ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

«Εμείς θεωρούμε, το νερό ως ένα σημαντικό, ως ένα βασικό κοινωνικό αγαθό. Στη βάση αυτή πιστεύουμε ότι αυτό το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό δεν πωλείται. Θα πρέπει, μάλιστα, να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ούτως ώστε όλος ο ελληνικός λαός να μπορεί να απολαμβάνει αυτό το συγκεκριμένο αγαθό.
Βέβαια, δεν στηριζόμαστε μόνο στη διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ρυθμίσεις οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο-όπως γνωρίζετε-και για τη χώρα μας, αλλά κυρίως για τις χώρες της Αφρικής. Ερχόμαστε να θέσουμε τα ζητήματα σ’ ένα πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά που οι συγκεκριμένοι συσχετισμοί δύναμης και η νεοφιλελεύθερη πολιτική έχει δώσει μία πολύ ειδική κατεύθυνση.

Το λέμε αυτό, διότι το άρθρο 106 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται στις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος, για τις οποίες δεν ακούσαμε τίποτα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Σ’ αυτές τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος περιλαμβάνονται και οι εταιρείες ή οι Οργανισμοί που διαχειρίζονται το νερό.

Λέει, λοιπόν, η Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι επιχειρήσεις που είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση Υπηρεσιών Γενικού Συμφέροντος ή έχουν μάλιστα και μονοπωλιακό χαρακτήρα, υπόκεινται μεν στη Συνθήκη-δηλαδή και στους κανόνες ανταγωνισμού-υπό τον όρο ότι οι κανόνες αυτοί δεν εμποδίζουν είτε νομικά είτε πραγματικά την εκπλήρωση του ιδιαίτερου σκοπού που έχουν.

Άρα, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο υπάρχει στο πρωτογενές Κοινοτικό Δίκαιο, στο πρωτογενές Δίκαιο της Ένωσης, μία ρύθμιση που επιτρέπει, εάν και εφόσον θέλει μία χώρα, να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο. Δηλαδή, δεν την υποχρεώνει να πάει σε αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις αυτών των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος-που συμπεριλαμβάνεται και η ενέργεια και το νερό και οι σιδηρόδρομοι και πολλά άλλα-αλλά να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο, βεβαίως τηρώντας ορισμένες προδιαγραφές.

Για μας, λοιπόν-και το έχουμε πει στο πρόγραμμά μας ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ-το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν πωλείται και που μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμείς επιθυμούμε την κατεύθυνση του άρθρου 106 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τέτοιο τρόπο που θα λειτουργεί υπέρ του ελληνικού λαού. Άρα, υπάρχει και μία σαφέστατη νομική βάση.

Τι γίνεται τώρα από πλευράς, όμως, επιλογών της Κυβέρνησης; Επιλέγει τη λογική που λέει ότι τα δίκτυα θα τα κρατήσω στο Δημόσιο και θα υπάρχουν, αλλά τη διαχείριση του όλου ζητήματος, άρα και την εμπορική αξιοποίηση, θα την ιδιωτικοποιήσω. Ταυτόχρονα, θα φτιάξω και μια ρυθμιστική Αρχή-όπως έχει φτιάξει διάφορες ρυθμιστικές Αρχές, τη ΡΑΕ κ.λπ.-η οποία υποτίθεται θα ασκεί και έλεγχο στον ιδιώτη, ο οποίος πιθανόν να εκφεύγει των ευθυνών του κ.λπ.

Αυτό το μοντέλο εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εμάς μας βρίσκει σύμφωνους το μοντέλο της διατήρησης των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος και στο πλαίσιο αυτό και η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ και οι άλλες επιχειρήσεις να εντάσσονται εκεί και να ασκούν το έργο τους.

Άρα, έχουμε μία διαφορά, απ’ ό,τι βλέπετε, στη φιλοσοφία μέσα στο πλαίσιο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Αυτή είναι η πρώτη, αν θέλετε, θέση την οποία καταθέτουμε.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργεί πλέον ή παραβιάζεται έντονα από την ίδια τη διαδικασία του μνημονίου. Το έχουμε πει. Όλες οι μνημονιακές πολιτικές είναι αυτές που κατά κύριο λόγο ρυθμίζουν και τις πολιτικές τις οποίες έχετε αποφασίσει.

Εμείς, κύριοι Υπουργοί, σας έχουμε πει πως το ότι δρομολογείτε αυτή τη στιγμή το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ μέσα από το ,ΤΑΙΠΕΔ είναι κάτι που μας βρίσκει αντίθετους και είναι κάτι για το οποίο θα παλέψουμε και θα εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι είναι λάθος πολιτικά και οικονομικά σ’ αυτή τη συγκυρία.

Επειδή αναφέρθηκαν και άλλα ζητήματα από τους Υπουργούς, εμείς θεωρούμε ότι η χώρα μας πρέπει να πάει σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής. Παρότι, βεβαίως, δεν αναφέρεται στην επίκαιρη επερώτησή μας, αλλά επειδή το θέσατε εσείς και το έθεσαν και οι εισηγητές μας, εμείς θέλουμε να υπάρξει ρύθμιση και διασφάλιση υδατικών πόρων για τη γεωργία. Έχετε μπει τώρα σε μία διαδικασία όπου καταγράφετε τα πηγάδια και ζητάτε-αν δεν κάνω λάθος-και ένα ποσό που πρέπει να καταβληθεί. Και δεν ξέρω αυτό πού αποσκοπεί.

Επίσης, πρέπει να δείτε τι θα γίνει-αλλά δεν είναι δική σας ακριβώς αρμοδιότητα-και με τις λιμνοδεξαμενές και συνολικά πώς θα έχουμε λειτουργία και ύπαρξη υδάτων για την αγροτική παραγωγή, καθώς και τι θα γίνει με τους ΤΟΕΒ που διαλύετε και τι θα γίνει με την ύδρευση των μεγάλων πόλεων.

Ξαναγυρνάω στην περίπτωση του Ηρακλείου. Το Ηράκλειο υδρεύεται από γεωτρήσεις και ο δήμος πληρώνει χιλιάδες ευρώ το μήνα σε ηλεκτρικό για να «τραβάει» τη γεώτρηση.

Όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουν. Τα νησιά πρέπει να έχουν τροφοδοσία με νερό. Όλα αυτά, όμως, θέλουν ένα στρατηγικό σχέδιο που θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που να διατηρεί το νερό ως κοινωνικό αγαθό για το οποίο οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε τιμές τέτοιες που να μπορούν να το πληρώνουν.

Επομένως, οι μειώσεις που πρέπει να κάνετε, πρέπει να είναι σημαντικότατες. Δεν τις κάνετε, όμως, γιατί θέλετε να κρατάτε το επίπεδο των τιμών ούτως ώστε όταν γίνει ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα, ο ιδιώτης, έχοντας βάλει λίγα χρήματα, να έχει τη δυνατότητα της υπερεκμετάλλευσης αυτού του κοινωνικού αγαθού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου