
 7. Πότε θα «ξεπαγώσει» ο περσινός διαγωνισμός για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική; Γνωρίζετε πότε θα «πιάσουν δουλειά» οι εποχικοί δασοπυροσβέστες;
 8. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα και ξεσπάσει πυρκαγιά στη Λέσβο, κατανοείτε ότι:
  • Δίνετε τη χαριστική βολή στη βαριά βιομηχανία του νησιού, τον Τουρισμό, αφού προωθείτε εμμέσως πλην σαφώς τους επισκέπτες στα παράλια της Τουρκίας, το φυσικό περιβάλλον της οποίας, σαφώς θα υπερτερεί έναντι του ακριτικού νησιού;
  • Συμβάλλετε στην ολική καταστροφή σπανίων οικοσυστημάτων αλλά και στην εξαφάνιση των 24 ενδημικών ειδών της χλωρίδας της Λέσβου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται Alyssum lesbiacum και το Asperula nitida mytilinica;
  • Αποδυναμώνετε την Κοινωνία των Πολιτών και διώχνετε τους εθελοντές, που με αυτοθυσία καλύπτουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού;
  • Καταστρατηγείτε το άρθρο 24 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας»;
 9. Εάν, κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, υπάρξει απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, ποιος θα φέρει τις ποινικές και αστικές ευθύνες;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου