ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ


Θέμα: «Το επίπεδο υγείας του Ελληνικού πληθυσμού»

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Μ. Σπρένγκερ, σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα όπως έχει διαμορφωθεί, έχει μειώσει το επίπεδο της νοσοκομειακής φροντίδας δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών.

 Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι το «ψαλίδι» στη χρηματοδότηση και η μείωση προσωπικού δυσκολεύουν τη ορθή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. «Είδα μέρη όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών όπως τα γάντια, οι ποδιές και τα πανάκια με οινόπνευμα». Γίνεται δε ιδιαίτερη μνεία στον ιό του HIV, έπειτα από την προειδοποίηση του Κέντρου για εξάπλωση της επιδημίας, αλλά και στις πολυανθεκτικές λοιμώξεις. Στο ίδιο δημοσίευμα ο κ. Π. Παπανικολάου νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Νίκαιας, καταγράφει ότι η μείωση προσωπικού αφήνει περίπου εκατό ανθρώπους να περιμένουν καθημερινά στους διαδρόμους και μάλιστα πολλούς εξ αυτών να αποχωρούν, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν όταν πλέον η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί.

Τέλος ο κ. Ρ. Μπερτολίνι, επιστημονικός υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δηλώνει ότι: «Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στις αποφάσεις τους για το τι πρέπει να κοπεί και τι να μείνει. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που θα αυξήσει αντί να περιορίσει το κόστος».

Γίνεται φανερό ότι παράλληλα με την φτώχεια και την δυστυχία που βιώνει ο Ελληνικός λαός, υψηλοί θεσμικοί πλέον παράγοντες του χώρου της υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου της αρρώστιας και των ασθενειών. Ιστορικά άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι η φτώχεια με την αρρώστια συνυπάρχουν. Για άλλη μία φορά παρατηρείται ευθεία παραβίαση του άρθρου 21, παρ. 2 & 3 του Συντάγματος.

Ερωτάται και Ζητείται να καταθέσει ο κ. Υπουργός:

  1. Τις πρόσφατες εκθέσεις Ελληνικών και Ευρωπαϊκών οργάνων που καταγράφουν το επίπεδο υγείας του Ελληνικού πληθυσμού.
  1. Με ποιες ενέργειες θα αποτρέψει τους κινδύνους εξάπλωσης ασθενειών;

Ο ΑΙΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου