ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΔΑΣ 29ης ΜΑΪΟΥ 1453

Ημέρα μνήμης και περισυλλογής η σημερινή για τον ελληνισμό, για την αποφράδα εκείνη μέρα κατά την οποία η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, ο αυτοκράτορας έπεσε πολεμώντας στα τείχη σαν απλός μαχητής και τελικά η «Πόλις εάλω».

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’, υπήρξε το σημείο αναφοράς της συρρίκνωσης της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας και του ελληνισμού που επί αιώνες αναγκάστηκε να ασφυκτιά, υπόδουλος σε πολιτιστικά κατώτερο δυνάστη.

«Πεντέμισι αιώνες μετά την Άλωση της Πόλης, η Ελλάδα απειλείται από παρόμοιους κινδύνους. Η ανεπαρκής παιδεία και η συνεπακόλουθη ελλιπής αφύπνιση του Νεοέλληνα ελλοχεύουν τον κίνδυνο της πνευματικής υποδούλωσης που έπεται της οικονομικής υποταγής και της γενικότερης κοινωνικής κρίσης, την οποία βιώνει η χώρα στις μέρες μας» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Σταυρούλα Ξουλίδου, στις δηλώσεις της για τη σημερινή ημέρα, ενώ συνέχισε επισημαίνοντας τα εξής:

«Η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Αυτό έγινε και τότε και μέσα σε λίγες τραγικές στιγμές κατέρρευσε μια ολόκληρη αυτοκρατορία, μια ολόκληρη εποχή.

Η άλλοτε μεγάλη και τρανή αυτοκρατορία βρίσκεται τώρα στο έλεος των επιθέσεων των βαρβάρων… Για να μην αποτελέσει αυτό το οδυνηρό γεγονός απλώς μια δυσάρεστη παρένθεση στην κατά τα άλλα ένδοξη ιστορία μας, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στην ευθύνη που έχουμε όλοι οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ευθύνη για την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πνευματική κατάσταση της χώρας… 540 χρόνια μετά την Άλωση, η αφύπνιση όλων είναι αδήριτη ανάγκη.


Για να μην ξαναπέσει το κάστρο από μέσα…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου