ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Αύξηση των ορίων των ομαδικών απολύσεων και το περαιτέρω ψαλίδισμα των αποζημιώσεων απόλυσης»

Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα, κατήγγειλε τον Υπουργό Εργασίας για τις αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο νόμο 1387/1983 για τα όρια των ομαδικών απολύσεων και το περαιτέρω ψαλίδισμα των αποζημιώσεων απόλυσης στα επίπεδα των εργατοτεχνιτών.

Ειδικότερα, στηλίτευσε την πρακτική της κυβέρνησης, η οποία υπακούοντας κατά γράμμα στις απαιτήσεις της Τρόικας και του Κεφαλαίου, εξετάζει, χωρίς βέβαια να το παραδέχεται, το να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να απολύουν το προσωπικό τους χωρίς τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων. Δηλαδή να διπλασιαστεί το επιτρεπόμενο όριο του 5% σε 10% και μάλιστα πάνω από 50 άτομα, και να επιτρέπονται οι ομαδικές απολύσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση.

Τόνισε ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, υπερέχει του ελληνικού, και ανοίγει έτσι ο δρόμος στους εργαζόμενους να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Κατήγγειλε ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, για τους οποίους αναμένονται μαζικές απολύσεις με μειωμένη αποζημίωση.


Ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τόνωση και προστασία της εργασίας και ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, σε μια χώρα που τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτοξευθεί και τα χρέη έχουν πνίξει τους πολίτες και κυρίως τους ανέργους; Τέλος, τον ρωτά, εάν έχει αναλογιστεί πως οι νέες στρατιές ανέργων που ετοιμάζουν, επιτείνουν την ύφεση στην οικονομία και την απελπισία της κοινωνίας. Πως κάθε αντεργατικό μέτρο και κάθε σκληρή οικονομική επιδρομή το μόνο που επιτυγχάνει είναι την αύξηση των αυτοκτονιών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου