ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΥΓΕΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ»


Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχης Υγείας, Βουλευτής Α’ Πειραιά Παναγιώτης Μελάς, μιλώντας στη Βουλή ως Εισηγητής στο Νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας», μεταξύ άλλων τόνισε:

«Συζητάμε ένα Νομοσχέδιο, που εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Εάν αυτό συνέβαινε για να προσφέρει ουσιαστική θεραπεία στο χώρο της Υγείας, θα συμφωνούσα με αυτή την τακτική.

Όμως, η πραγματικότητα είναι, ότι, το Νομοσχέδιο αυτό αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό», για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων στον χώρο της Υγείας. Ενώ η περίθαλψη και η Υγεία των Ελλήνων επιβάλλεται να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα της Πολιτείας, δυστυχώς, έχουν υποβαθμιστεί πάρα πολύ.

Με το Νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να εκχωρεί προς τα Νοσοκομεία απαιτήσεις, που έχει έναντι Φαρμακευτικών Εταιρειών και κατόχων Αδείας Κυκλοφορίας φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Στη συνέχεια, τα Νοσοκομεία υποχρεωτικά συμψηφίζουν το ποσόν των ανωτέρω απαιτήσεων, που τους έχει εκχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ, με τα ποσά που οφείλουν τα Νοσοκομεία προς τις Φαρμακευτικές Εταιρείες και τους Κατόχους Αδειών Κυκλοφορίας φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Επίσης, αναφέρεται στην παροχή Υπηρεσιών από αποκλειστικές Νοσοκόμες και Νοσοκόμους σε ασθενείς δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Τελευταία έχει προκύψει μεγάλο θέμα με την πρόσληψη στα Νοσοκομεία αλλοδαπών αποκλειστικών Νοσοκόμων, από ασθενείς, με την μεσολάβηση κάποιων, για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και δη οικονομικών συμφερόντων, όπως τονίζει ο Σύλλογος των αποκλειστικών Νοσοκόμων.

Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβαίνει σήμερα, που υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων Ελλήνων, που μπορούν να εργασθούν ως Νοσηλεύτριες ή Νοσηλευτές. Επίσης, με το Νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής χρεών του ΕΟΠΥΥ προς ιατρούς, φαρμακοποιούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ., για το χρόνο μέχρι 31-12-2011, όμως υπό συνθήκες που ζημιώνονται περαιτέρω οι ήδη ζημιωμένοι, από τις καθυστερήσεις πληρωμής τους. Η ρύθμιση αυτή, ακόμη, είναι ελλιπής, διότι αφορά μέχρι 31-12-2011, ενώ επιβάλλεται να επεκταθεί μέχρι το χρόνο που κάθε Ασφαλιστικό Ταμείο ενσωματώθηκε στον ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή αν ένα Ασφαλιστικό Ταμείο ενσωματώθηκε στον ΕΟΠΥΥ π.χ. τον Ιούλιο του 2012, τα οφειλόμενα του Ταμείου προς ιατρούς, φαρμακοποιούς κλπ., μέχρι τον Ιούλιο του 2012 πρέπει να εξοφληθούν. Άλλως η ρύθμιση είναι ανεπαρκής.»

Και ο κ. Μελάς κατέληξε:

«Επιβάλλεται να βελτιωθούν οι παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας προς τους ασθενείς, ώστε να μην κινδυνεύσει κι άλλο η υγεία τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου