ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


«ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ  ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»


Την υποβάθμιση των όρων παροχής υπηρεσιών Υγείας στη Μυτιλήνη και τη Σάμο καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται και οι δύο αυτές Εκλογικές Περιφέρειες.

Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, «αντί να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αυξηθεί η προσβασιμότητα του νησιωτικού Ελληνισμού σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, δημιουργούνται αναίτια και ανορθολογικά περαιτέρω προβλήματα» αφού «με το υφιστάμενο προσωπικό των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Σάμου, οι ασθενείς της Λέσβου και της Σάμου εξυπηρετούνται οριακά» ενώ την ίδια ώρα «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τόσο σε υλικά πρώτης ανάγκης όσο και σε αναλώσιμα υλικά».

Παράλληλα, με την ανακοίνωση της δημιουργίας στη Λέσβο και στη Σάμο «Κέντρου Πρώτης Υποδοχής» λαθρομεταναστών είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο προβληματισμός όλων πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ο απαραίτητος προληπτικός έλεγχός τους αλλά και η ιατρική τους παρακολούθηση μέχρι και όταν φύγουν από τα δύο νησιά (άγνωστο για πού), την ώρα όπου τα νοσοκομεία της Λέσβου και της Σάμου δεν μπορούν να προσφέρουν, λόγω της απαξίωσής τους, τις υπηρεσίες τους ούτε καν στους ντόπιους πολίτες.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ: ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ - ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Η συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας ισχύει και για τον τομέα της υγείας.

Στο πλαίσιο της νησιωτικότητας η αναβάθμιση των όρων παροχής  υπηρεσιών υγείας στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές οφείλει να αποτελεί πρόταγμα για το Υπουργείο Υγείας.

Αντί, ωστόσο, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η προσβασιμότητα του νησιωτικού Ελληνισμού σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, δημιουργούνται αναίτια και ανορθολογικά περαιτέρω προβλήματα.

Σε μια πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου της Μυτιλήνης αλλά και φορέων που έχουν άμεση σχέση με τον τομέα της υγείας (σύλλογοι καρκινοπαθών, αλτσχάιμερ, μεσογειακής αναιμίας κτλ) τέθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής φροντίδας στο νησί.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις είχαμε και στη Σάμο.

 Με το υφιστάμενο προσωπικό των Νοσοκομείων  Μυτιλήνης και Σάμου, οι ασθενείς της Λέσβου και της Σάμου, εξυπηρετούνται οριακά και αυτό οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ενώ και η πληρότητα των νοσοκομείων είναι πάντα υψηλή.

Παράλληλα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τόσο σε υλικά πρώτης ανάγκης όσο και σε αναλώσιμα υλικά.

Με την ανακοίνωση της δημιουργίας στη Λέσβο και στη Σάμο «Κέντρου Πρώτης Υποδοχής» υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο προβληματισμός όλων, με ποιον τρόπο και με ποιο προσωπικό θα καλυφθούν ΚΑΙ οι ανάγκες σε ιατρικό έλεγχο και ψυχοκοινωνική διάγνωση προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η παραπομπή των λαθρομεταναστών σε «δομές υποστήριξης και φιλοξενίας».

Με δεδομένο ότι οι  νησιώτες ακρίτες της Λέσβου και της Σάμου, δεν ζουν στην ασφάλεια των μεγάλων αστικών κέντρων, με τα πολλά νοσοκομεία, αλλά σε νησί με ένα νοσοκομείο το οποίο πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να τους παρέχει επιτοπίως αποτελεσματική περίθαλψη.

Με δεδομένο ότι η εξασφάλιση αποτελεσματικής παροχής υγείας είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνταγματικής επιταγής της νησιωτικότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Είναι μέσα στις προθέσεις του να στελεχώσει τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και Σάμου, ώστε η φροντίδα και των λαθρομεταναστών, να μην αποβεί περεταίρω σε βάρος των κατοίκων των νησιών με βάση τη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων που περιέγραψα;

  1. Με τη δημιουργία ΚΕ.Π.Υ, στη Λέσβο και στη Σάμο, ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την νοσηλευτικό - ιατρική στελέχωσή τους που θα αναλάβει προληπτικές εξετάσεις των λαθρομεταναστών, κυρίως για μεταδοτικές ασθένειες, αλλά και παρακολούθηση μέχρι να (άγνωστο πότε) προωθηθούν αλλού;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου