ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ ΚΑΙ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


Θέμα: «Μείωση της εισαγόμενης ποσότητας αίματος»

Κύριε Υπουργέ,

Κινδύνους για τη δημόσια υγεία, εγκυμονεί η απόφασή σας για την μείωση κατά το ήμισυ, των ποσοτήτων αίματος που εισάγει η χώρα μας από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό .

Με την απόφαση αυτή δεσμεύετε τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία δεν γνωρίζουμε πως θα έχουν διαμορφωθεί οι ανάγκες και εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να τις καλύψουμε.

Η απόφαση που ελήφθη για να μειωθεί το κόστος, με το πρόσχημα να ενισχυθεί ο εθελοντισμός, την ώρα που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσλειτουργίες και η εθελοντική αιμοδοσία έχει πληγεί σημαντικά, θα δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις ως προς την κάλυψη των αναγκών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο χρόνο συγκεντρώθηκαν 100.000 μονάδες αίματος λιγότερες από άλλες χρονιές. Λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων έχουν μειωθεί δραματικά οι εξωτερικές αιμοδοσίες καθώς και οι εφημερίες των υπηρεσιών αιμοδοσίας στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το Λεκανοπέδιο της Αττικής το Σαββατοκύριακο δεν καλύπτεται επαρκώς και δυσχεραίνεται σημαντικά η πρόσβαση των εθελοντών.

Συχνά παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο να αναβάλλονται μεταγγίσεις αίματος, λόγω έλλειψης αίματος και ειδικά οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς δίνουν μάχη για να βρουν αίμα.

Πριν λοιπόν αποφασίσετε να υποθηκεύσετε το μέλλον και την υγεία των ασθενών μήπως θα έπρεπε να είχατε διασφαλίσει την επαρκή κάλυψή τους από το σύστημα υγείας.

Ερωτάστε:

  1. Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε τη μείωση εισαγωγής αίματος χωρίς να έχετε εξασφαλίσει την δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας;
  2. Πώς εκ προοιμίου είστε σε θέση να γνωρίζετε τις ποσότητες που θα χρειαστούν για την κάλυψη των αναγκών οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς; Τι τους απαντάτε;
  3. Πώς σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την επάρκεια της χώρας σε αίμα την ώρα που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας καταρρέουν;

Αθήνα 28-2-2013

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου