ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΨΩΜΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Θέμα: «Σοβαρό πλήγμα για τους αρτοποιούς της Θράκης οι ανεξέλεγκτες και παράνομες εισαγωγές ψωμιού από τη Βουλγαρία»

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Οικονομικών απαντά γενικόλογα και χωρίς επιχειρήματα σε ερώτηση που αφορά παράνομη διακίνηση προϊόντων, δίχως να υπεισέρχεται στην ουσία της καταγγελθείσας, κραυγαλέας παρανομίας που συντελείται στην περιοχή. 

Στην απάντηση, λοιπόν, αναφέρεται, ως έκθεση ιδεών, το κύριο έργο του ΣΔΟΕ, το οποίο είναι «η αποκάλυψη και η καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης φοροδιαφυγής, καθώς και ο προληπτικός φορολογικός έλεγχος, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στο ΦΠΑ, η έρευνα και ο εντοπισμός και η καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας […] καθώς και ο έλεγχος για τη νόμιμη διακίνηση υπηρεσιών και αγαθών». Έτσι «Το ΣΔΟΕ διενεργεί [..] προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας [.]. Κατά συνέπεια, το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του διενεργεί ελέγχους και για τη διακίνηση των κάθε είδους αγαθών, περιλαμβανομένων και των παράνομων εισαγωγών ψωμιού. Στις περιπτώσεις δε που διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραλήψεις, τα ευρήματα των σχετικών ελέγχων διαβιβάζονται στις αρμόδιες ΔΟΥ[.]»

Από την απάντηση αυτή, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το ΣΔΟΕ, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, λειτουργεί άψογα και συντονισμένα. Η καταγεγραμμένη ανεξέλεγκτη και παράνομη εισαγωγή - μεταφοράς - διακίνηση ψωμιού από τη Βουλγαρία, δεν διαπιστώνεται, προφανώς, από τις ελεγκτικές αρχές. Σε κανένα σημείο της απάντησης δεν αναφέρεται πόσοι έλεγχοι έγιναν, πόσες και ποιες παραβάσεις διαπιστώθηκαν. Το αν αυτό αποτελεί προϊόν ανικανότητας ή αδιαφορίας, είναι δύσκολο να το απαντήσει κανείς. Το γεγονός είναι ότι η παράνομη δραστηριότητα συνεχίζεται και το επίσημο κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των Ελλήνων φορολογουμένων επαγγελματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου