ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Οξύτατο πρόβλημα στα καταστήματα κράτησης της Βόρειας Ελλάδας
  
Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα, κατηγόρησε τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων κράτησης, ειδικά στα καταστήματα κράτησης της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Κατήγγειλε ότι οι συνθήκες κράτησης στα τμήματα μεταγωγών και τα αστυνομικά τμήματα, γενικότερα, είναι απαράδεκτες, μη συνάδουσες με τις πολιτισμικές μας αρχές και τα ελάχιστα ανεκτά όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Οι απάνθρωπες αυτές συνθήκες κράτησης δημιουργούν στους κρατούμενους τεράστια ψυχολογικά προβλήματα με συνέπεια να εκφράζουν κατά καιρούς αυτοκτονικές ιδέες. Τα προβλήματα από την παραμονή τους είναι πολλά με κυριότερο τη διαταραχή της ψυχικής τους ισορροπίας, εξαιτίας του εγκλεισμού τους σε χώρους ακατάλληλους για μακρόχρονη παραμονή. Επιπλέον, η υφιστάμενη κατάσταση εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο μη εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών κράτησης, λόγω πραγματικής αδυναμίας. Αλλά και υπαρκτό κίνδυνο ταραχών και εξεγέρσεων στους χώρους κράτησης.

Γι’ αυτό το λόγο, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αποσυμφόρηση των κρατητηρίων και η προώθηση των ποινικών κρατουμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα. Επισήμανε ότι είναι αδήριτης αναγκαιότητας η άμεση λήψη μέτρων και ενεργειών προκειμένου να λειτουργήσουν, το συντομότερο δυνατόν, οι δύο νέες πτέρυγες του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας Σερρών. Κάθε μία από αυτές τις νέες πτέρυγες έχει δυναμικότητα 120 κρατουμένων. Γεγονός που θα συντελούσε στην αποσυμφόρηση των αστυνομικών τμημάτων της Θεσσαλονίκης, στα οποία κρατούνταν 180 άτομα στα τέλη Μαρτίου ενώ στις αρχές του Ιουνίου, δηλαδή σε δύο περίπου μήνες, ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευτεί στα 426 άτομα!

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, παρόλο που οι πτέρυγες αυτές είναι έτοιμες, δεν λειτουργούν, διότι το Υπουργείο αρνείται να προσλάβει 20 σωφρονιστικούς υπαλλήλους με επίκληση την οικονομική συγκυρία. Παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων η πρόσληψη 472 συνολικά σωφρονιστικών υπαλλήλων με το άρθρο 80 του ν.4139/20-3-2013, καθώς και 300 ατόμων για προσωπικό εξωτερικής φρούρησης. Είναι γνωστό σε όλους τους ασχολούμενους με την εγκληματικότητα, ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται για την «αποσυμφόρηση» των φυλακών, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Απλά αυξάνεται κατακόρυφα η εγκληματικότητα.

Γι’ αυτό το λόγο, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς, με επίκαιρη ερώτηση, να δώσουν εξηγήσεις επί του θέματος και να απαντήσουν, πότε θα προβούν στην πρόσληψη των 20 σωφρονιστικών υπαλλήλων που είναι απαραίτητοι προκειμένου να λειτουργήσουν οι δύο νέες πτέρυγες στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης ζήτησε να μάθει ποια άλλα μέτρα σκοπεύουν να λάβουν ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα στα καταστήματα κράτησης και η αποσυμφόρησή τους.

Η Ερωτώσα Βουλευτής


Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου