ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ


Η θέση Οβριόκαστρο δεν απαλείφεται, απλά στα 540 στρέμματα της περιοχής προστίθενται και τα 57 στις Φοβόλες! Μηχανικοί του ΕΔΣΝΑ και του υπουργείου Περιβάλλοντος αποκλείουν την πιθανότητα εγκατάστασης Ο.Ε.Δ.Α σε αυτή την τοποθεσία λόγω του ασταθούς γεωλογικού υπόβαθρου, όπως διαμορφώνεται από τη χωματερή, και του μεγέθους της έκτασης.
Μόλις 57 στρέμματα παραχωρούνται, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 200 ώστε να κατασκευαστούν οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό. Η συγκυβέρνηση προσπαθεί με αυτή την τροπολογία να ξεγελάσει τους κατοίκους για να μην αντιδράσουν και σίγουρα μελλοντικά θα επικαλεστεί το Οβριόκαστρο ως μοναδική διέξοδος!

Περαιτέρω, αντί να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, όπως ορίζετε από την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/98, η χώρα μας θα συνεχίσει να επενδύει στην καύση και την ταφή των απορριμμάτων, κάτι που εκτός από μία πανάκριβη τρύπα στο νερό,  θα έχει και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός της συγκυβέρνησης έτσι όπως έχει καταρτισθεί, οδηγεί σε ένα σύνολο εγκαταστάσεων 3,7 φορές μεγαλύτερο από ότι η χώρα χρειάζεται.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να εστιάσει στην πρόληψη επιβάλλει έναν παράλογο σχεδιασμό που επιχειρεί να διατηρεί το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων (τουλάχιστον το 80%) σε σύμμεικτη κατάσταση για να τα οδηγήσει στην ΒΙΟΞΗΡΑΝΣΗ και στην παραγωγή του RDF με μεγάλο οικολογικό κόστος, μεγάλα κατασκευαστικά κόστη αλλά και δυσθεώρητο διαχειριστικό κόστος το οποίο όπως φαίνεται θα ξεπερνάει τα 300 ευρώ/ τόνο.

Σημειωτέον ότι η υπόλοιπη Ευρώπη οδηγεί μόνο το 2% των σκουπιδιών της στην Βιολογική Ξήρανση και λιγότερο από το 50% σε κεντρικές «ολοκληρωμένες» εγκαταστάσεις, ποσοστό που και αυτό μειώνεται δυναμικά με την διαρκώς αυξανόμενη ορθολογική διαχείριση, με την συμμετοχή του πολίτη, με κίνητρα και μικρές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις κοινωνικού οφέλους που αυτό συνεπάγεται.

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι με την δημιουργία των ΟΕΔΑ, έτσι όπως η συγκυβέρνηση σκοπεύει να τους εφαρμόσει, συντελείται ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα και ένα ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο μέσα σε περίοδο λιτότητας και μνημονίων.

Πιστεύω οι καιροί επιβάλλουν πολύ καλά οργανωμένα και εκτεταμένα προγράμματα ενημέρωσης των δημοτών σχετικά με το θέμα ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή στρατηγική που θα χαίρει της συμπαράστασης όλων των κατοίκων και των τοπικών οργανώσεων της περιοχής.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια τείνει να βελτιώσει το ήδη τεταμένο κλίμα και θα είμαστε πάντα δίπλα στους κατοίκους για να βοηθήσουμε και εμείς με όποιο τρόπο μπορούμε, ώστε να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου