ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ «ΜΑΪΜΟΥ» ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Η Βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνα Χρυσοβελώνη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», σχετικά με την προπαγάνδα της Συγκυβέρνησης περί «ετήσιων εξοικονομήσεων ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ» από «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα Ελλήνων ασφαλισμένων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της:

«Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Συζητάμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου που ο πυρήνας του είναι οι παράνομες ασφαλιστικές παροχές. Το θέμα αυτό οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ το θέσαμε 7 φορές μέχρι σήμερα στον κ. Βρούτση χωρίς να πάρουμε ουσιαστικά απάντηση για το πως τεκμηριώνει το μέγεθος της υποτιθέμενης κατασπατάλησης που και εδώ επικαλείται.

Κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Βρούτσης ένα πίνακα με «51.551 αναπόγραφους συνταξιούχους». Όμως στο ενημερωτικό που είχατε στείλει στις 26 Μαρτίου (αποκλειστικά και μόνο στους βουλευτές της Συγκυβέρνησης και όχι στην Αντιπολίτευση) εσείς ο ίδιος μιλούσατε για «53.694 αναπόγραφους συνταξιούχους».

Αφήνω στην άκρη την ακρίβεια των αριθμών αναπόγραφων, οι οποίοι βέβαια δεν είναι αναγκαστικά μαϊμού συνταξιούχοι. Απλά σας ενημερώνω πως ακόμη και μερικές αθροίσεις απογραφών ανά ταμείο είναι λανθασμένες στα στοιχεία που καταθέσατε! Επισημαίνω επίσης πως δίπλα στους αριθμούς αυτούς δεν δώσατε για κανένα ασφαλιστικό ταμείο τις εξοικονομήσεις σε χρήμα που ισχυρίζεστε ότι συνεπάγονται.

Θα πρέπει λοιπόν να ξαναδούμε το θέμα της αξιοπιστίας των δεδομένων που εσείς ο ίδιος καταθέσατε στη Βουλή. Εδώ θα επισημάνω το προφανές: πως μέσα σε 2 μόλις μέρες (από 26 ως 28 Μαρτίου) δηλώσατε 2.200 λιγότερες αναπόγραφες συντάξεις. Με αυτόν τον ρυθμό σε 1,5 μήνα θα τις έχετε εξαφανίσει τελείως Το θέμα επομένως της πολιτικής αξιοπιστίας υπάρχει και είναι τεράστιο!

Κι επειδή επιμένετε ότι έτσι εξοικονομείτε συνολικά 420 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εμείς σύντομα θα σας καλέσουμε να απαντήσετε-όπως έχουμε κάνει τόσες φορές μέχρι τώρα-ποιο θα είναι τελικά το εκτιμώμενο ποσό πληρωμών «μαϊμού» συντάξεων μετά από 1,5 μήνα. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τότε την άποψη σας!

Εδώ υπογραμμίζω πως δεν πρέπει να συγχέουμε-ούτε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αρνούνται βέβαια-την υπαρκτή κατάχρηση συντάξεων με τα φανταστικά νούμερα «μαϊμού» συνταξιούχων που παρουσιάζει η Συγκυβέρνηση.

Ήδη από το 2010 οι διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις σε επαναλαμβανόμενες-κάθε λίγους μήνες-ανακοινώσεις τους επεσήμαιναν την «τεράστια αιμορραγία του Δημοσίου από την παράνομη χορήγηση συντάξεων» και άλλων ασφαλιστικών παροχών σε Έλληνες πολίτες. Η λογική του «μαζί τα φάγαμε» επέβαλε για προπαγανδιστικούς λόγους την στοχοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που παρουσιάζονταν συλλήβδην σαν «μαϊμού συνταξιούχοι», «τυφλοί που βλέπουν» κτλ.

Προφανείς σκοποί αυτής της προπαγάνδας ήταν αφενός η συλλογική ενοχοποίηση των Ελλήνων ως απατεώνων που επομένως δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται για το Μνημόνιο. Αφετέρου η παρουσίαση από τις διαδοχικές Συγκυβερνήσεις στην Τρόικα διάφορων επίσημων «αισιόδοξων εκτιμήσεων» για την δυνατότητα εξοικονόμησης τεράστιων ποσών από την δήθεν αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων «Ελλήνων απατεώνων» που λάμβαναν παράνομα ασφαλιστικές παροχές.

Δυστυχώς και σήμερα ο ίδιος φανταστικός ισχυρισμός επαναλαμβάνεται από το υπουργείο Εργασίας που κάνει λόγο για «ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης από τη θέσπιση του συστήματος Αριάδνη ύψους 337.000.000 ευρώ». Και αυτό μόνο για τα ταμεία εκτός Δημοσίου. Πρόκειται ξανά για μιαν εξωφρενική εικασία πέρα από κάθε λογική κ. υπουργέ!

Μάλιστα κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαμε κάθε λίγους μήνες ανακοινώσεις από το υπουργείο σας για εντοπισμό πλήθους νέων τέτοιων περιπτώσεων που κάθε φορά έρχονταν να προστεθούν σε προηγούμενες όμοιες δήθεν αποκαλύψεις! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εντοπισμός μετά την απογραφή που τελείωσε στις 5-10-2012 των πολυδιαφημισμένων 30.000 «μαϊμού συνταξιούχων» του IKA και αμέσως μετά η υποθετική «εκτίμηση» σας για την ύπαρξη συνολικά 42.000 καινούργιων υποθέσεων παράνομης λήψης συντάξεων που στοιχίζουν 400 εκατομμύρια ευρώ στη Κοινωνική Ασφάλιση μόνο για ένα έτος!

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κατά τα 3 χρόνια του Μνημονίου προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ένας καταιγισμός αλληλοαναιρούμενων επίσημων απολογισμών για «μαϊμού συνταξιούχους» π.χ. του ΙΚΑ, τους οποίους διαρκώς ανακάλυπτε και δήθεν κατεδίωκε ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας για να ξαναχαθούν τα ίχνη τους λίγο μετά μέσα στη συλλογική λήθη. Καταθέτω στα πρακτικά τελείως ενδεικτικά τα εξής δημοσιεύματα:

  1. Τις δηλώσεις τον Ιούνιο του 2010 (λίγο μετά την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του Μνημονίου ελέω ΠΑΣΟΚ) από τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη περί «υπεραιωνόβιων συνταξιούχων μαϊμού». Ο κ. Κουτρουμάνης ανακάλυψε-όλως τυχαίως με την έναρξη του Μνημονίου-ότι υπήρχαν σχεδόν 9.000 συνταξιούχοι άνω των 100 ετών που δεν έπρεπε να λαμβάνουν συντάξεις! Ο ίδιος άνθρωπος επανέρχεται στο θέμα των συντάξεων «μαϊμού» στις 24 Οκτωβρίου 2010 διευκρινίζοντας πως σε ό,τι αφορά τους υπεραιωνόβιους διαπιστώθηκε τελικά ότι μόλις οι 350 είχαν αποβιώσει! Οι 9.000 μαϊμού συνταξιούχοι μειώθηκαν ξαφνικά σε μόνο 350!
  2. Στη συνέχεια είχαμε τις δηλώσεις τον Αύγουστο του 2011 τόσο του κ. Κουτρουμάνη όσο και του κ. Λοβέρδου που ανακάλυψαν άλλους «20.000 μαϊμού συνταξιούχους, μετά από ελέγχους στα ασφαλιστικά ταμεία». Τόνιζαν μάλιστα ότι η ζημία που επήλθε για ένα μόνο έτος ανερχόταν στα 120 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζω το αστείο του ισχυρισμού που κατά τα άλλα αναμεταδόθηκε ευρύτατα από την τηλεόραση σαν μια απολύτως σοβαρή είδηση. Απλά αναφέρω πως σύμφωνα με τους μνημονιακούς υπουργούς όλες οι περιπτώσεις υποτιθέμενων καταχρήσεων προέρχονταν από ανθρώπους που δεν δήλωναν θανάτους συγγενών τους και δήθεν έπαιρναν κανονικά τις συντάξεις τους. Όποιος όμως έχει μια στοιχειώδη εικόνα των μεγεθών των ελληνικών  ασφαλιστικών ταμείων καταλαβαίνει το εξωπραγματικό των αριθμών και το τερατώδες του ισχυρισμού.
  3. Ουδέποτε δημοσιεύθηκαν βέβαια οριστικά στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας για το ύψος των εξοικονομήσεων από τις δήθεν «μαϊμού συντάξεις και επιδόματα» που διεκόπησαν ή υποτίθεται ότι επεστράφησαν. Σε αυτά δεν αφιερώσατε ποτέ, ούτε οι προηγούμενοι μνημονιακοί υπουργοί ούτε εσείς, έστω μια συνέντευξη τύπου.

Ας έρθουμε τώρα στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δεν είναι βέβαια τα 400 εκατομμύρια ευρώ που ισχυριστήκατε ότι χάνονται κάθε χρόνο σε τσέπες επιτήδειων. Στα χρόνια του Μνημονίου σίγουρα φαγώθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως αυτά δεν πήγαν στις τσέπες συγγενών συνταξιούχων, σε άλλες τσέπες κατέληξαν.

Για αυτούς τους λόγους ζητήσαμε μέσω της Βουλής έναν επίσημο απολογισμό του φαινομένου και μετά από μήνες προσπαθειών πήραμε τελικά τα στοιχεία από τον κ. Βρούτση στις 11 Φεβρουαρίου. Τα καταθέτω στα πρακτικά. Εκεί φαίνεται το μέγεθος του Μνημονιακού ψεύδους. Συγκεκριμένα αντί για 400 εκατομμύρια το χρόνο, οι συνολικές εξοικονομήσεις για όλη την περίοδο του Μνημονίου ανέρχονταν σε 30 εκατ. Ευρώ!!! Θα μου πείτε: μα λίγα είναι 30 εκατομμύρια σε 3 χρόνια. Όχι, σίγουρα είναι μια εξοικονόμηση 10 εκατομμυρίων τον χρόνο. Όμως άλλο αυτό και τελείως διαφορετικό είναι το παραμύθι με τα 400 εκατομμύρια κατ’ έτος.

Από τους εκατοντάδες χιλιάδες «ένοχους συνταξιούχους μαϊμού» πέσαμε στις 10.000! Και εδώ όμως θέλει προσοχή: στην απάντηση σας δηλώνετε πως τα «στοιχεία αυτά μεταβάλλονται διότι με την σταδιακή προσέλευση των συνταξιούχων για να απογραφούν, επαναχορηγούνται οι ανασταλείσες συντάξεις»!!!

Παρά ταύτα η δυσφήμηση έγινε. Και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διαμορφώσατε μια εικόνα «Τιτανικού» όπως ήθελε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δημιουργήσατε την εντύπωση μιας «χώρας διεφθαρμένης» όπως έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου εμπλέκοντας όλους τους άλλους στην διαφθορά εκτός βέβαια από τον εαυτό του.

Η ίδια τακτική συνεχίστηκε από όλες τις μνημονιακές Συγκυβερνήσεις-χωρίς καμία εξαίρεση-μέσω της διαρκούς διαφήμισης στο εξωτερικό των δήθεν «Ελλήνων μαϊμού συνταξιούχων». Εδώ όντως τα καταφέρατε άριστα: μέσα από την διεθνή δυσφημιστική καμπάνια σε βάρος της Ελλάδας καλλιεργήσατε και στους Έλληνες πολίτες το αίσθημα της συνενοχής. Τα αποτελέσματα ήταν βέβαια το ίδιο αρνητικά και στις ηγεσίες των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών.

Λίγους μήνες πριν, στις 11-10-2012, ο ίδιος ο κ. Βρούτσης εξέδωσε δελτίο τύπου (το καταθέτω στα πρακτικά) όπου αναφέρει-διαβάζω ακριβώς από το κείμενο σας-τα εξής:

«Με την πιο επιεική προσέγγιση εκτιμούμε ότι λόγω παραβατικότητας τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ετήσιες απώλειες που φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ»!!

Όλα αυτά τα λέγατε την ώρα που δημοσιοποιούσατε το σχέδιο Αριάδνη. Μπορεί να πει κάποιος: εντάξει «γράψε λάθος», δεν εννοούσατε ακριβώς αυτά τα νούμερα, μπορεί να το παρατραβήξατε κιόλας για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων με κάποια τεράστια ποσά που θα έκαναν αίσθηση. Είναι όμως έτσι; Όλες αυτές οι τερατώδεις αναφορές γίνονταν μόνο για τον Τύπο; Όχι βέβαια.

Καταθέτω στα πρακτικά το επίσημο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου-του περασμένου Οκτωβρίου-ακριβώς την περίοδο που ισχυριζόσασταν αυτά στον Τύπο. Τι λέει λοιπόν το Μεσοπρόθεσμο στην σελίδα 35; Προβλέπει εξοικονομήσεις από «Κατάργηση παράτυπων συντάξεων ύψους 112 εκατομμύρια ευρώ» για το τρέχον έτος. Όμως ο κ. Βρούτσης επιμένει και με νέο δελτίο τύπου στις 27-12-2012 επανέρχεται για να μας ενημερώσει πως «από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λ.π έχουν ήδη εντοπιστεί 46.000 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν περισσότερα από 5 δισ. σε μια δεκαετία από την απόδοση παράνομων συντάξεων»!!

Στόχος σας δεν ήταν ποτέ βεβαίως να καταλήξετε σε ασφαλή συμπεράσματα για τις όντως υπαρκτές καταχρήσεις των παροχών του Ασφαλιστικού μας Συστήματος από τους πραγματικούς απατεώνες αλλά να στρέψετε πολίτες εναντίον άλλων συμπολιτών μας, ασφαλισμένους εναντίον συνταξιούχων. Αναζητούσατε απλώς με την μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού αποδιοπομπαίους τράγους για την διάλυση του κοινωνικού κράτους που επιφέρατε εσείς οι ίδιοι με το Μνημόνιο.

Αν αυτό δεν ισχύει κ. Υπουργέ, σήμερα έχετε την μεγάλη ευκαιρία να το αποδείξετε. Παρουσιάστε μας επιτέλους αναλυτικά και ακριβή στοιχεία που να στηρίζουν αληθινά τους ισχυρισμούς σας. Ας τα δούμε λοιπόν αν όντως υπάρχουν! Αρκεί να είναι πραγματικά και όχι εικονικά...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου