ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


«Σήμερα 1/10, είναι η Παγκόσμια ημέρα Τρίτης Ηλικίας. Η ημέρα αυτή υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ηλικιωμένων, δηλαδή των ατόμων άνω των 60 ετών, το 2004 ξεπερνούσε τα 2.500.000, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος.
Σκοπός τη σημερινής ημέρας είναι να αναγνωριστεί η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε χώρας, καθώς και η σύγχρονη συμμετοχή τους μέσω του εθελοντικού έργου αλλά και της μετάδοσης εμπειριών.

Πρέπει όλοι εμείς, να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τα άτομα της τρίτης ηλικίας ως τους απόστρατους της ζωής. Ουσιαστικά αναφερόμαστε στους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Τους χθεσινούς πρωταγωνιστές, που ο χρόνος τους έχει αφαιρέσει τη δύναμη αλλά όχι τη θέληση και τη δυνατότητα συμμετοχής σε κάθε δραστηριότητα και εκδήλωση.

Η κοινωνική απομόνωση στην οποία οδηγούνται τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελεί μία μορφή ρατσισμού, η οποία είναι κατακριτέα και ντροπιαστική για όλους εμάς τους νεότερους.

Τη σημερινή ημέρα οφείλουμε όλοι μας να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να ενημερωθούμε σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Να σταθούμε όλοι δίπλα τους και να τους ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της ζωής, εκεί που πραγματικά ανήκουν.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου