ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό τη βουλευτική του εποπτεία και την Εκλογική Περιφέρεια της Ζακύνθου, κατέθεσε σήμερα (Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012) Ερώτηση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη για το λιμάνι της Ζακύνθου.

Το θέμα αφορά στην άμεση κατασκευή λιμενοβραχίονα για να πλαγιοδετούν κρουαζιερόπλοια, τα οποία αποτελούν δυναμική τουριστική και οικονομική πηγή για το νησί.

 Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του ο Τέρενς Κουίκ, το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον των εταιριών κρουαζιέρας τα προηγούμενα χρόνια άρχισε να πέφτει κατακόρυφα, ακριβώς διότι οι εταιρίες αυτές δεν θέλουν οι επιβάτες τους να ταλαιπωρούνται στη Ζάκυνθο με αποβίβαση/επιβίβαση με χρήση βάρκας ή λάντζας, όπως αναγκαστικά γίνεται λόγω της εκεί ιδιαιτερότητας είτε στη Σαντορίνη (θαλάσσια βάθη) είτε στην Πάτμο (μικρός κόλπος).

Σημειώνεται ότι ένας σωστός λιμενοβραχίονας μπορεί να φέρει στο νησί πάνω από πενήντα πλοία σε κάθε τουριστική περίοδο και περισσότερους από 100.000 επιβάτες/επισκέπτες.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

ΘΕΜΑ: ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ


Κύριε Υπουργέ,


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον των εταιριών κρουαζιέρας για το νησί της Ζακύνθου.

Έχει καταγραφεί σε τουριστική περίοδο το ενδιαφέρον για άφιξη μέχρι και πενήντα πλοίων, με ό,τι αυτό σημαίνει στην τουριστική/οικονομική κίνηση του νησιού με εκδρομές, με εμπορική κίνηση στα καταστήματα κ.λπ. Δηλαδή  σε απόλυτους αριθμούς επισκεπτών μιλάμε τουλάχιστον για 75.000 έως 100.000 αλλοδαπούς επισκέπτες μέσου και υψηλού εισοδήματος.

Δυστυχώς, αυτό το ενδιαφέρον αρχίζει και φθίνει διότι οι υποδομές στο λιμάνι της Ζακύνθου δεν προσφέρονται για πλαγιοδέτηση των κρουαζιερόπλοιων με αποτέλεσμα η αποβίβαση των επιβατών με βάρκες ή λάντζες να είναι δυσχερής, πόσο μάλλον για εκείνους της μεγάλης ηλικίας ή για ΑμΕΑ.

Όπως γνωρίζετε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μου έχουν αναθέσει και τη βουλευτική εποπτεία της Ζακύνθου, με την ιδιότητα της οποίας, επισκεπτόμενος πρόσφατα το νησί, συναντήθηκα και με τον Αντιπεριφερειάρχη και με το Δήμαρχο και με το Προεδρείο του Επιμελητηρίου.

Όλοι μου έθεσαν ως πρώτο αίτημα της Ζακύνθου την άμεση έναρξη κατασκευής λιμενοβραχίονα για την πρόσδεση των κρουαζιερόπλοιων. Μάλιστα μου ετόνιζαν ότι αυτό το αίτημα χρόνια τώρα προσπαθούν να το προωθήσουν  στις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά χωρίς να  παίρνουν απάντηση.

Με βάση όλα αυτά σας ερωτώ:

  1. Τι θα πράξετε ώστε με τη μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Λιμένων του Υπουργείου σας και σε συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου και τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς και το Επιμελητήριο να ξεκινήσετε άμεσα τις μελέτες και στη συνέχεια την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου;

  1. Πότε επιτέλους θα αποφασίσει έστω και μία κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερη τουριστική σημασία και μέσω της κρουαζιέρας στο νησί της Ζακύνθου, το οποίο είναι ο πέμπτος τόπος τουριστικού προορισμού, έχει το φημισμένο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Λαγανά με τη χελώνα καρέτα-καρέτα, το Μουσείο του Σολωμού και του Κάλβου, θρησκευτικό τουρισμό και φημισμένες παραλίες, όπως το Ναυάγιο και άλλες πέντε με Μπλε Σημαία, που προσφέρονται για την ημερήσια εκδρομή των επιβατών και όχι μόνο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου