ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ


Η Αναπλ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη εκπροσώπησε σήμερα το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο του Κιλελέρ, με θέμα τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κύριε Υπουργέ, περιφερειάρχη, κύριε δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι, βουλευτές και κύριε Ευρωβουλευτά, κύριε Γενικέ Γραμματέα, φίλες και φίλοι.

Κατ’ αρχήν, μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του Προέδρου του Κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου, ο οποίος, εάν και θα το ήθελε πολύ, δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί σήμερα, λόγω περιοδείας του στη Θράκη ενόψει του αυριανού Προσυνεδρίου στην Κομοτηνή.

Η σημερινή εκδήλωση είναι πράγματι μια ευκαιρία ενημέρωσης των Θεσσαλών για το περιεχόμενο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ χαιρετίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια που στοχεύει στην μεγαλύτερη ενεργοποίηση των αγροτών μας –παλιών και νέων- και επομένως στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν την περίοδο 2014 – 2020 στην χώρα μας.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε διατυπώσει πολλές φορές τους προβληματισμούς μας για την φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ. Ένας βασικός προβληματισμός μας αφορά τον πυρήνα, τις θεμελιώδεις αρχές που καλείται να υπηρετήσει η Ενωσιακή αυτή πολιτική. Διαπιστώσαμε πως αυτή δεν λαμβάνει εξ ορισμού υπ’ όψιν της το περιβάλλον ύφεσης και την οικονομική κρίση που μαστίζει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι επιμέρους μέτρα και προβλέψεις ενισχύσεων μπορούν να έχουν μόνον έμμεσο αντίκτυπο στην ανακούφιση των αγροτών από τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης Μνημονιακής πολιτικής.

Εδώ όμως βρίσκεται και η λογική αντίφαση που εξηγεί το γιατί η νέα ΚΑΠ, τουλάχιστον για την Ελλάδα, δεν θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις όχι μόνο στα προβλήματα των αγροτών αλλά κυρίως στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η μεγέθυνση του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Όπως πλήθος Μνημονιακών πολιτικών που σήμερα εφαρμόζονται στην Ελλάδα προήλθαν από τα νέα κέντρα εξουσίας μιας μεταλλασσόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και βασικοί άξονες της νέας ΚΑΠ σχεδιάστηκαν χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν όχι η τοπική ιδιαιτερότητα, όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε, αλλά οι πραγματικά τεράστιες εθνικές ανάγκες. Ανάγκες όχι μόνο ελληνικές ή προσωρινές αλλά αντικειμενικές συνθήκες που αφορούν και άλλα κράτη μέλη της Ένωσης που θα συνεχίσουν να ζουν τα επόμενα χρόνια μέσα στην βαθιά ύφεση που δημιούργησαν τα διάφορα Μνημόνια.

Αυτή η αίσθηση προτεραιότητας για την αντιμετώπιση της οξυμένης κρίσης του Ευρωπαϊκού Νότου -κατάσταση που δυστυχώς τείνει να παγιωθεί και στον αγροτικό τομέα- είναι φυσικό να μην υπάρχει στην νέα ΚΑΠ. Το έλλειμμα αυτό οφείλεται τόσο στην αδυναμία διαπραγμάτευσης που επέδειξε η Ελληνική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων όσο και στην έλλειψη ενός ξεκάθαρου σχεδίου αυτοδύναμης αγροτικής ανάπτυξης. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω την απουσία περιφερειακού μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που να προκύπτει από την συνεργασία κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης. Όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη είναι αυτονόητο πως οι ίδιες οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν λόγο. Όταν μιλάμε για μακροπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό είναι απαραίτητο να υφίσταται κάποιο πολυετές εθνικό σχέδιο. Και τα δυο αυτά στοιχεία δεν γεννιόνται από την οποία ΚΑΠ. Πρέπει να προϋπάρχουν και να έρχονται να συναρτηθούν αρμονικά με τις επιλογές που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρωθύστερο σχήμα που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα δημιούργησε -πέραν της προφανούς οικονομικής εξάρτησης- και ένα καθεστώς πολιτικής εξάρτησης τόσο της χώρας μας όσο και του αγροτικού κόσμου από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα προβλήματα που ανήκουν στην κατηγορία των καθαρά Ελληνικών αυτοφυών παθογενειών. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι το τεράστιο κόστος της αγροτικής παραγωγής που σύμφωνα με ορισμένους δείκτες είναι το υψηλότερο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντικό κομμάτι αυτού αποτελεί η τιμολόγηση και φορολόγηση των αγροτικών εφοδίων.

Όλα τα παραπάνω ανοιχτά και επείγοντα προβλήματα ήλθαν να μας υπενθυμίσουν οι πρόσφατες πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεκίνησαν από εδώ, από την Θεσσαλία.

Αποτελεί πεποίθηση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πως στην Θεσσαλία δεν βρίσκεται μόνο ένα μεγάλο μέρος του εθνικού αγροτικού μας ζητήματος αλλά και η λύση στα σημερινά αδιέξοδα.

Για αυτό το λόγο θέλω να συγχαρώ τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου και να δηλώσω πως οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα ακούσουμε με προσοχή τις προτάσεις όλων των αγροτικών φορέων όχι μόνο για την ΚΑΠ αλλά για το ευρύτερο εθνικό αγροτικό ζήτημα της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου