ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ


Για μια ακόμη φορά, το Υπουργείο Οικονομικών δεν απαντά ξεκάθαρα και υπεύθυνα στο ερώτημα των νησιωτών του Αιγαίου, για το αν θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι φορολογικές ελαφρύνσεις, που ισχύουν για τους κατοίκους των πολύ μικρών νησιών.

Αυτό προέκυψε ύστερα από τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, της επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού Δωδεκανήσου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μίκας Ιατρίδη.

Παρά το γεγονός ότι, η Βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε συγκεκριμένη δέσμευση από τον παριστάμενο Υφυπουργό Οικονομικών, εκείνος δεν την έδωσε. Αντίθετα, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κατάργησής τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «συνεπώς, για μας, αυτοί οι μειωμένοι συντελεστές στις νησιωτικές περιοχές, αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και το πλαίσιο και το σκεπτικό το οποίο σας ανέφερα, αποτελεί το γνώμονα, για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε την οποιαδήποτε πολιτική μας».

Στη δευτερολογία της, η Μίκα Ιατρίδη τόνισε, μεταξύ άλλων: «πραγματικά, εμείς οι νησιώτες, προσπαθούμε να κρατάμε Θερμοπύλες. Δίνουμε αυτήν τη μάχη καθημερινά. Θα πρέπει όμως και η Κυβέρνηση και οι κυβερνώντες και η τρόικα […] να καταλάβουν το τι θα πει να είσαι νησιώτης στο Καστελόριζο, στην Κάσο, στην Κάρπαθο ή στους Αρκιούς. Νομίζω ότι είναι καιρός, σύσσωμη η ηγεσία της Κυβέρνησης με την τρόικα, να έρθουν για δύο μέρες. Είναι αρκετές, κύριε Πρόεδρε, για να καταλάβουν την αγωνία των νησιωτών, την αγωνία της εγκύου, που περιμένει στο λιμάνι με όποιες καιρικές συνθήκες, για να έρθει το πρώτο φουσκωτό, που θα την παραλάβει και θα την πάει στο επόμενο νησί. Ακόμη και τα νεογνά, πολλές φορές έχουν μεταφερθεί με ιδιωτικά μέσα σε γειτονικά νησιά. Δεν γίνεται να μας μιλήσουν περί κατάργησης των νέων συντελεστών του ΦΠΑ. Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή».

Παρόλα αυτά, ο κ. Υφυπουργός, απευθυνόμενος στην κα Ιατρίδη επανέλαβε: «πρέπει να καταλάβετε, πως όταν συζητάμε κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν προβάλλουμε οποιοδήποτε επιχείρημα. Και όταν τα επιχειρήματά μας βασίζονται στο νόμο και στην πράξη, τότε και την ευχέρεια έχουμε να πείθουμε, αλλά και να κρατάμε αυτά, τα οποία έχουν για χρόνια θεσμοθετηθεί και λειτουργήσει στην Ελλάδα».

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης η Βουλευτής Δωδεκανήσου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δήλωσε τα εξής:

«Από όσα είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών, είναι προφανές ότι, το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο συζητείται. Ακόμα και αν δεχτούμε τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης, η αλήθεια είναι ότι εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές της Τρόικας. Εύχομαι, όταν η Τρόικα δώσει την εντολή για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, η Κυβέρνηση να θέσει τις κόκκινες γραμμές που απαιτούνται. Γιατί η πράξη, έχει αποδείξει μέχρι τώρα, ότι κανένα επιχείρημα της Κυβέρνησης δεν γίνεται αποδεκτό από την Τρόικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου