ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ κ. Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ


«Στη Βουλή τα λειτουργικά προβλήματα του Πταισματοδικείου Ηρακλείου»

Δύο αναφορές στον Υπουργό  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων  κ. Α. Ρουπακιώτη, σχετικά με τα οξυμένα λειτουργικά προβλήματα του Πταισματοδικείου Ηρακλείου κατέθεσε σήμερα 19.11.2012 ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς.

Στις εν λόγω αναφορές ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι όπως προκύπτει από τα υπ’ αριθ. πρωτοκόλλου 404/31-10-2012 και 405/31-10-2012 σχετικά έγγραφά της Προϊσταμένης του Πταισματοδικείου Ηρακλείου προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθίσταται πλέον αναγκαία αφενός μεν η αύξηση των οργανικών θέσεων των Πταισματοδικών και αφετέρου η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων Γραμματέων και Δικαστικών Υπαλλήλων.

Ειδικότερα με το πρώτο έγγραφο η Προϊσταμένη του Πταισματοδικείου Ηρακλείου αφού επισημαίνει ότι με αλλεπάλληλα έγγραφα των υπηρετούντων στο Πταισματοδικείο την τελευταία δεκαετία επισημάνθηκε η αναγκαιότητα αύξησης των οργανικών θέσεων των Πταισματοδικών, ζητά να αυξηθούν άμεσα οι εν λόγω οργανικές θέσεις σε τέσσερις (4) ακόμη, δηλαδή συνολικά σε έξι (6).

Σύμφωνα με το δεύτερο έγγραφο επί συνόλου δεκατριών (13) οργανικών θέσεων Γραμματέων και Δικαστικών Επιμελητών στο Πταισματοδικείο Ηρακλείου έχουν πληρωθεί μόνο πέντε (5) και επομένως το ποσοστό των κενών θέσεων φτάνει στο 61,54%.Ενόψει των ανωτέρω υφίσταται άμεση και επιτακτική ανάγκη κάλυψης των πέντε (5) κενών οργανικών θέσεων Γραμματέων και των τριών (3) οργανικών θέσεων Δικαστικών Επιμελητών.

Στα ως άνω έγγραφα επισημαίνεται επίσης ότι οι υποθέσεις αρμοδιότητας του Πταισματοδικείου Ηρακλείου αφορούν μια περιοχή με πληθυσμό τουλάχιστον 200.000 κατοίκων και κυμαίνονται ετησίως σε αριθμό 3.000 και άνω. Για πολλές δε από τις εν λόγω υποθέσεις οι μάρτυρες ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

Πέραν των ανωτέρω, με την επικείμενη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Χερσονήσου, σύμφωνα με το Π.Δ. 110/2012 από 1-1-2013 όλη η ύλη του αντίστοιχου Πταισματοδικείου, που η αρμοδιότητά του καλύπτει περιφέρεια με πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκων, θα μεταφερθεί στο Πταισματοδικείο Ηρακλείου.

Με αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το Πταισματοδικείο Ηρακλείου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παραγραφούν υποθέσεις.

Στις Αναφορές ο Βουλευτής ζητά απάντηση, ενέργειες και σχετική  ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου