ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ


ΘΕΜΑ: «Η κυβέρνηση πρέπει να δει με προσοχή τα ασφαλιστικά ζητήματα των ακριτών νησιωτών».
  
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η βουλευτής Δωδεκανήσου από τους κατοίκους, η αδυναμία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι, όσοι είχαν ασφαλιστεί στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 στον ΟΓΑ, κάνοντας χρήση των πληθυσμιακών κριτηρίων, καλούνται τώρα – λόγω εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων – να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ καταβάλλοντας 20.000 € για εισφορές πέντε χρόνων.

 Με την ερώτηση της, η Μίκα Ιατρίδη ζητά από τον Υπουργό, να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, όπως η επαναφορά των πληθυσμιακών κριτηρίων για όσους ζουν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 1.500 κατοίκους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα ασφάλισης των ακριτών νησιωτών, να εξασφαλιστούν έσοδα για τα ταμεία και να ληφθεί, με αυτόν τον τρόπο, η ειδική μέριμνα που προβλέπει το Σύνταγμα για τη νησιωτική Ελλάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Σημαντικά προβλήματα στην ασφαλιστική κάλυψη των ακριτών νησιωτών».

Πολλοί συμπολίτες μας, που είχαν γεννηθεί σε ακριτικό νησί ή έλκουν την καταγωγή τους από εκεί, αποφάσισαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 να φύγουν από τον τόπο που έμεναν και να εγκατασταθούν οριστικά στο νησί τους.

Πολλοί από αυτούς έκαναν χρήση του δικαιώματος τους να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ – ειδική ρύθμιση με βάση πληθυσμιακά κριτήρια – και όποτε χρειάζονταν προσκόμιζαν στις δημόσιες υπηρεσίες ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΟΓΑ.

Την τελευταία περίοδο όμως, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων των ακριτικών νησιών που ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ζητήθηκε – λόγω αλλαγής των κριτηρίων από πληθυσμιακά σε εισοδηματικά – να εγγραφούν στον ΟΑΕΕ. Όμως, η καταβολή των αντίστοιχων εισφορών για τα τελευταία πέντε χρόνια ανέρχεται στο ποσό των 20.000 €, ποσό που κανείς από τους κατοίκους δεν μπορεί να καταβάλλει.

Μερικές από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, μεταξύ άλλων, είναι η υιοθέτηση ρύθμισης ώστε όσοι δεν έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΕ να παραμείνουν στον ασφαλιστικό τους φορέα, εφόσον είναι ενήμεροι, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση των δόσεων, οι εποχιακά εργαζόμενοι επιχειρηματίες να ασφαλίζονται μόνο για το χρόνο που είναι ανοικτή η επιχείρηση και να επανέλθουν τα πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε κάτοικοι νησιών με πληθυσμό κάτω από 1500 κατοίκους να μπορούν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

Επειδή τα ταμεία είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ειδικά οι ακρίτες νησιώτες, αντικειμενικά, αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες για την καταβολή των εισφορών τους. Επειδή με τη διαδικασία που ακολουθείται, τα ταμεία αναμένεται να χάσουν και άλλες εισφορές. Επειδή πρέπει να λαμβάνεται ειδικά μέριμνα για τη νησιωτική Ελλάδα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σκοπεύει να υιοθετήσει κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σημαντικό πρόβλημα ασφάλισης των ακριτών νησιωτών, αλλά και κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών και, ταυτόχρονα, να υπάρξουν έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου