ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνα Χρυσοβελώνη με την ιδιότητα της αρμόδιας τομεάρχη για θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε σήμερα την βασική εισήγηση στο Προσυνέδριο του Κινήματος στην Πάτρα. Ακολουθούν σημεία από την τοποθέτηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη:

Το σημερινό προσυνέδριο όπως και όσα προηγήθηκαν αποτελούν πρωτόγνωρες για την Πατρίδα μας ασκήσεις Δημοκρατίας. Είναι χώροι άμεσης συμμετοχής και ελεύθερης εκπροσώπησης όλων των πολιτών που θέλουν να συμμετάσχουν στα κοινά. Δίνουν βήμα ανοιχτού διαλόγου σε όλες τις Ελληνίδες και σ’ όλους τους Έλληνες.

Σήμερα θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μιλώντας για την δημόσια διοίκηση. Όπως γνωρίζετε το κράτος αποτελεί τον αγαπημένο στόχο των νεοφιλελεύθερων. Ζητούν διαρκώς λιγότερο κράτος και οριζόντιες περικοπές λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουμε χωρίς απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Αυτή είναι και η πολιτική της Συγκυβέρνησης. Είδαμε πρόσφατα τις 2000 οριζόντιες διαθεσιμότητες υπαλλήλων από τον κ. Μανιτάκη. Και έρχονται κι άλλες 25.000 χωρίς καμία αξιολόγηση, χωρίς κάποιος να δει αν εξυπηρετείται το Δημόσιο Συμφέρον. Μόνο τους κριτήριο είναι η ιδεοληψία της Συγκυβέρνησης και βέβαια οι εντολές της Τρόικα του Εξωτερικού.

Κανείς όμως από όλους αυτούς δεν αναρωτιέται αν ο στόχος του μικρότερου κράτους μπορεί να σταθεί λογικά. Ποιος θα έπρεπε όμως να είναι ο κοινός στόχος; Ένα καλύτερο δημόσιο και όχι αναγκαστικά ένα μικρότερο δημόσιο. Η απλή αυτή αλήθεια όμως απουσιάζει από τον νεοφιλελεύθερο λόγο. Για αυτό και η Συγκυβέρνηση ταυτίζει απλοϊκά το ποσοτικό με το ποιοτικό. Όχι γιατί εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά γιατί έτσι την βολεύει πολιτικά.

Ο λόγος είναι προφανής: οι νεοφιλελεύθεροι θέλουν ένα αποδυναμωμένο κράτος, με ελάχιστες κοινωνικές υπηρεσίες και μικρή οικονομική παρέμβαση. Ένα κράτος που θα παραχωρήσει τις εξουσίες του στην δήθεν «ελεύθερη» οικονομία της Αγοράς, η οποία θα παίζει και τον κυρίαρχο ρόλο. Από εκεί πηγάζει η μανία των ιδιωτικοποιήσεων και η διάλυση του Κοινωνικού Κράτους που βιώνουμε σήμερα.

Το κίνημα μας προτάσσει την έννοια της ποιότητας στο Κράτος αντί του μικρότερου μεγέθους που ζητούν με έμμονη οι νεοφιλελεύθεροι. Με άλλα λόγια επιδιώκουμε την δημιουργία ενός καλύτερου κράτους μέσα από την Αξιολόγηση. Αξιολόγηση όμως μόνο με συγκεκριμένα και διαφανή κριτήρια. Κριτήρια και διαδικασίες που δεν πρέπει μόνο να δημοσιοποιηθούν αλλά να καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν κτήμα του κάθε δημόσιου λειτουργού. Μόνο αν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Δημόσιας Διοίκησης αναγνωρίσουν την σημασία τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην δημιουργία του καλύτερου κράτους που όλοι θέλουμε.

Όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα εν είδει αξιολογήσεων είναι απολύτως προσχηματικά. Είδαμε μέχρι και σε αξιολογήσεις υπουργείων να αλλάζουν οι Επιτροπές των αξιολογητών λίγο πριν αυτοί υποβάλλουν τα πορίσματα τους. Ο στόχος της Συγκυβέρνησης ήταν ξεκάθαρα να ποδηγετήσει την διαδικασία προκειμένου αυτή να έλθει απλώς να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις της Τρόικα. Ε λοιπόν, τέτοιες αξιολογήσεις «μαϊμού» δεν θέλουμε. Πρόκειται για κοροϊδία της Δημόσιας Διοίκησης και εμπαιγμό της κοινωνίας.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητούν όχι την εικονική αλλά την πραγματική αλλαγή στο Κράτος. Όμως για να υλοποιηθεί μια τέτοια μεγάλη αλλαγή, απαιτείται μια πραγματική επανάσταση που προϋποθέτει:

1.    Νέα και αποτελεσματικά Σώματα Επιθεώρησης δημοσίων υπηρεσιών.
2.    Ένα νέο μισθολόγιο με ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα και βέβαια ένα
3.    Νέο σύστημα προαγωγών «Fast Track» υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, το οποίο θα εντοπίζει κάθε χρόνο με εξετάσεις τους πλέον ικανούς για άσκηση διοίκησης, τους οποίους και θα διαθέτει για τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης στο σύνολο της Διοίκησης, χωρίς τους ανούσιους περιορισμούς και τις περίπλοκες διαδικασίες του νόμου Ραγκούση.

Υπενθυμίζω πως ακόμη και αυτός ο νόμος έχει ουσιαστικά καταργηθεί από την Συγκυβέρνηση που προωθεί σε όλες τις κρίσιμες θέσεις της δημόσιας διοίκησης αποκλειστικά κομματικούς φίλους της.

Όταν μάλιστα ρωτήσαμε στη Βουλή για τα κριτήρια στελέχωσης των Γενικών Γραμματειών μάθαμε και το περίφημο σύστημα «3-2-1» της συγκυβέρνησης. Για κάθε 3 στελέχη της ΝΔ που διορίζονται σε θέσεις ευθύνης, αντιστοιχούν 2 του ΠΑΣΟΚ και ένα της ΔΗΜΑΡ. Έτσι τα χώρισαν οι άνθρωποι κάνοντας τους λογαριασμούς τους τακτικά και καθαρά. Μόνο που η Συγκυβέρνηση λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ήρθαν στη Βουλή για να αποκαλύψουν αυτό το όργιο ευνοιοκρατίας στο Δημόσιο. Να το ξεκαθαρίσουμε εδώ για ακόμα μια φορά. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε κατά των κομματικών κομισάριων, φίλων, κολλητών ή αποτυχημένων πολιτευτών που καταλήγουν σε θέσεις Γενικών Γραμματέων και γενικότερα σε θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο. Ο κ. Σαμαράς μόνο σε θέσεις Γενικών Γραμματέων έχει διορίσει τον αριθμό – ρεκόρ των 57 κολλητών της Συγκυβέρνησης. Τέτοιο πλήθος δεν έχει ξαναυπάρξει σε καμία κυβέρνηση ποτέ στο παρελθόν.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός κορόιδεψε την κοινωνία με την δήθεν κατάργηση των Ειδικών Γραμματέων τον περασμένο Ιούλιο! Απλώς για να ακολουθήσουν άλλοι 13 διορισμοί κομματικών φίλων σε θέσεις Ειδικών Γραμματέων. Πρόκειται στη κυριολεξία για έναν διαρκή εμπαιγμό του Ελληνικού λαού.

Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη. Να καταργηθούν όλες οι κομματικές θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων στο Δημόσιο και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους ανώτατοι, μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από τον κύκλο της φαυλότητας και της αναξιοκρατίας του σημερινού συστήματος εξουσίας.

Για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ πρώτιστος σκοπός της Δημόσιας Διοίκησης είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών. Η τελική αντανάκλαση όλων των πρωτοβουλιών μας πρέπει να στοχεύει, να αφορά προσωπικά αν είναι δυνατόν, τον κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Όχι αόριστα ένα «καλύτερο Δημόσιο». Πρέπει να εστιάσουμε στον ταλαιπωρούμενο και συχνά αδικούμενο συμπολίτη μας που χάνεται μέσα στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

Οι προτάσεις που περιμένουμε να ακούσουμε και να συζητήσουμε με όλους σήμερα είναι πολιτοκεντρικές: θα αφορούν τον χρήστη των δημόσιων υπηρεσιών που άλλωστε πληρώνει γι’ αυτές. Οι προσπάθειες του Κινήματος μας οφείλουν να στοχεύουν πάντοτε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Θέλω να πω δυο λόγια ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για την σημασία που αυτή έχει στην πολιτική σκέψη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Για μας οι ΟΤΑ λόγω της εγγύτητας τους στον πολίτη αποτελούν το βασικό κύτταρο, την κύρια ελπίδα υιοθέτησης λειτουργικών θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην Ελλάδα. Για αυτό και προσδίδουμε κορυφαία σημασία στον τρόπο οργάνωσης και βέβαια στην ανάθεση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ.

Τα δύο χρόνια που πέρασαν λοιπόν μας δείχνουν ξεκάθαρα που χωλαίνει ο «Καλλικράτης» και δεν μιλώ μόνο για το προφανές και μείζον πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ. Αναφέρομαι στην δομή και στην δημοκρατική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην πραγματική και γνήσια εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών μέσα από τους ΟΤΑ.

Δεν εννοώ βέβαια αυτό που επιθυμεί η Τρόικα και μεθοδεύει υπόγεια η σημερινή Συγκυβέρνηση. Εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε ενάντια στην καντονοποίηση της Ελλάδας, στην δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και στον κατακερματισμό της Πατρίδας. Για αυτό και δεν θα πούμε πως όλος ο «Καλλικράτης» ήταν για πέταμα. Για παράδειγμα τα νέα συλλογικά όργανα Διοίκησης που προέβλεπε ο Νόμος 3852, αν λειτουργούσαν πραγματικά, θα μπορούσαν να διευρύνουν την κοινωνική εκπροσώπηση στους ΟΤΑ.

Το μήνυμα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι απλό: Η πατρίδα χρειάζεται επειγόντως τη συμβολή των Τοπικών Κοινωνιών μέσω της Αυτοδιοίκησης για να αλλάξει προς το καλύτερο. Σε αυτή την πορεία όμως οι ΟΤΑ δεν χρειάζονται κρατικούς προστάτες και Τροϊκανούς εντολοδόχους για να καθορίσουν ποιο είναι το συμφέρον του τόπου τους. Το συμφέρον του τόπου θα το καθορίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες μέσα από την άμεση συμμετοχή τους στα κοινά.

Μόνο έτσι θα στήσουμε, όλοι μαζί κι ο καθένας στον δικό του τόπο, ένα ανάχωμα στις απάνθρωπες πολιτικές του Μνημονίου. Μόνον έτσι θα αποκτήσουμε δημοκρατικούς ΟΤΑ που θα είναι γνήσια, πραγματικά αυτοδιοικούμενοι. Αυτό είναι το σχέδιο ελπίδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αυτό το σχέδιο που συνδιαμορφώνουμε σήμερα θα εμπνεύσει τους Έλληνες και θα δώσει ουσιαστική διέξοδο και ελπίδα στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου