ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ «ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ»


«Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥ;»

Την αντισυνταγματική και κατά συνέπεια άκυρη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας  για την κατάργηση και συγχώνευση του πρότυπου  Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο», με το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αλέξανδρο Λυκουρέντζο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου τελεί και η Εκλογική Περιφέρεια Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

 Όπως ενημερώνει τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ο Πολιτευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης του Κινήματος Σταύρος Λυκούδης «το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου, «Μαντζαβινάτειο» που εδώ και μισό αιώνα παρέχει άριστες υπηρεσίες υγείας, όχι μόνο στους κατοίκους της επαρχίας Πάλλης αλλά και σε όλους τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, «κινδυνεύει με υπαιτιότητα του Υπουργείου Υγείας, να μετατραπεί σε ένα σωρό από ερειπωμένα κτίρια».

Και προσθέτει ότι:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο», ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1961, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του ομώνυμου ιδρύματος και μετετράπη σε ΝΠΔΔ με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας».

«Ενδεχόμενο κλείσιμο του Νοσοκομείου ή υποβάθμισή του, θα έπληττε ανεπανόρθωτα την τουριστική κίνηση της περιοχής και θα δυσχέραινε και την ήδη βεβαρυμμένη λειτουργία του καταχρεωμένου Νοσοκομείου Αργοστολίου», τονίζει ο Τέρενς Κουίκ και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό για το εάν «ενώ γνωρίζει ότι η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων είναι αντισυνταγματική, εν τούτοις, επιμένει να παρανομήσει, με τις όποιες νομικές συνέπειες παρά την ασυλία του».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ : ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ - «ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ»

Κύριε Υπουργέ,

Τo Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» μισό αιώνα και πλέον, παρέχει άριστες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της επαρχίας Πάλλης. Οι κάτοικοι αυτοί σήμερα αριθμούν περί τους 8.500.

Άξια αναφοράς κρίνεται και η παροχή υπηρεσιών υγείας γενικότερα σε όλους τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, μιας και διαθέτει άριστα καταρτισμένο προσωπικό στο οποίο παρέχονται όλα τα εφόδια με τη συνδρομή τόσο του κοινωφελούς ιδρύματος «Νοσοκομείον Παναγή και Αντωνίας Μαντζαβινάτου» όσο και του Συλλόγου φίλων του Ασθενούς του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο».

Σε μία παράφραση του γνωμικού του Πλούταρχου «Υγεία τίμιον αλλ’ ευμετάστατον» η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί να μεταβάλει το Μαντζαβινάτειο από Νοσοκομείο σε ένα σωρό από ερειπωμένα κτίρια καταργώντας το νομικό του πρόσωπο και υποβαθμίζοντας τη λειτουργία του συνδέοντάς το με το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς το οποίο είναι πέρα των άλλων και υπερχρεωμένο.

Όπως με ενημερώνει με ηλεκτρονική του επιστολή ο Πολιτευτής Κεφαλονιάς - Ιθάκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταύρος Λυκούδης:

To Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» ξεκίνησε την λειτουργία του το 1961 και ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών του προαναφερόμενου ιδρύματος το οποίο συστάθηκε ως κοινωφελές το 1960 με το β.δ 509/1960 (Α’ 114). Αφετηρία της προσπάθειας αυτής ήταν  η από 23.4.1924 διαθήκη του Παναγή Μαντζαβινάτου για το σκοπό αυτό.

Στη συνέχεια με το π.δ 333/1987 (Α΄153) συστάθηκε ως Ν.Π.Δ.Δ το Νοσοκομείο βάση του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 1397/1983 για το Ε.Σ.Υ. Επιπλέον με την από 20.2.1989 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β’ 142) το Νοσοκομείο μετονομάστηκε σε «Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ»

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου: Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο εμβαδού 1193,42 τ.μ που ολοκληρώθηκε από το κοινωφελές προαναφερθέν ίδρυμα και ένα νέο διώροφο κτίριο εμβαδού 254,24 τ.μ που κατασκευάστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί ότι στο αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 6890,38 τ.μ σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μία ακόμα διώροφη πτέρυγα με υπόγειο συνολικού εμβαδού 600 τ.μ από διαθήκη δωρητή. Για το σκοπό αυτό ήδη έχει συσταθεί ίδρυμα όπως προβλέπει ό νόμος ενώ και ο Σύλλογος φίλων του Ασθενούς του Γενικού  Νοσοκομείου Ληξουρίου  «Μαντζαβινάτειο» έχει υλοποιήσει τις απαιτούμενες μελέτες χωρίς καμία επιβάρυνση για το Δημόσιο. Παράλληλα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η αντισεισμική θωράκιση του πρώτου και μεγαλύτερου κτιρίου. Εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι το Δημόσιο ε λ ά χ ι σ τ α έχει επιβαρυνθεί οικονομικά σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Πέρα και πάνω από όλα πρέπει πολύ σοβαρά να ληφθεί υπόψη ότι το 2010 το Νοσοκομείο είχε 6.000 επισκέπτες σε εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ, το 2011 το Νοσοκομείο είχε 8.100 επισκέπτες σε εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ, το 2012 το Νοσοκομείο είχε έως τώρα 8.500 επισκέπτες σε εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ. Μάλιστα, το 2011 έκλεισε με θετικό ισοζύγιο 22.000,00 ευρώ ενώ το 2012 επίσης θα κλείσει με θετικό ισοζύγιο.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το ίδιο το Υπουργείο Υγείας να κατατάξει το Νοσοκομείο στα 18 πρότυπα Νοσοκομεία της χώρας.

Η επαρχία Πάλλης, μια μεγάλη γεωγραφικά περιφέρεια με μόνιμους κατοίκους περί τους 9.000, που συχνά το Χειμώνα αποκόπτεται από το Αργοστόλι λόγω κακοκαιρίας εξυπηρετείται από το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο». Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, βρισκόμενο σε μια τουριστική περιοχή το Νοσοκομείο επιφορτίζεται με το βάρος της περίθαλψης και των επισκεπτών που ξεπερνούν τις 50000.

Ενδεχόμενο κλείσιμο του Νοσοκομείου ή υποβάθμισή του φυσικά θα έπληττε ανεπανόρθωτα και την τουριστική κίνηση της περιοχής. Ενώ θα δυσχέραινε και την ήδη βεβαρυμμένη λειτουργία του Νοσοκομείου Αργοστολίου.

Παρόλα τα παραπάνω, με την υπ’ αριθμ. 84627/2011 απόφαση του Υπουργού Υγείας που εκδόθηκε με βάση το άρθρο 70 παρ. 3 του ν. 3918/2011 (Α’ 31) το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο «διασυνδέθηκε» με το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.

Και έρχεστε τώρα κ. Υπουργέ να εφαρμόσετε το ν.4052/2012 (ΦΕΚ 41,01.03.2012) και συγκεκριμένα στο άρθρο 2, με βάση της επιταγές της τρόικας που συγχωνεύει πλήρως το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο μη εξαιρώντας το, όπως άλλα Νοσοκομεία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Αδιαφορείτε για όλους εκείνους που περιθάλπονται από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο τη στιγμή μάλιστα που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό;
  1. Γνωρίζετε ότι είναι βέβαιο πώς θα χαθούν τα κληροδοτήματα που υπάρχουν αποκλειστικά για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο;
  1. Αδιαφορείτε για την αντισυνταγματικότητα της συγχώνευσης με βάση των παρ. 1 και του άρθρου 109 του Συντάγματος της Ελλάδος;
  1. Με βάση όλα τα παραπάνω, θα παρανομήσετε με όποιες νομικές συνέπειές σας, παρά την ασυλία σας ή θα αποδεχθείτε την εξαίρεση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου από τις συγχωνεύσεις με νομοθετική τροπολογία από το ν.4052/2012 (ΦΕΚ 41,01.03.2012), όπως έχει συμβεί και με άλλα Νοσοκομεία της χώρας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου