ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ

Θέμα: «Αναξιοποίητα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ»
  
Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικά με τη μη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ λιμνάζουν από τους πόρους του ΕΣΠΑ, λόγω της γραφειοκρατίας και της αδράνειας που εμφανίζουν ορισμένοι φορείς. Ως αποτέλεσμα είναι να παραμένουν αναξιοποίητα 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των Περιφερειών.

Δεκάδες έργα έχουν εγκριθεί από τις Περιφέρειες μέσω των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων (ΠΕΠ), τα οποία χρηματοδοτούνται μάλιστα εξολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια, αλλά οι καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους φτάνουν τα δύο ή ακόμα και τα τρία χρόνια.

Η αξιοποίηση των χρημάτων μπλοκάρεται από τις καθυστερήσεις φορέων, από τις αντιδικίες υποψήφιων αναδόχων και από τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου, βρίσκονται εν αναμονή 630 έργα που εγκρίθηκαν πριν από τον Ιανουάριο του 2012 και η χρηματοδότησή τους έφτανε το 6% των συνολικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Το ύψος των αναξιοποίητων κονδυλίων δε, είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς σε αυτά τα 630 έργα δεν συνυπολογίζονται εκείνα για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι διαγωνισμοί και έχουν γίνει οι συμβάσεις, αλλά για διάφορες αιτίες δεν προχωρά η υλοποίησή τους.

Στην Κρήτη το υπουργείο ανάπτυξης εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν στην ολοκλήρωση του έργου κατασκευής και αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Ο ΒΟΑΚ βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη της λίστας των μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 85 εκατομμύρια ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,45 δις ευρώ λιμνάζουν εδώ και πολλούς μήνες στα συρτάρια πολλών Περιφερειών της χώρας, ο Βουλευτής Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν και τις άμεσες ενέργειές τους, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου