ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ κ. Α. ΜΑΝΙΤΑΚΗ


ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρίες από τους επιτυχόντες των διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π που δεν διορίζονται μέχρι σήμερα»

Ύστερα από ενημέρωση της Επιτροπής Αγώνα Επιτυχόντων Διοριστέων ΑΣΕΠ πληροφορήθηκα για προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία καταργούν κάθε ίχνος αξιοκρατίας, δικαιοσύνης διαφάνειας και παροχής ίσων ευκαιριών στην Ελληνική Κοινωνία. Η Επιτροπή έχει ήδη ενημερώσει για την παρούσα κατάσταση τον αρμόδιο Υπουργό και κατ’ επέκταση τα αρμόδια γραφεία του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Επιτυχόντων Διοριστέων ΑΣΕΠ, οι άνθρωποι αυτοί πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ του 2009. Σύμφωνα με τις προκηρύξεις έπρεπε να γίνει ο διορισμός τους το αργότερο εντός 4 μηνών από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στα ΦΕΚ των αντιστοιχών προκηρύξεων. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους όρους της προκήρυξης είναι εκτός της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος, και θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά στην προκήρυξη η οποιαδήποτε διαδικασία για αναβολή των διορισμών .

Στο άρθρο 10 του ν. 3833/2010 αναφέρεται ότι οι διορισμοί των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ θα γίνουν σταδιακά από το 2011 έως το 2013. Με την υπ’ αριθμό κοινή εγκύκλιο ΔΙΠΠ/Φ.2.9/29/22433/20-10-2010 του Υπουργείο Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι όσοι έχουν τελικά επιτύχει σε διαγωνισμούς του 2009 έπρεπε όλοι να διοριστούν, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Ακολούθησαν το «Μεσοπρόθεσμο», όπου το 2013 έγινε 2015 και τώρα με το «Νέο Μεσοπρόθεσμο»  μεταβαίνουμε στο 2016

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τα χρήματα για τις εν λόγω θέσεις είχαν πιστωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα πάντα με τα ΦΕΚ των προκηρύξεων.

Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν έστω και με μεγάλη καθυστέρηση να εφαρμοστούν οι επιταγές του Συντάγματος στα θέματα της ισότητας και του δικαίου και τελικά να διοριστούν. Πλέον το θέμα δεν αφορά μόνο παραβίαση του νομικού πλαισίου, αλλά αποτελεί και ζήτημα ηθικής τάξης.

Η Επιτροπή Αγώνα Επιτυχόντων Διοριστέων ΑΣΕΠ κρίνει ότι είναι αδιανόητο να παραμένουν αδιόριστοι άνθρωποι που πέτυχαν την είσοδο τους στο δημόσιο με αξιοκρατικά κριτήρια, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης , σχεδιάζει απολύσεις ανθρώπων κατηγορίας ΔΕ, επικαλούμενο ότι μπήκαν στο δημόσιο χωρίς κάποια διαγωνιστική-αξιοκρατική διαδικασία.

Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, η απάντηση που έλαβε η εν λόγω Επιτροπή  από τα γραφεία του ΑΣΕΠ ήταν η εξής: «Η διαμαρτυρία σας διαβιβάσθηκε στο Γραφείο του Προέδρου του ΑΣΕΠ, προς ενημέρωσή του» μια τέτοια απάντηση και μια τέτοια αντιμετώπιση δείχνει εμφανώς τους λόγους για τους οποίους η Ελληνική κοινωνία έχει φτάσει σε αυτή την κρίσιμη καμπή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πως εξηγείται το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα με οριστικά αποτελέσματα από το 2009 τα οποία ακόμα περιμένουν την πρόσληψη τους; Που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Με βάση ποια κριτήρια;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου όσοι πέτυχαν αξιοκρατικά μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ να διοριστούν σε υπηρεσίες του δημοσίου, εφόσον έχουν ήδη δημοσιευθεί τα ονόματα τους σε ΦΕΚ διοριστέων ΑΣΕΠ;
  3. Σύμφωνα με το ν.4093/2012 οι πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ ισχύουν για τρία έτη. Οι προαναφερόμενοι επιτυχόντες και αδιόριστοι μέχρι σήμερα επηρεάζονται από αυτή τη ρύθμιση; Αν ναι, πότε θα τους ενημερώσετε και με ποιο τρόπο θα αποκαταστήσετε την ηθική και κοινωνική αδικία εις βάρος τους; Αν όχι, πως θα εξασφαλίσετε ότι η αναμονή τους δεν θα παραταθεί περαιτέρω;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου