ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. Α. ΣΑΜΑΡΑ


Θέμα: «Τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου του νόμου Ν.409/1976 «Περί καθορισμού κατηγοριών προσώπων δυνάμενων να κηδευθώσι δημοσία δαπάνη»

Α. Με την υπ’ αριθ. 568 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, της 24ης Μαΐου 1952, προβλεπόταν η κηδεία δημοσία δαπάνη ορισμένων κατηγοριών προσώπων που αποθνήσκουν, ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής των δαπανών αυτών των δικαιούχων.

 Με τον υπ’ αριθ. 37/1967 Α.Ν. «Περί κυρώσεως της υπ’ αριθ. 568/1952 Πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου, καθορισμού κατηγοριών προσώπων δυνάμενων να κηδευθώσι δημοσία δαπάνη» τροποποιήθηκε η προηγούμενη Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε αυτόν προσετέθησαν νέες κατηγορίες προσώπων, ενώ άλλες διεγράφησαν, μεταξύ και των οποίων και οι εν ενεργεία ή οι πρώην βουλευτές.

Με τον Ν.409/1976 επήλθε νέα νομοθετική ρύθμιση. Ο νομοθέτης, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του Ν.409/1976, ρύθμισε εξ υπαρχής το όλο θέμα.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει, μετά από πρόταση του Υπουργού των Κοινωνικών Υπηρεσιών την δημοσία δαπάνη κηδεία αποθνησκόντων προσώπων, από αυτά που εμπίπτουν στις κάτωθι κατηγορίες:

Κατηγορία Α:


α) Πρωθυπουργού, Υπουργών και Υφυπουργών κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων
β) Διατελεσάντων Πρωθυπουργών κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων

Κατηγορία Β:

α) Διατελεσάντων Υπουργών και Υφυπουργών κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων
β) Εν ενεργεία, ή διατελεσάντων βουλευτών

Κατηγορία Γ:

α) Ανωτάτων Πολιτικών ,Στρατιωτικών και Δικαστικών Κρατικών Λειτουργών, εν ενεργεία, ή συνταξιούχων που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στο κράτος.
β) Διακεκριμένων Ελλήνων των Γραμμάτων και των Τεχνών ,που τίμησαν με το έργο τους την Ελλάδα.
γ) Ημεδαπών και αλλοδαπών που αποβίωσαν στην Ελλάδα και προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Κατηγορία Δ.:

α) Θυμάτων θεομηνίας ή συνταρακτικού ατυχήματος που συγκίνησαν την κοινή γνώμη.

Β. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 140 παρ. 4 του Ν. 3463/2006 «Η κηδεία δημάρχων και προέδρων Κοινοτήτων και όσων κατείχαν τα αντίστοιχα αξιώματα, καθώς και των εν ενεργεία δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων μπορεί να γίνεται με δαπάνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

Το ανώτατο όριο της δαπάνης αυτής καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου στην αρχή κάθε έτους και εγγράφεται στον αντίστοιχο προϋπολογισμό».

Γ. Οι νομοθετικές αυτές διατάξεις θεσπίστηκαν σε άλλες χρονικές περιόδους, όπου ο νομοθέτης έλαβε υπόψη τις θεμελιακές συντεταγμένες μιας άλλης εποχής, σήμερα όμως υπάρχει μία άλλη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα.

Η Πολιτεία θα πρέπει να «επικαιροποιήσει» το νομοθέτημα αυτό σε σχέση με την σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, να «εκλογικεύσει» τις επιμέρους ρυθμίσεις, χωρίς να μεταβάλλεται, να θίγεται, η κεντρική φιλοσοφία του νόμου, αλλά και να αξιολογήσει την πρόσφατη επέκταση της διάταξης αυτής και τη διευρυμένη εφαρμογή της στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει και να τροποποιήσει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το συγκεκριμένο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχύουσα νομοθεσία σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία, θα μπορούσε να αποδίδει τις οφειλόμενες τιμές στα πρόσωπα που εμπίπτουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες, για την προσφορά τους στο Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος;

Αθήνα,5 Δεκεμβρίου 2012

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Κουράκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου