ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ


«Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ «ΦΑΡΕΝΑΙΤ 451». ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ».

Στο συνέδριο για τη διάσωση του ελληνικού βιβλίου πήρε μέρος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και είχε ως θέμα το «το βιβλίο από την εποχή του Γουτεμβέργιου έως την εποχή του διαδικτύου».

Στην ομιλία του ο Τέρενς Κουίκ ανέφερε στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα, το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει, προς το παρόν, σοβαρή επίδραση στην κυκλοφορία του παραδοσιακού βιβλίου, το οποίο όμως έχει χτυπηθεί αλύπητα και από την κρίση στην αγορά και από τη μνημονιακή πολιτική που έχει αυξήσει ανεπίτρεπτα το ΦΠΑ, με παράλληλες φορολογικές αυξήσεις σε όλο το πλέγμα έκδοσης ενός βιβλίου που συμπεριλαμβάνει και τους δημιουργούς-συγγραφείς!

«Κάθε χρόνο οι τίτλοι λιγοστεύουν, βιβλιοπωλεία κλείνουν, πωλητές απολύονται, εκδότες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, οι τράπεζες αρνούνται τη χρηματοδότηση, το κράτος έχει εγκαταλείψει την προμήθεια βιβλίων για τις δημόσιες δανειστικές βιβλιοθήκες και οι εφημερίδες που προσφέρουν βιβλία με τις κυριακάτικες εκδόσεις στους αναγνώστες τους, τα τυπώνουν στο εξωτερικό για πολύ φθηνότερο κόστος», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ο οποίος πρότεινε, μεταξύ άλλων, για τη σωτηρία του βιβλίου τα εξής:

  1. Μηδενισμό του ΦΠΑ όπως συμβαίνει πχ στην Αγγλία.
  2. Δωρεάν trailer για την προώθηση του βιβλίου, όχι στις ανύπαρκτες μεταμεσονύκτιες ώρες, αλλά υποχρεωτικά στις εμπορικές ώρες των καναλιών.
  3. Εντατικοποίηση της έννοιας «βιβλίο» στα σχολεία από τα χρόνια του Δημοτικού σχολείου.
  4. Νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική χρηματοδότηση των εκδοτικών οίκων και των βιβλιοπωλείων.
  5. Μείωση της φορολογίας στους συγγραφείς-δημιουργούς αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους δημιουργούς όπως γραφίστες, σκιτσογράφοι, φωτογράφοι κλπ.
  6. Θέσπιση αυστηρότατης νομοθεσίας για κάθε μορφής πειρατείας βιβλίου είτε έντυπης είτε ηλεκτρονικής.

Τέλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είχε πολλά χρόνια οικογενειακή σύνδεση με ιστορικό βιβλιοπωλείο της Ελλάδας, υποσχέθηκε ότι θα έρθει σε συνεννόηση με όλους τους Βουλευτές που έχουν σχέση με το βιβλίο (εκδότες, συγγραφείς κλπ), ώστε να συντονίσουν δράσεις προς την πλευρά των εμπλεκομένων Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Πολιτισμού, προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση ότι η Ελλάδα των γραμμάτων οφείλει να σώσει το βιβλίο και να μην το παραδώσει στην πυρά όπως στην ταινία «Φαρενάιτ 451».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου