ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ


«Υπουργός κύριος Λυκουρέντζος: Περιφρονεί την Βουλή - Δεν επικοινωνεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό ούτε με την Υφυπουργό Υγείας»

«Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η με αριθμό πρωτοκόλλου 667/30-11-2012 Επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ «ΝΟΣΕΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ».

 Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012 ειδοποιήθηκα από το γραφείο του κ. Λυκουρέντζου ότι ο Υπουργός θα απουσιάζει στο εξωτερικό την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου και συνεπώς δεν θα συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτησή μου για τα φλέγοντα και ζωτικά προβλήματα που εντοπίζονται καθημερινά στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου Πολυγύρου και των Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων του Νομού.

Με αλλεπάλληλες κλήσεις μου διαμαρτυρήθηκα για την επιχειρούμενη ματαίωση μιας Ερώτησης που το αντικείμενό της αφορά την διακινδύνευση της υγείας χιλιάδων συνανθρώπων μας και ευλόγως αξίωσα να παραστεί είτε ο Αναπληρωτής Υπουργός είτε η Υφυπουργός Υγείας. Ως απάντηση, μου «υποδείχθηκε» από την γραμματέα του Υπουργού να επικοινωνήσω εγώ η ίδια με τα γραφεία του Αναπληρωτή και της Υφυπουργού για να διαπιστώσω εάν κάποιος από αυτούς μπορεί να παρασταθεί στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο!!!!

Το ίδιο επαναλήφθηκε και σήμερα 5-12-2012, ύστερα από πιέσεις μου ώστε να συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτηση. Εν τέλει από το Γραφείο του Υπουργού μου δήλωσαν ότι είναι θέμα της αρμοδιότητας του ίδιου του Υπουργού και μόνο εκείνος μπορεί να απαντήσει.

Ύστερα από αυτά ανακύπτουν τα εύλογα ερωτήματα:

  1. Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξαντλείται στο πρόσωπο του κυρίου Λυκουρέντζου;
  2. Όταν απουσιάζει ο Υπουργός δεν τον αναπληρώνει κανένας; Τότε γιατί υπάρχει Αναπληρωτής Υπουργός;
  3. Γιατί δεν επικοινωνεί ο Υπουργός με τον Αναπληρωτή Υπουργό και την Υφυπουργό Υγείας, και αντ’ αυτού υποδεικνύει στους Βουλευτές να μιλούν μαζί τους;
  4. Μήπως εκτός από την πλήρη απαξίωση του τομέα Υγείας την οποία έχουν επιφέρει μέχρι σήμερα οι Συγκυβερνήσεις στο Υπουργείο Υγείας, υπάρχει και  πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ της πολιτικής του ηγεσίας;

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ – ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ «ΝΟΣΕΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τεράστια προβλήματα εντοπίζονται καθημερινά στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείο Πολυγύρου και των Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής. Η λειτουργία τους είναι επισφαλής και προβληματική εξαιτίας της παράλογης μείωσης δαπανών του Προϋπολογισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου περικόπηκε από 16 στα 3 εκατ. ευρώ.

Οι δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου Πολυγύρου και των Κέντρων Υγείας εντοπίζονται σε όλο το φάσμα του συστήματος υγείας και των υπηρεσιών που καλούνται να προσφέρουν.

Τα βασικότερα προβλήματα κωδικοποιούνται σε:

·         Έλλειψη φαρμάκων. Οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους αναγκάζονται να προμηθεύονται τα απαιτούμενα φάρμακα από ιδιωτικά φαρμακεία με δικά τους έξοδα. «Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί πρώτα ρωτούν εάν υπάρχουν φάρμακα και ύστερα αποφασίζουν για τη θεραπεία, που θα ακολουθήσει ο ασθενής». Ακόμα και σε σύριγγες και καθετήρες υπάρχουν ελλείψεις, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

·         Υποστελέχωση. Οι γιατροί του νομού κάνουν απλήρωτες εφημερίες εδώ και ένα χρόνο. Το νοσοκομείο αναγκάζεται να δανείζεται παθολόγους από τα Κέντρα Υγείας. Το ακτινολογικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Μουδανιών δεν λειτουργεί επί ενάμιση χρόνο, γιατί δεν υπάρχει χειριστής. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κασσανδρεία. Τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς αλλά και ασθενοφόρα, δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, Άρης Τσαχουρίδης.

·         Ανυπαρξία αυτονόητων υπηρεσιών. «Τους τελευταίους μήνες οι ασθενείς τρέφονται μόνο με φασολάκια και μακαρόνια, ενώ, αν είναι τυχεροί, μπορεί να φάνε και… κοτόπουλο.» καταγγέλλεται από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση αλλά ούτε για καθαριότητα και φύλαξη.

Για την αντιμετώπιση των ζωτικών αυτών ελλείψεων και προβλημάτων, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πολυγύρου προβαίνει απλά στον περιορισμό των κλινών από 210 σε 180 και περιορίζει της οργανικές θέσεις των ιατρών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.    Αληθεύουν τα δημοσιεύματα;

2.    Εάν ναι, ποιος είναι ο στόχος των παράλογων και εξαντλητικών περικοπών; Μήπως η πολιτική σας αποσκοπεί στην πλήρη απαξίωση των υπηρεσιών υγεία του Νομού και στο κλείσιμο του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας;

3.    Θα εξασφαλίσετε την απαιτούμενη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Πολυγύρου και των Κέντρων Υγείας του Νομού, προκειμένου να καλυφθούν, έστω και οι βασικές, ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών της Χαλκιδικής;

4.    Εκτός της αυτονόητης επέκτασης στην προϋπολογισθείσα χρηματοδότηση, ποια άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την κάλυψη των ελλείψεων σε φάρμακα, θέρμανση, τροφή, καθαριότητα, φύλαξη και προπάντων για την επαρκή στελέχωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών υγείας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χρυσούλα – Μαρία Γιαταγάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου