ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΔΟΥΝΤΑΣ ΛΕΣΒΟΥ


«ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΟΡΠΑΝΕ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΡΗΜΑΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ»
  
Τέλος στον εμπαιγμό και την κοροϊδία εις βάρος των κατοίκων του Πλωμαρίου Λέσβου, επιχειρεί να βάλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Γεωργίας, Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και η Εκλογική Περιφέρεια Λέσβου.

Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, η έναρξη κατασκευής αλλά και η ολοκλήρωση του φράγματος (λιμνοδεξαμενής) στη Σεδούντα της Λέσβου έχει καταντήσει… γιοφύρι της Άρτας αφού για πολλοστή φορά οι υποσχέσεις στους κατοίκους του νησιού, αποδείχθηκαν φρούδες.

Έτσι, ενώ το έργο εγκαινιάστηκε το 1999, μία η έλλειψη πιστώσεων, μία η λήξη (από την εκπνοή των προθεσμιών) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μία η απαίτηση εκπόνησης νέων μελετών, μία οι ψεύτικες υποσχέσεις Υπουργών, οδήγησε την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος σε ένα αδιέξοδο, που όμως σκόρπισε μέχρι τώρα, δεξιά και αριστερά, σε εργολάβους και μελετητές, εκατομμύρια ευρώ.

Τελευταία υπόσχεση το 2011 από τον Κώστα Σκανδαλίδη. Εν τούτοις, παρά τις αναγγελίες για δημοπράτηση του έργου και ένταξή του στη ΣΑΕ 081 της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
  
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΔΟΥΝΤΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Στο Πλωμάρι της Λέσβου πάνω από 15 χρόνια κοροϊδεύουν τον κόσμο με το φράγμα (λιμνοδεξαμενή) της Σεδούντας.

Το έργο ήταν ενταγμένο   στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Το έτος 1999, ο τότε υπουργός Ντίνος Βρεττός, έκανε τα εγκαίνια θεμελίωσης του έργου, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η πίστωση εξασφαλίσθηκε, αλλά τότε διαπιστώθηκε ότι είχε... λήξει η ισχύς της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου!

Απαιτήθηκε η εκπόνησης νέας μελέτης, η ανάθεση της οποίας έγινε μετά από πολλά χρόνια και ύστερα πολλές πιέσεις των τοπικών παραγόντων.

Λογικά πρέπει να έχει λήξει και αυτή!

Καθώς ο εμπαιγμός των πολιτών είναι απαραίτητο συστατικό του πολιτικού βίου της χώρας, το 2011 με απόφασή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, ορίστηκε η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως Προϊσταμένη Αρχή, όσο και Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου.

Το έργο αναγγέλθηκε ότι ΘΑ  δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 1.642.477,87 Ευρώ και ότι ΘΑ είναι ενταγμένο στη ΣΑΕ 081 του εν λόγω Υπουργείου με τον τίτλο «Εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου και αντιμετώπιση κατολισθήσεων στη Λιμνοδεξαμενή Σεδούντα (Άνυδρο) Ν. ΛΕΣΒΟΥ».

ΑΠΟ τότε μέχρι σήμερα, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Διάβασα, μάλιστα, σε ένα παλαιότερο δημοσίευμα της ιστοσελίδας plomarinews.gr ότι «το έργο κινδυνεύει να χαλάσει και τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα (περίπου έξι-επτά εκατομμύρια ευρώ), θα πάνε στη θάλασσα! (Υπάρχουν για τούτο εμπιστευτικά έγγραφα του Υπουργείου Γεωργίας προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον τότε Νομάρχη Λέσβου)».

Μου το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κώστας Μουτζούρης, σε συνάντησή μας στο Πλωμάρι, παρουσία του τέως βουλευτή της νήσου Σπύρου Γαληνού και Πολιτευτών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, λέγοντας ότι «το δίκτυο μεταφοράς του νερού έχει τελειώσει, η μεμβράνη στο φράγμα έχει τοποθετηθεί, αλλά χωρίς νερό θα χαλάσει, εξανεμίζοντας τα χρήματα αγοράς και εγκατάστασή της.  Δεκαεπτά χρόνια μας εμπαίζουν...».

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-           Θα ενεργήσετε για την άμεση αποπεράτωση του έργου;

-           Το έργο αναγγέλθηκε το 2011 ότι ΘΑ  δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 1.642.477,87 Ευρώ. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Δεσμεύτηκαν ποτέ;

-          Το έργο εντάχθηκε στη ΣΑΕ 081;

-          Σκοπεύετε να παραπέμψετε στον Οικονομικό Εισαγγελέα όλους όσους ευθύνονται για τις καθυστερήσεις οι οποίες επέφεραν βλάβες στο έργο, άρα διασπάθισαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, επιβαρύνοντας κι άλλο τη τσέπη τους για την αποκατάσταση των ζημιών με τις νέες τρέχουσες αυξημένες τιμές της αγοράς; Αντιλαμβάνεσθε ότι σε αυτούς, όσο το καθυστερείτε, συμπεριλαμβάνεστε πλέον και ΕΣΕΙΣ;

Ο ερωτών βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου