ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ


«Θέλω με αυτές τις δύο-τρεις επισημάνσεις να εξηγήσω και να πω ότι το νερό δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν χωράει στο μυαλό κανενός ότι ίσως ιδιωτικοποιηθεί ποτέ σ’ αυτή τη χώρα. Βλέπουμε τα δημοσιεύματα, βλέπουμε τι έγινε στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, παρακολουθούμε τι έχει συμβεί ακόμα και στη Χιλή του 1981, όταν ο Πινοσέτ αποφάσισε εκεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

Σκεφτείτε ότι στη Χιλή τότε το νερό κόστιζε 2,70 το κυβικό με μεροκάματα 215 ευρώ. Αν φτάσουμε σ’ αυτήν την κατάντια, αν φτάσουμε σ’ αυτή τη μιζέρια και υπάρχει ένα μονοπώλιο στη χρήση του νερού, καταλαβαίνετε ότι θα είναι όχι εθνική προδοσία, όχι εθνική μειοδοσία, αλλά πριόνισμα στα θεμέλια της ιστορίας και του μέλλοντος αυτού του κράτους.

Θέλαμε μ’ αυτήν την επίκαιρη επερώτηση να σας επιστήσουμε την προσοχή. Πέρα από αντιπολιτευτικές κορώνες, πέρα από οτιδήποτε μπορούσε να σκεφτεί κανείς, για να έχει μια κομματική πελατεία, για να κάνει σπέκουλα ή για να αρχίσει εδώ να δαπανά χρόνο απ’ αυτά τα άπειρα λόγια που ακούγονται και ξανακούγονται και λέγονται και ξαναλέγονται, πρέπει να σας επιστήσουμε την προσοχή στο ότι αυτό που συντελείται στην ελληνική κοινωνία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είναι τουλάχιστον ανησυχητικό. Δεν χρησιμοποιώ εκούσια τη λέξη «ύποπτο». Δεν τη χρησιμοποιώ και δεν θα την χρησιμοποιήσω μέχρι να έχω αποδείξεις. Είναι όμως εξαιρετικά ανησυχητικό.

Σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το 61,33% της Ε.ΥΔ.Α.Π. Τι σημαίνει Ταμείο Αξιοποίησης; Τι θα αξιοποιήσετε; Θα αξιοποιήσετε το δίκτυο; Θα αξιοποιήσετε το ίδιο το νερό; Θα το πουλήσετε; Θα το μοιραστούν εταιρείες και ανάλογα θα μας του δίνουν ή όχι; Ανάλογα θα το αγοράζουμε όλοι σε μπουκαλάκι ή όχι; Ανάλογα θα φροντίζουν να το έχουν καθαρό ή όχι, να χρησιμοποιούν το βρόχινο νερό ή όχι και εμείς θα είμαστε θεατές; Ο κόσμος που σας έδωσε την ευκαιρία να κυβερνήσετε, το έκανε με πεποίθηση ότι θα φροντίζετε και θα προστατεύετε τα δικαιώματά του. Νομίζω ότι απ’ αυτή την κορωνίδα δεν μπορείτε να αφίστασθε.

Θέλω στο σημείο αυτό να μας εξηγήσετε, γιατί γι’ αυτό με ζέση προσυπέγραψα την συγκεκριμένη ερώτηση που ετοίμασε η κ. Γιαταγάνα. Θέλω να μας πείτε, να μας αποκαλύψετε και εν πάση περιπτώσει, ρηματικά να δεσμευτείτε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση.

Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν έχω κολλήσει ένσημα προφήτη, αλλά θα ήθελα από εσάς να έχω τη ρηματική διατύπωση.

Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο σχετικά με τη λειτουργία των ΤΟΕΒ. Οι ΤΟΕΒ είναι οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγειοβελτιώσεων. Είναι οργανισμοί που υπάγονται στην ΥΕΒ που καταργείται και είναι οργανισμοί που καταργούνται, ενώ διαχειρίζονται αυτήν τη στιγμή μέσα από διάφορα αυλάκια και χαντάκια όλη την άρδευση των καλλιεργήσιμων γαιών μας. Είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο ταμείο. Δεν έχει επηρεάσει ποτέ τον προϋπολογισμό. Το πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες. Και ξαφνικά καταργείται. Θέλω σας παρακαλώ πολύ ειδικά για τον ΤΟΕΒ και μια και μιλάμε για τους υδάτινους πόρους, να μας δώσετε μια δέσμευση και να μας εξηγήσετε τι σημαίνει και γιατί συνεχίζετε την επέμβαση σε αυτό το κομμάτι της αγροτιάς, όπου φυσικά το νερό όπως κατανοείτε και εσείς είναι το κλειδί της επιβίωσης. Συμπεριφερθείτε έτσι σας παρακαλώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου