ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη η μεθοδευμένη διάλυση του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας»

Το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΤΥΠΑΤΕ) ως Ν.Π.Ι.Δ. λειτουργεί υποδειγματικά, περισσότερο από 75 χρόνια, καλύπτοντας τις υγειονομικές ανάγκες των υπαλλήλων και των συνταξιούχων της ΑΤΕ BANK αλλά και των μελών των οικογενειών τους (30.000 ασφαλισμένοι).

Διαθέτει ιδιόκτητα κτίρια και πολυϊατρεία, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ακόμη ευρύ δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, εργαστηρίων και κλινικών και στελεχώνεται με 150 άτομα (υγειονομικό προσωπικό, ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, διοικητικό προσωπικό), παρέχοντας - κατά τεκμήριο - υψηλής ποιότητας ιατρικές και διοικητικές υπηρεσίες.

Το ΤΥΠΑΤΕ ανήκει στους υπαλλήλους της Αγροτικής Τράπεζας και όχι στην ίδια την Τράπεζα. Επίσης είναι μέλος της ΟΑΤΥΕ (Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδας) και της Διεθνούς Ένωσης Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Μοναδικό έσοδο του ΤΥΠΑΤΕ είναι η νόμιμη εισφορά του εργοδότη και των ασφαλισμένων του.

Παρ’ όλα αυτά, μετά την πρόσφατη εκχώρηση της ΑΤΕ BANK στην Τράπεζα Πειραιώς, μέσα από μια αιφνιδιαστική και ελεγχόμενη για τη νομιμότητά της διαδικασία, ακολούθησε και η παράλογη απόφαση της τελευταίας να εντάξει τους εργαζόμενους της πρώην ΑΤΕ για υγειονομική κάλυψη στο προβληματικό ΤΑΥΤΕΚΩ, που βρίσκεται στα πρόθυρα του ΕΟΠΥΥ και σε κάποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, που δεν διαθέτουν τις υφιστάμενες συνολικά υποδομές, το δίκτυο, την εμπειρία και την οργάνωση του ΤΥΠΑΤΕ, το οποίο συνιστά ένα υγιές Ταμείο δυνάμενο να εξυπηρετεί πλήρως τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές του.

Η εν λόγω απόφαση θα στερήσει από το ΤΥΠΑΤΕ τους βασικούς του οικονομικούς πόρους, δηλαδή τις νόμιμες εισφορές, οδηγώντας το άμεσα στον μαρασμό και στην αναπόφευκτη απόλυση του προσωπικού του, που, επί χρόνια, εργάζεται με εντιμότητα και υψηλή παραγωγικότητα.

Επειδή το ΤΥΠΑΤΕ συνιστά τον πλέον υγιή φορέα ασφάλισης στον τομέα Υγείας, δεν επιβαρύνει το Δημόσιο, εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο, η δε κατάργησή του θα οδηγήσει τελικά στην επιπλέον επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ με 30.000 περίπου ασφαλισμένους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για την πολιτεία, όπως επίσης και στην απόλυση των εργαζομένων σε αυτό.

Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του ΤΥΠΑΤΕ;
  2. Σε διαφορετική περίπτωση, τι σκοπεύει να πράξει με τους υπαλλήλους του Ταμείου Υγείας της ATE BANK;

19/11/2012

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου